Armata de teracota
21 mai 2013
Qin Shi Huangdi (n. 260 î.Hr. – d. 10 septembrie 210 î.Hr. ) este primul si cel mai faimos imparat chinez si intemeietorul dinastiei chineze Qin.
Qin Shi Huangdi a domnit intre anii 221 – 210 î.Hr. si in timpul lungii sale domnii a stabilit o administratie centralizata, a impus unificarea sistemelor de masuri si greutati, a monedei, a legislației, a realizat o uniformizare a limbii scrise, a creat o retea extinsa de transport intre orase (de peste 4.000 km lungime) si, pentru a proteja tara de invazia nomazilor, a inceput constructia Marelui Zid Chinezesc, una dintre cele mai splendide construcţii militare din istoria omenirii.
Mausoleul Qin Shihuangdis este unul dintre cele mai mari morminte din lume si a devenind renumit prin armata de ceramica (teracota). Se presupune ca la construcția mausoleului ar fi lucrat 700.000 de oameni timp de aproape 40 de ani.
Maosoleul ocupa o suprafata de 56,25 km patrati in Muntii Lishan din suburbia orasului Xihan, capitala provinciei Shanxi. Baza maosoleului are o forma patrata, cu o lungime sud-nord de 350 m, o latime est-vest de 345 m si o inaltime de 76 m. Mausoleul are o forma piramidala.
Intregul complex se intinde pe o suprafata de peste 10 kilometri patrati, fiind un adevarat oras subteran, cu palat si ziduri de aparare.
Mausoleul in care se afla trupul imparatului este o piramida din pamant, cu inaltimea de 76 de metri, inconjurata de doua ziduri. La circa un kilometru distanta de cele doua ziduri se afla cele patru cavitati unde stau de straja cei peste 8.000 de razboinici de teracota
Armata de teracota reprezinta una dintre descoperirile arheologice cele mai importante din secolul al XX-lea si a fost gasita din intamplare, in 1974, cand cativa sateni care sapau un put s-au prabusit intr-un vechi tunel.
Armata este dispusa de-a lungul a 11 culoare paralele, avind aproximativ 200 metri lungime si trei metri latime, iar razboinicii sint plasati intr-o ordine de lupta foarte exacta. Fiecare razboinic din lut cintareste peste jumatate de tona. Initial pictati cu nuante de galben, rosu si verde, razboinicii au mai pastrat pina in prezent doar citeva urme vagi de pigmenti. Soldatii sint inalti de circa 1,80 m, unii dintre ei poarta arcuri adevarate, iar generalii au sabii stralucitoare.
Armata din teracota este apreciata drept cea de-a 8-a minune din lume.
Faima armatei de teracota s-a raspindit rapid, ea devenind astazi unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din China si din lume.
Dupa ce arheologii au observat ca figurile razboinicilor din teracota corespund cu forma a zece caractere din alfabetul chinez, s-au conturat primele teorii potrivit carora armata razboinicilor ar putea contine un mesaj secret.
Datorita valorii istorice deosebite, in 1987, mausoleul lui Qin Shihuang si armata sa din teracota au fost declarate de UNESCO patrimoniul cultural universal.
În perioada 30 aprilie – 1 august 2013, Muzeul de Istorie din Bucuresti gazduieste expozitia “Comorile Chinei”.
Expozitia “Comorile Chinei” cuprinde peste 100 de piese originale ce apartin culturii chineze, (piese extrem de valoroase din epoca neolitica, ceramica pictata, obiecte de jad, obiecte de bronz, porţelan, ele acoperind aproape 7.000 de ani de istorie chinezeasca din epoca neolitica pana la inceputul secolului al XVIII-lea), printre care si faimoasa armata de teracota din dinastia Qin, dar si alte bunuri culturale legate de Drumul Matasii.
Reblogged this on CRI Club blog.
E bine de stiut desi nu neaparat necesar.
Ce m-a uimit e ca in „lunga sa domnie” – cca 11 ani – din scurta sa viata – 50 ani – a realizat lucruri mari si importante pentru o tara deloc mica.
Probabil ca si basescu ar fi facut destule bune in cei 10 ani, dar nu l-ai lasat tu si cu mine. Noi l-am lasat sa faca numai tampenii ca sa avem – cum spune dl ALM – de ce ne vaicari. Stiam ca o sa faca tampenii si ne bucuram ca o sa avem pe cine sa dam vina.
@Incognito
Da, noi nu l-am lasat. El a vrut saracul 😀
Interesant este ca pe vremea aceea chinezii nu copiau (clonau) ceea ce fac altii … 🙂