Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

20 octombrie 2021

1 octombrie este ziua nationala a Republicii Populare Chineze, un mare si devotat prieten al Romaniei


steag China

Republica Populară Chineză sarbatoreste la 1 Octombrie Ziua Nationala

La multi ani China!!!

Republica Populară Chineză, proclamată la 1 octombrie 1949, este cel mai întins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limbă scrisă  utilizat în lume.

Tot astazi se implinesc 65 de ani de la stabiliea relaţiilor diplomatice dintre China şi România. La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing

China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU si  are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

Ceremoniile pentru Ziua Naţională a Chinei încep la 1 octombrie şi se sfârşesc pe 7 octombrie.

Pro memoria:

China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

Pollo Tropical Guest Satisfaction Survey

În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.

Armata de teracota

armata de teracota 1

Marele Zid Chinezesc

 Marele Zid Chinezesc

Tianmen Mountain

Tianmen Mountain

Monumentul Eroilor Poporului

People's Heroes Monument

Temple of Heaven

Temple of Heaven

Shanghai Pudong

Pudong

Yangzhou Slender West Lake

Yangzhou Slender West Lake

Qianmen Street

Qianmen Street

Zigong Lantern Festival

Zigong Lantern Festival

Hai River

Hai River

Anxi Qingshuiyan Temple

Anxi Qingshuiyan Temple

Nantou Sun Moon Lake

Nantou Sun Moon Lake

Qianling Mausoleum (Tang Dynasty)

Qianling Mausoleum (Tang Dynasty)

Pearl River Guangdong

Pearl River,Guangdong

Foguang Avenue in Yungang Grottoes, Shanxi

Foguang Avenue in Yungang Grottoes,Shanxi

Mati Temple Grotto, Gansu

Mati Temple Grotto,Gansu

“Yellow Mountain –  Mountains Huang,  Anhui

Mt.Huang. Anhui.

Yellow riverYellow river

Dongchuan, Yunnan, Read land.

Dong ting lake bridge

Dong ting lake bridge

The Nyingchi rouland woodlands scenery pictures

The Nyingchi rouland woodlands scenery pictures

Tags: , , , , , ,

13 Responses “1 octombrie este ziua nationala a Republicii Populare Chineze, un mare si devotat prieten al Romaniei”

 1. 1 octombrie 2014 at 12:13

  La multi ani China!
  La multi ani Nigeria!
  Romania are relatii foarte bune si cu Nigeria si astazi Nigeria sarbatoreste Ziua Nationala.

 2. KKK
  1 octombrie 2014 at 16:59

  ,,Puţină lume a fost atentă, luni, după şedinţa săptămânală, când Victor Ponta a ieşit să dea declaraţii la televiziuni. Părea şocat, a fost incoerent, părea venit după altă lume. În interior se consumase un moment de mare cumpănă pentru PSD. Se dăduse, oficial, pentru şefime, vestea că Dan Nica este un trădător. Că a încheiat o înţelegere cu procurorii şi a colaborat în ancheta care a vizat Dosarul Microsoft. Sursa noastră ne-a povestit că s-a lăsat o tăcere grea. Apoi, cel care a vorbit primul, plimbându-şi privirea pe la toţi, a fost Viorel Hrebenciuc. Care a întrebat mai degrabă retoric: Fraţilor, mai sunt mulţi ca ăştia? Apoi a început să înjure Ilie Sârbu, care părea turbat. Şi Hrebenciuc l-a rugat să nu mai înjure, că faptul e consumat şi că trebuie să iasă din rahat. Ponta i-a rugat să aibă răbdare şi să nu se grăbească. Însă tot Hrebenciuc l-a întrebat şi pe el: Să nu ne grăbim să ce, Victore? Atunci a izbucnit cearta între Sârbu şi Hrebenciuc. Tata-socru i-a strigat că e pus de Băsescu să bage ,,râca” între ei. Iar Hrebenciuc l-a înjurat şi a început să-l imite cum ieşea şi spunea că el, adică Sârbu, negocia în 2008 cu Băsescu. Pe acest fond, Ponta a ieşit din sală la declaraţii.

  Şi acesta nu este singurul scandal din PSD. Imediat după percheziţiile procurorilor DNA la tovarăşii lui de la Alexandria, Dragnea l-a arătat cu degetul pe Dan Şova. Iar temerile sale nu sunt deloc lipsite de temei. Şova îl lucrează demult.”
  de pe siteul basist comisarul.ro
  Ponta go, go, go in China….and never come back!!!!

 3. 3 octombrie 2014 at 2:54
 4. 3 octombrie 2014 at 3:59

  @Theodora
  Ai fi putut sa pui o poza si cu Hong Kong, macar sa visam si noi la un PIB de peste $41.000/loc. Ce parere ai:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Hong_Kong_Night_Skyline.jpg

  http://www.mrwallpaper.com/wallpapers/hong-kong-skyline-1280×1024.jpg

  🙂

  • 3 octombrie 2014 at 4:07

   Theodora, n-ai pus si tu Hong Kong-ul despre care Milton Friedman spunea ca acolo se vede capitalismul in actiune si ca este un exemplu de sistem bazat pe economia de piata libera… 🙂

 5. 3 octombrie 2014 at 22:14

  Theo, exagerezi! Un mare și devotat prieten?! Mare e de la sine. Prieten, cu rezerve. Devotat?! În ce sens devotat?

  • 4 octombrie 2014 at 10:51

   @Renata Carageani
   nici o alta tara nu a intervenit atat de clar in sprijinul apararii independentei si intergritatii tarii noastre:

   “Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

   • ALM
    5 octombrie 2014 at 11:03

    Merg “pe mâna” Renatei. Prieten poţi fi şi fără să te implici mai mult decât declarativ. În privinţa evenimentelor din august 1968 părerile mele, ca trăitor în timpul lor, diferă de ale dvs. Dar, vă pot întreba cum credeţi că independenţa României putea să fie apărată de poporul chinez (sau alt popor aflat la mii de kilometri)? Probabil ca şi în cazul Crimeei. Iar termenul “devotat” înseamnă mult mai mult decât strângeri de mâini şi dineuri fastuoase …

Lasă un răspuns