Radio China Internațional – RCI împlineste astazi 49 de ani de activitate in limba romana
29 august 2017
La mulți ani Radio China Internațional !!!
Republica Populară Chineză este un mare si devotat prieten al Romaniei. Multi romani cred sincer ca Romania trebuie sa pastreze si sa dezvolte relatia speciala de prietenie si respect pe care o are de 68 de ani cu Republica Populara Chineza si sa reia relatiile stranse in plan economic, cultural si politic. Daca SUA, Germania, Franta au stranse relatii economice cu China noi de ce sa nu avem? Ne cer liderii UE sa ramanem o piata de desfacere pentru produsele lor de slaba calitate si sa fim exportatori de materii prime? China este a doua mare putere economica a lumii. Dupa unii specialisti care iau in calcul si faptul ca Republica Populara Chineza detine peste 1 trilion de dolari din datoria americana si este cel mai mare creditor extern al SUA, China este deja prima putere economica.
Republica Populară Chineză, proclamată la 1 octombrie 1949, este cel mai întins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limbă scrisă utilizat în lume.
La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing
China este unul dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU si are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.
România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.
În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani, echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.
În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.
În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.
Pro memoria:
China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.
“Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.
China şi România în august 1968: „Rezistaţi, dacă aveţi nevoie, vă dăm şi tunuri.”
foto si o parte din text au fost preluate de pe site-ul https://dantomozei.ro