Cum se organizeaza bine un congres liberal
4 iulie 2014
Cum se organizeaza bine un congres liberal
Partidul are 47 de filiale teritoriale.
Delegatia Permanenta nationala stabileste norma de reprezentare.
Ea se stabileste incalcand art. 14,alin.2 din legea 15/2003 a partidelor politice, astfel: fiecare filiala teritoriala are dreptul la un numar de delegate la Congres, stabilit proportional cu numarul de membri si rezultatul la ultimele alegeri, cele europarlamentare din 25 mai, a.c.
Dupa ce se cunoaste numarul de delegati ai fiecarei filiale, trei lideri regionali, din Ardeal, Moldova si sudul tarii, convin intre ei sa organizeze regiunile lor pentru ca la final sa se inteleaga ei trei.
Liderul din Ardeal ii invita acasa la el pe toti presedintii de filiala din Ardeal. La fel se procedeaza pentru sudul tarii si pentru Moldova.
Cei trei lideri regionali stabilesc ce hotarari va lua Congresul.
1- Cine sa fie presedintele partidului ?
2- Fuziunea cu PDL;
3- Aderarea la PPE;
4- Ce modificari statutare se vor face.
Cei trei lideri negociaza cu viitorul presedinte aceste decizii.
Actuaul presedinte interimar si tot el, viitorul presedinte ce va fi ales de catre Congres in schimbul sustinerii sale sa devina presedinte (ca acum este prin derogare, avand doar un an si jumatate vechime in partid) le garanteaza celor trei lideri si mai apoi principalilor presedinti de filiale teritoriale ca in viitorul partid rezultat din fuziune presedintii vor ramane in functie pana in 2017 fara alegeri.
Presedintilor de filiale teritoriale le convine asta deoarece pana in 2017 vor avea loc alegeri locale si alegeri parlamentare.
Fiind ei la acea vreme presedinti de filiale teritoriale vor avea potrivit statutului puteri discretionare in a stabili cine vor fi candidatii partidului si asa isi garanteaza lor noile mandate de alesi judeteni, primari sau parlamentari, depinde ce isi doreste fiecare.
O data convenite aceste lucruri intre cei trei presedinti reprezentanti ai regiunilor si interimarul cu derogare, presedinte al partidului, restul sunt amanunte tehnice.
Fiecare Delegatie Permanenta Teriotoriala hotaraste sa sustina cele patru lucruri negociate si prezentate mai sus.
I se cere fiecarui delegat la Congres a sustina ceea ce a decis Delegatia Permanenta Teritoriala.
Daca la sedinta acesteia unii s-au manifestat impotriva deciziilor convenite de cei trei lideri regionali cu presedintele interimar al partidului si care va fi ales presedinte la Congres, atunci acei membri vor fi eliminati din lista de delegati la Congres din partea filialei teritoriale respective.
Pentru a securiza votul in Congres se solicita angajament scris fiecarui delegat ca va vota ceea ce s-a decis de catre Delegatia Permanenta Teritoriala.
Fiecare delegat are obligatia ca in cabina de vot sa fotografieze cu telefonul votul exprimat pe buletinul de vot.
Pentru alegerea sigura a celor 31 de vicepresedinti din totalul celor 58 de candidati se distribuie trei liste colorate diferit (alb, rosu si galben) pentru fiecare zona istorica Ardeal, Moldova si sudul tarii.
In acest fel isi garanteaza cei trei lideri regionali ca nu se tradeaza intre ei.
Asta este una dintre explicatii ca indiferent de discutiile din Congres rezultatul este negociat si stabilit de catre patru oameni, presedintele interimar cu derogare ce va fi ales la Congres presedinte legitim si cei trei lideri regionali care reprezinta Ardealul, Moldova si sudul tarii.
Rezultatul la Congres ?
Matematic 90 % voturi pentru deciziile de alegere a presedintelui care devine din presedinte interimar cu derogare devine presedinte legitim ales de Congres iar lista negociata a celor 31 de vicepresedinti este aleasa intergral asa cum s-a convenit de catre presedintii de filiale teritoriale.
