Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

13 iulie 2024

ION ILIESCU DESPRE INUNDATII


Articol preluat de pe blogul domnului Ion Iliescu

1.- Tara trece din nou printr-o mare incercare ca urmare a inundatiilor din acest inceput de vara care au afectat mai ales Moldova, la care se adauga viitura de pe Dunare, suprapusa peste debitele mari care vin pe Siret si pe Prut, creind o situatie deosebit de periculoasa in zona Galati.

2.- Aceste inundatii sunt, pe deoparte, efectul unor fenomene meteorologice extreme ca urmare a schimbarilor climatice evidente pe care le cunoaste Planeta.

Totodata se manifesta si efectele unor actiuni ale oamenilor. In special este vorba de efectele defrisarilor masive de paduri, urmare mai ales a privatizarii padurilor. Atat pe versantii Carpatilor Orientali (in judetele Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea) cat si in unele judete din Ardeal s-au produs defrisari masive. Padurea a fost si este principalul protector al versantilor si un puternic factor atenuator al formarii de torenti si de viituri pe raurile de munte. La aceasta se adauga activitatea padurarilor, care efectuau lucrari permanente de tratare a torentilor, prin amenajarea de sicane simple in zona amonte si microbaraje de atenuare a formatiunilor torentiale si a efectelor lor. In urma privatizarilor a slabit substantial si aceasta activitate de gospodarire a padurilor.

Se va impune declansarea unor anchete, eventual parlamentare, asupra situatiei din silvicultura si luarea de masuri severe pentru a stopa defrisarile si a declansa ample actiuni de reimpadurire si de respectare a disciplinei in gospodarirea padurilor tarii.

3.- In urma marilor inundatii din anii 1970 si 1975, s-au declansat mari actiuni investitionale in toate bazinele hidrografice, atat pentru valorificarea potentialului hidroenergetic al raurilor noastre, cat si  pentru gospodarirea apelor, inclusiv pentru atenuarea viiturilor.

Daca nu existau marile lacuri de acumulare de la Bicaz – de pe Bistrita si Stanca Costesti – de pe Prut (fiecare cu un volum de peste 1 mld.m3) si alte amenajari hidrotehnice, efectele inundatiilor din Moldova ar fi fost incomparabil mai grave.

Dupa 1989 s-au diminuat substantial posibilitatile financiare ale statului pentru a mai putea sustine programele de investitii in acest domeniu, ca si in alte sectoare (energie, transporturi, mediu, etc.) programe costisitoare si care se  realizeaza pe parcursul multor ani.

4.- Dupa inundatiile repetate din ultimii ani, se va impune o actualizare a programelor de amenajare hidrotehnica a raurilor interioare si a Dunarii, pentru a atenua efectele negative ale acestor fenomene extreme, care se manifesta tot mai frecvent. Pentru aceasta trebuie apelat la specialistii pe care ii mai avem si stabilite obiectivele prioritare care sa fie promovate in anii viitori apeland si la fondurile oferite pentru astfel de programe din partea Uniunii Europene.

Lucrurile trebuiesc abordate cu profesionalism si in perspectiva, nu sub imperiul emotiilor si nu “pompieristic”.

Gospodarirea apelor tarii este un domeniu esential pentru economie si pentru viata oamenilor. Ea trebuie sa se afle in centrul atentiei guvernantilor si autoritatilor locale,  asigurand si continuitatea necesara in urmarirea problemelor ca si stabilitatea personalului de specialitate, a profesionistilor cu experienta si cunostintele necesare.

Tags: , , , , , , , , ,

No Responses “ION ILIESCU DESPRE INUNDATII”