Concluzia: buna organizare a Congresului garanteaza succesul total.
Ce mai conteaza acolo, o incalcare a legii partidelor politice ?.
“ Curat liberal “….
Sinceră să fiu, nu mă pricep la probleme organizatorice aparţinând partidelor politice. Mi-a plăcut în schimb, fotografia de la deschiderea paginii, foarte sugestivă. Felicitări celui sau celei care a avut inspiraţia să o pună.
Ce înțeleg eu din povestea de mai sus: între defunctul și blestematul partid comunist și cel național liberal actual nu există diferențe. Poate asta cu telefonul mobil, pentru pozat votul. Comuniștii nu aveau mobil, dar aveau ceva mai multă încredere unii în alții și ceva mai mare frică de repercusiuni, dacă nu fac ce li s-a trasat de la centru.
Mă tem că în toate partidele mari se procedează la fel.
Nedumeriri: de ce nu și-au aruncat carnetul de penelist toți cei o sută și ceva de votanți ai lui Ghișe? De ce mai sunt în PNL toți cei nemulțumiți de aderarea la PPE? De ce a cotcodăcit Norica așa de zgomotos cu o zi înainte de alegeri și acum își ține pliscul bine închis?
Unde e vorba despre români în toată circoteca asta de congres? De ce își mai zic Național, din moment ce interesele lor se învârtesc în jurul câtorva zeci-sute de inși? De liberalism nici nu mai zic! O veni de la ești liber să îndeplinești întocmai și la timp ordinul venit de sus…
Mi-e greață.
Renata, PNL nu inseamna doar acesti farisei cocotati pe functii, cu visuri de marire, epigonii unui profesoras ratat, care a facut mult mai mult rau PNL-ului si ideii de liberalism, decat au facut comunstii dupa 45.
Ceea ce vezi tu acum in PNL, nu este decat o lupta disperata ptr „ciolan”, pentru locurile de la masa puterii, mai ales acum ca s-au vazut trasi in jos si „in laturi” de efectul „Crin” asupra partidului. Cei ce l-au propulsat pe profesorasul cel viteaz in frunte, cu convingerea ca o sa fie doar o marioneta, de prost ce este, n-au luat in calcul mentalitatea de „cocos intre gaini” a acestuia.
E normala si fireasca reactia ta, ca a tuturor de altfel, luand in calcul tot ceea ce se vede si iese la lumina, mai ales ca toate acestea servesc de minune PSD-ului. Te asigur insa ca in PNL, ca de altfel in toate partidele din Romania, sunt si oameni care chiar cred in principiile si ideologia respectiva, fie ea socialista, liberala, sau de alta culoare, dar (inca) nu au loc de cutre si hahalere.
Si eu sper la ziua in care sa avem „politica” adevarata in Romania.
Tanti Farmacista
E bine ca ai nedumeriri findca numai cei ce au nedumeriri au sansa sa se dumireasca. Eu te-as putea ajuta impingandu-te pe drumul dumiririi dar, o cultura politica nu se face la sezatoare…
100 de votanti din 1400 inseamna o minoritate mini-minora iar cel ce stie, ce are cultura de care vorbeam, nu va proceda niciodata ca vacarul ( sa se supere pe sat si sa-si rupa actul de identitate ce-l da apartenent la acel sat…).
Tot ce a facut PNL a fost hotarare colectiva (indiferent cum si de unde a venit propunerea) majoritara iar alinierea minoritatii la hotararea majoritatii este absolut democratica. Ar fi suspecta o unanimitate. D-na Norica are dreptul si ii este respectat, la a „cotcodaci” si a fi de partea minoritatii.
In congresul unui partid va fi intotdeauna vorba numai de organizarea acelui Partid, cu tot ce implica aceasta, in nici un caz despre popor.
Nici doctrina nu se discuta in congres, doctrina fiind un DAT in jurul caruia partidul s-a construit si exista si constitue modalitatea (politicile) prin care arealul in care s-a afirmat (cu indivizii arondati acestuia) sa se inscrie in progres..
Poporul (romanii de care vorbesti) e prins in programele politice afirmate de obicei in campaniile de promisiuni electorale ce au – mai degraba – un caracter populist..
Pentru greata… nu mai accept nedumeriri. O farmacista stie si se trateaza (doar daca nu cumva ii place…).
“Cunosc multi oameni care de departe par ceva, iar de aproape nimic.” – La Fontaine
@Theodora
Dar in statutul PNL este precizata o astfel de obligatie?
@Motanul Incaltat
normal ca nu 🙂
Atunci concluzia e cea pe care a tras-o Renata Carageani:
Datorita unor astfel de practici Dreapta de la noi pierde… Dimpotriva, ar fi trebuit sa se departeze de asemenea practici comuniste sau totalitariste, pentru ca sa avem o Dreapta democratica. Si fuziunea asta pe care vor s-o faca la congresul din jurul datei de 26 iulie mi se pare o actiune pompieristica, facuta repede de tot (ca nu mai e timp pana la alegeri!!). Ceva tipic romanesc, facut pe ultima suta de metri. In loc sa se puna de acord pentru sustinerea in turul II a aceluiasi condidat. Ca apoi sa discute in liniste despre fuziune.
Stii cum mi se pare mie? Oamenii acestia nu iubesc libertatea, de aceea nici nu o promoveaza. Nu e vorba numai de cei din PNL. Si in PSD si peste tot e la fel: oameni care inca mai au inradacinate in minte ideologia si practicile specifice comunismului si nu pot iesi din ele, decat foarte greu. De asta si esueaza mereu…
Theo, acum crezi ca am avut dreptate cand ii blamam pe actualii lideri PNL ca au distrus partidul? Cand spuneam ca cel mai mare rau intamplat PNL-ului a fost Crin? Pai fuziune cu PDL-ul? Care PDL, ala caruia I-au dat motiune de cenzura si-l acuzau de distrugerea tarii, de coruptie, hotie si alte cele?
😀
@Rica Venturiano
🙁
„Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru
construirea unei locuinte proprietate personala”.
De atata ordinarie nu te-am crezut in stare.
Orice Partid este o organizare privata la care esti liber sa aderi sau nu.
Ai lipsit ceva timp de pe blog si am crezut ca ai fost in China dar coincidenta revenirii tale odata cu alungarea rusofonilor din Donetk ma fac sa cred ca te-ai reciclat la noile „academii” ale lui Putin.
Daca n-ai sa-mi postezi comentariul, n-am sa ma mir.
@judyindesguise
LEGE nr.14 din 9 ianuarie 2003
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=39753
era greu sa cauti?
bati campii
Tu spui, nu altcineva: „…incalcand art. 14,alin.2 din legea 15/2003 a partidelor politice, astfel: fiecare filiala…”
Tu bati campii… si ii trimiti si pe altii sa-i bata, tu sperand ca te vor crede pe cuvant…
Amice, ai cam uitat cum e cu „cercetarea”. Ia d’aci, sa te mai luminezi si matale putin.
PARTÍD ~e n. Grup de oameni cu idei și interese comune. ◊ ~ politic organizație politică care exprimă și apără interesele unei clase sociale sau ale unei pături a acesteia, conducând lupta lor pentru atingerea anumitor scopuri sau idealuri. /<ngr. partidon, fr. parti
Unde ai gasit definitia aia a partidului?
Esti varza rau, pe bune, coane Leonida.
Toa’ L’ent Cucuruzer V(anturici)8
Daca eu sunt varza, mata esti si murata avand in vedere cata saramura oi fi adunat din santina lui Base. Numai urcarea lui in carca, pana pe puntea de comanda, ce te mai zvanta.
Ia D’acia, de la baiatu’, daca vrei sa ne ciorapim – marinareste – in definitii:
PRIVAT-Ă. 1. fără funcțiuni publice: om privat; 2. ce n´are un caracter public: vieață privată, afaceri private.