 1. brankardierul
  6 iulie 2010 at 11:39

  E condamnabil iliescu pentru ce spune, ce e adevarat e ca sa intervenim cu specialistii pe care ii mai avem?
  Cei mai multi scosi din uz de vreo 15 ani si trimisi sa isi caute traiul in alte parti.si sa nu uitam ca apele romane si imbunatatirile funciare au fost date aproape tot timpul politic si spagatic, acu aia de acolo nu fac nimik ca aproape nimeni nu mai are habar cu ce se mananca chestiile astea.
  La noi cum s-a schimbat guvernul cum s-a schimbat conducerea si grosul personalului,ramanand lingaii de rekt care nu stiu si nici nu fak nimik.
  La noi acuma e un udemerist de vreo 30 de ani care a terminat dreptul la sorbona de romania,si-a pastrat soferl si secretara in rest toti au fost pusi pe lopata.acum se intampla ca marile somitati politice sa aiba nevoie in moldova si la dunare de aia care stiu meserie si pe care tot ei i-au dat afara!in cazuri de asteade apel la prosti cand iti e rau nue caul sa raspunzi afirmativ ptr. ca ei nu s-au ferit sa ii execute fara sa clipasca de aia nu le trebuie plans de mila,
  Eu de aceea il condamn ferm pe iliescu ptr. ca astiut si nu a facut nimik,adika a fost partas la distrugerea personalului tehnic calificat si super calificat din romania,macar sa taca din gura si sa nu iasa in fata in momente din acestea.
  Din pakate vorbesc in cunostinta de foarte buna cauza.cat despre dorohoi pot sa iti spun ca aproape 4 ani am lucrat acolo tocmai in latura asta de amanajare,ma ocupam de utilajele speciale si de functionarea lor.despre digurile din dorohoi dupa planurile care erau in lucru digurile erau de prin 50 si timpul isi depune uzura asupra barajelor de pamant si ici colo catae un zid de beton!
  Si inca ceva,au dat fara sa se priceapa si astia de la antene si realitatea in primarul de dorohoi fara mila,pot sa spun ca eu am lucrat cu el ,era un meticulos crunt ,chiar enervant de meticulos.asta e drept ca scotea 2 vorbe in 10 minute,tipul asta era sef de proiectare la o firma care proiecta utilje grele speciale si subansamble pentru utilaje speciale,cat is de grele si mari utilajele astea iti trebuie precizie si cand le proiectezi si cand le montezi si mai ales cand le utilizezi avand multa hidraulica si pneumatica .
  De aceea cred ca atat antena cat si realitatea au devenit dependente de invinovatirea cuiva tot timpul.la un moment dat l-a intrebat o mata de la antena daca e pdl-ist?n-a avut macar bunul simt sa se informeze si l-a categorisit pe domn primar ca fiind nepregatit,vorbe usoare rostite pentru niste bani castigati cu gura si nici decum cu experienta si pricepere in a face ceva practic.incet devenim o natie de politicieni,avocati si ziaristi si asta nu e bine!

  • 6 iulie 2010 at 11:57

   @brankardierul
   INCEP SA MA ENERVEZ DESI STIU CA NU ESTE BINE.
   DE CE ESTE VINOVAT ILIESCU?
   DE CAND NU MAI ESTE ILIESCU PRESEDINTELE ROMANIEI?
   AI AUZIT DE SEPARAREA PUTERILOR IN STAT?
   CE PUTERE ARE UN PRESEDINTE AL ROMANIEI?
   DACA BASESCU CONDUCE ACUM TOATA TARA CREZI CA SI ILIESCU AVEA ACEEASI PUTERE?
   “A STIUT SI NU A FACUT NIMIC”…” A FOST PARTAS” …. NU STIU CE A STIUT SI CE NU ….. STIU CA ERAU FOARTE MULTE LUCRURI PE CARE NU PUTEA SA LE FACA PENTRU CA DIN POZITIA DE PRESEDINTE NU AVEA NICI O PARGHIE.
   ASTEA CU A A STIUT SI NU A FACUT SI CA A FOST PARTAS SUNT IDEEILE PE CARE BASESCU SI PARTIDUL LUI DE JIGODII A REUSIT SA LE INTAPAREASCA IN MINTEA UNOR ROMANI.
   DE CE IL ATACA BASESCU PE ILIESCU? DE CE FACE TOT CE POATE CA SA IL DENIGREZE?
   SIMPLU …. PENTRU CA NU POATE NICIOADATA SA AJUNGA LA VALOAREA LUI ION ILIESCU SI ATUNCI MAI SIMPLU ESTE SA INCERECE SA IL DARAME DECAT SA SE RIDICE EL.
   ESTE PREA SUS PENTRU EL. ESTE OBISNUIT IN MOCIRLA.

 2. wtf
  6 iulie 2010 at 12:22

  Mai draga, ne luam angajamentul ca la urmatorul congres al PSD vom lua masurile ce se cuvin, integrati in sinergia faptelor, pentru ca suntem buni cetateni… oameni pe care tara se poate baza…

  tie nu ti se pare cunoscut textul?