Sursa: Șăineanu, ed. a VI-a (1929) | Adăugată de LauraGellner| (DEXONLINE)
Ai vrut sa ma contrazici si m-ai contrazis: Nici nu ti-am dat „buna ziua” si tu ai sarit cu „Ba pe-a ma-tii!…”… Cherhana si Votca…D:))
SI? asta inseamna ca ai dreptate cand afirmi ca un partid este o organizatie privata? pai ce este mai tovarasa, club?
Nu vezi ca esti varza? Iar ai uitat sa iti iei medicamentele? sau s-au scumopit si „tanti farmacista” nu mai vrea sa dea pe datorie? pai daca te iei in gura cu farmacistii e posibil sa nu mai ai parte nici de „algocalmine” 😀
In rest, sa traitzi bine si mult, sa va bucurati de TOATE „succesurile” dusmanilor.
marile proiecte promise de defunctul USL fiind rezolvate ne putem ocupa de vesnicile barfe de doi lei.si cine (mai)sunt comentatorii??? cate un basist verde si ,,solid” in idei, multi pishadisti retardati, dar lipsesc cei care se lauda a fi de dreapta: bunicutzul partzaitor si psihopatul biguminizat ii asteptam!!!
Ce să zic? Privată, privată, dar de ce să afecteze politica naţională? Cred că d-aia există nişte legi care reglementează funcţionarea „privatelor”. Deja politica în Parlamente a început să semene cu jocul unor copii tembeli. Îmi dai aia, că altfel mă mut la ăilalţi? Ce mai contează rezultatul alegerilor, ce mai contează voinţa majorităţii populare? Curat privată!
Dle Alm, nu inteleg de ca va plangeti? Nu sunt cei pe care I-ati ales cu surle si trambite? Nu erau „astia de azi” singura solutie, de chiar ati iesit in frig si ger sa-ai puneti pe cai mari? Acum nici astia nu mai sunt buni? 😀
Bre nene ALM, exista si legi – cu ghiotura – care reglementeaza si existenta individului.
Dragii moşului, nu mă plâng şi nu mă vait! Am intrat şi io în discuţie că aveam pauză până la ventuze. Dacă „ăştia” şedeau în votul meu, probabil că puteam să fiu acuzat de prostie. Dar, urnele au arătat că suntem ceva peste şapte milioane de proşti sau prostiţi. Ce să facem, nu toţi lucrăm la transnaţionale ca să bubuim de deşteptăciune. Ne-a dat cu flit Antonescu şi a fugit să se pupe-n bot cu Macovei. Acum, Dumnezeu a avut grijă de el şi văd că „liberalul” Klaus nici catindat nu vrea să-l pună. Vai de streaua lui, s-a stins înainte să răsară. Nu-l plâng, o să fie soţul soţiei sale 😆
Altfel, să dea Dumnezeu să vi se împlinească visul: Băsescu forever!
Nu neaparat prostiti, dar orbiti si manipulati, DA. Va mai aduceti aminte dle Alm ce spuneam eu vis-a-vis de USL si Profesorasul cel Viteaz in urma cu doi ani? Sper ca da. Nu e nevoie sa-mi dati dreptate ci doar sa admiteti in fata oglinzii ca atunci m-ati judecat gresit. Si nici asta nu-i musai.
In rest stati linistit, ca „multinationalele” or sa plece, sa nu va mai deranjeze. Un lucru insa sa nu uitati, ca la „multinationale” chiar trebuie sa ai o doza destul de desteptaciune ca sa ramai in „slujba”, iar ca sa ajungi sa conduci o filiala, chiar iti trebuie ceva mai mult decat St. Gheorgiu.
Dar ce nu intelegem, sau nu putem atinge, devine „acru”, nu-i asa?
Nu-mi încarc memoria cu prostii, mai ales politice. Nici n-am judecat pe cineva „cunoscut” în mediul virtual. Puteţi să spuneţi că v-am apreciat greşit sau nu v-am apreciat la justă valoare. Probabil, posibil!