  • 6 iulie 2010 at 12:32

   @wtf
   Mai draga, textul ca textul …. DAR ….pe tine te recunosc de la 100 km.
   Tu esti un bun cetatean?
   Un om pe care tara se poate baza?
   Cred ca nu…. ca tie nu prea iti place Romania.
   Tu vrei autonomie teritoriala.

  • 6 iulie 2010 at 16:10

   @KinR
   Dragul meu, ce este cu tine?
   O sa reusesti sa te certi cu toti SI EU NU VREAU ASTA.
   Trebuie sa reusim sa comunicam intre noi.
   Asta este sansa noastra.
   Te rog eu mult…. hai sa incercam sa comunicam…. chiar daca sunt si persoane care ne enerveaza.

 3. 6 iulie 2010 at 13:33

  Sa nu te superi pe mine Theodora dar eu sunt suparata pe toti cei care au condus tara de la revolutie incoace… 🙁
  Pana si cel pe care-l votasem si a si iesit m-a dezamagit…
  Clar trebuie o schimbare, dar una radicala si mult mai democratica – adica, daca intr-o perioada specificata de timp nu fac ceea ce trebuie si nu se vad rezultate – sa fie inlocuiti pentru ca inseamna ca ori sunt incapabili ori sunt pentru interese personale acolo!
  Are dreptate in ce zice acolo – in ceea ce priveste anchetele si pedepsirea incompetentei sau a furtului cat si in ceea ce priveste planurile care trebuia facute si urmate de multa vreme – este inginer in domeniul hidroenergiei si al gospodaririi apelor!

  • 6 iulie 2010 at 13:41

   @Corina
   Nu ma supar Corina.
   Ti-am spus ca si eu am avut sperante in CDR si ca m-au dezamagit.
   Sigur ca trebuie o schimbare radicala si ca “daca intr-o perioada specificata de timp nu fac ceea ce trebuie si nu se vad rezultate – sa fie inlocuiti pentru ca inseamna ca ori sunt incapabili ori sunt pentru interese personale acolo”
   Dar nu vezi ca nu se lasa DUSI?
   Nu vezi ca prin furt de voturi ei continua sa castige alegeri si sa ne duca in groapa?
   Sigur ca tot ce spune Ion Iliescu in articol este adevarat.
   Ma intreb insa DACA IL ASCULTA CINEVA?

 4. julieta
  6 iulie 2010 at 20:13

  mai draga, sa ne spuna nea nelu cotrocelu’ cate diguri a facut cat a avut puterea in mana? ca 13 ani a ‘imparatit”!
  si, mai draga, mai lasa nervii ca semeni cu basescu cand s-a certat cu amaratele din moldova, moarte de foame, de oboseala si de frica.

  • 6 iulie 2010 at 20:26

   @julieta
   1 Mai draga esti cu Romeo nu cu mine.
   2. Presedintii de tara nu fac diguri. Presedintii de tara au alte atributii.Daca nu stii care sunt cauta in Constitutie.
   3. Poate sunt si eu sinistrata. De unde stii tu ca nu sunt. Sunt de 2 ori sinistrata.
   4. Sunt sinistrata in tara mea iar apa care mi-a stricat rostul, casa, serviciul se numeste Traian Basescu (cu ajutoarele lui).

 5. zincabeiu
  6 iulie 2010 at 21:31

  Domnul Ion Iliescu stie perfect despre ce vorbeste.Ii puteti imputa multe, dar nu puteti trece cu vederea ca este SPECIALIST in HIDROTEHNICA, ca a condus Consiliul National al Apelor, ca-i cunoaste pe toti specialisti din acest domeniu la care face referire. Dupa ‘7o s-au facut lucruri extraordinare in acest domeniu.Cei care cunosc fenomentul stiu despre ce vorbesc.Cei care nu cunoasc, sa se imformeze sau, din lene, sa preia aceleasi lozinci de doua decenii.Ce-ar fi sa ne folosin neuronii, atatia cati sunt,si sa invatan, in sfarsit, sa gandim cu propriul creier?Si sa ne privim, cu sinceritate, dimineata, in oglinda…Numai atunci tara asta va fi Raiul…

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58