La fel şi cu Şt. Gheorghiu. N-am avut legătură sau tangenţă ca să pot face o apreciere pertinentă. În legătură cu ultima frază din mesajul dvs nu pot să spun decât că dvs ştiţi mai bine! Eu nu pot decât să vă atrag atenţia la acidoză …
Theo, esti sigura 100% de afirmatia ta, cum ca fiecare delegat are obligatia sa-si fotografieze buletinul de vot? Sau „ai auzit ca”?
Eu inca n-am auzit de „obligatia” asta, nici macar n-am semnat „un angajement” in acest sens. Eu stiu ca se voteaza dupa cum dicteaza constiinta fiecaruia, sau dupa caz 😀 , interesul.
Cred ca „te-ai pripit” cu afirmatia respectiva. Ai fost la Congres? Ai votat TU in aceste conditii, avand obligatia respectiva? Ti-ai fotografiat TU votul, sau daca n-ai facut-o, ai fost exclusa? A votat cumva „idolul” tau Ghise in acest mod si ti s-a destainuit?
🙂 🙂 :), sau tu erai cea de la microfon? 🙂 🙂 🙂
Theo, iar m-ai lasat cu ochii’n soare. De ce nu spui clar DE UNDE AI AUZIT chestia cu „pozat buletinul de vot cu telefonul”? Tot asa nu mi-ai raspuns nici la intrebarea „ce imprumut a luat base fara aprobare”, pusa mai antzartz.
Blog, blog, dar sa nu facem afirmatii mincinoase, pentru ca o acuza fara o dovada este calomnie. Si din cate stiu, responsabil cu calomnia pe blogul tau e „cercetatorul” de Incognito deghizat in maimutzica Judy.
@Rica Venturiano
pai am fost la congresul pnl si vorbeau oamenii pe acolo
din pacate eu nu am camera de filmat din aia smechera ca familia Anghel ca sa inregistrez 🙁
:D. Ai fost p’acolo si vorbea unii, he he he. Hai ca poti mai mult, ce naiba, 🙂
Parca la tine pe blog am citit „calomniaza, calomniaza, ca tot ramane ceva”.
Nu stiam ca esti PNL-ista, 🙂
@Rica Venturiano
Chiar asa a fost, oamenii vorbeau si inainte sa intre si dupa ce ieseau din cabina de vot.
Li s-a impus sa dovedeasca ca au votat „cum trebuie” .. au fotografiat cu telefonul buletinulde vot si legitimtia
Am crezut că resuscitarea blogului a reuşit. Se pare că a fost doar revenire ocazională, înainte de instalarea „morţii cerebrale”. Să-i fie ţărâna uşoară!
cum sa luam de bune toate cretinismele propagandistice? nu au fost(se pare ) destule petardele basiste 10 ani, au venit pishadistii in frunte cu Plagiatorul si liota propagandistica tip PCR sa continue munca de dezinformare si indobitocire a cetatenilor. pacat de Theodora! era ea mai prostutza si inainte dar macar pastra o decenta a naivului, acum….
@KKK
prost esti tu cu neamul tau
nu inteleg ca nu pot sa intru in casa unui om, sa il jignesc si sa astept ca el sa se poarte frumos cu mine
poate sunt basist sau poate imi place sa isi bata lumea joc de mine?
Ce aflăm noi, că d-aia e bune bloagele, că ne luminează cum e cu politichia. În PNL e democraţie şi cine nu e de acord cu ce hotărăsc reprezentanţii, are dreptul respectat să cotcodăcească!
E bine, aşa era şi în PCR, cu o mică excepţie: după cotcodăceală, procesul verbal era rescris şi galinacea era lămurită că e nelămurită.
Ştiţi ce vreau eu? Să cadă guvernul Ponta şi să vină Klaus preşedinte şi Băsescu premier! Evident şi guvern din PMP! Ca să fie bine şi să ne amuzăm …