Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

18 octombrie 2021

30 august 1940 – Criminalul Dictat de La Viena – 71 de ani de cand Romania a fost silita sa cedeze Ungariei horthyste aproape jumatate din teritoriul Transilvaniei


Dictatul de la Viena

SA NU UITAM!

Astazi se implinesc 71 de ani de de criminalul Dictat de la Viena, cand Romania a fost silita sa cedeze Ungariei horthyste aproape jumatate din teritoriul Transilvaniei.

Actul  a fost impus de Germania Nazista si Italia fascista in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sub titlul de „arbitraj”.

Romaniei i-a fost impusa preacceptarea neconditionata a arbitrajului germano-italian în schimbul garantării noilor granite de către Germania si Italia.

Miniștrii de externe ai României (Mihail Manoilescu) și Ungariei au fost convocați la 29 august la Viena, unde ministrul de externe german Ribbentrop a impus părților preacceptarea necondiționată a arbitrajului germano-italian, care avea să devină cel de-al doilea arbitraj (Dictat) de la Viena. Consiliul de Coroană, convocat de regele Carol al II-lea în dimineața zilei de 30 august, a admis arbitrajul cu majoritate de voturi (19 pentru, 10 contra, 1 abținere), în schimbul garantării de către Germania și Italia a noilor granițe.

Sigur ca a existat si varianta respingerii arbitajului si apararea pamantului romanesc cu arma in mana asa cum s-a intamplat in Serbia, Polonia si Grecia.

Oare ce au simtit romanii din teritoriul cedat atunci cand armata romana s-a retras fara lupta si i-a abandonat?

Textul arbitrajului de la Viena, (30 august 1940)

 1. Traseul definitiv al liniei de frontieră, care desparte România de Ungaria, va corespunde aceluia marcat pe harta geografică aici anexată. O comisie româno-ungară va determina detaliile traseului la faţa locului.
 2. Teritoriul român atribuit Ungariei va fi evacuat de trupele româneşti într-un termen de 15 zile şi remis în bună ordine acesteia. Diferitele faze ale evacuării şi ale ocupării, precum şi modalităţile lor vor fi fixate în termen de o comisie româno-ungară. Guvernele ungar şi român vor veghea ca evacuarea şi ocuparea să se desfăşoare în ordine completă.
 3. Toţi supuşii români, stabiliţi în această zi pe teritoriul ce urmează a fi cedat de România, dobândesc fără alte formalităţi naţionalitatea ungară. Ei vor fi autorizaţi să opteze în favoarea naţionalităţii române într’un termen de şase luni. Acele persoane care vor face uz de acest drept vor părăsi teritoriul ungar într’un termen adiţional de un an şi vor fi primiţi de România. Ei vor putea să ia, fără nicio împiedicare, bunurile lor mobile, să lichideze proprietatea lor imobilă, până în momentul plecării lor, să ia cu ei produsul rezultat. Dacă lichidarea nu reuşeşte, aceste persoane vor fi despăgubite de Ungaria. Ungaria va rezolva într’un mod larg şi acomodant toate chestiunile relative la transplantarea optanţilor.
 4. Supuşii români de rasă ungară, stabiliţi în teritoriul cedat în 1919 de către Ungaria României şi care rămâne sub suveranitatea acesteia, primesc dreptul de a opta pentru naţionalitatea ungară, într’un termen de şase luni. Principiile enunţate în paragraful trei vor fi valabile pentru persoanele care vor face uz de acest drept.
 5. Guvernul ungar se angajează solemn să asimileze în totul cu ceilalţi supuşi unguri pe persoanele de rasă română, care, pe baza arbitrajului de mai sus, vor dobândi naţionalitatea ungară. Pe de altă parte, guvernul român ia acelaşi angajament solemn în ceea ce priveşte pe supuşii de rasă ungară, care vor rămâne pe teritoriul român.
 6. Detaliile rezultând din transferul de suveranitate vor fi reglementate prin convenţie directă între guvernele român şi ungar.
 7. În cazul în care dificultăţi sau îndoieli s’ar ivi în cursul aplicării acestui arbitraj, guvernele român şi ungar se vor înţelege pe cale directă. Dacă într’o chestiune sau alta înţelegerea nu se realizează, litigiul va fi supus guvernelor Reich-ului şi Italiei, care vor adopta o soluţie definitivă.

Pe teritoriul transilvan cedat s-au produs o serie de incidente în care etnici români au fost masacraţi de trupele horthyste: Moisei, Trăznea, IpCiumărna, Zalău, Camăr, Dragu, Hida, Cosniciu de Sus, Cerâşa, Marca, Nuşfalău, Sărmaşu, Mureşenii de Câmpie, Câmpia Turzii, Luduş, Prundu Bârgăului, Huedin, Cucerdea, Lăscud. A fost elaborat un program de maghiarizare a românilor, elaborat de baronul Aczel Ede şi însuşit de guvernul maghiar. Programul cuprindea expulzarea fruntaşilor vieţii politice româneşti, pauperizarea românilor, mobilizarea lor în armată, colonizarea de unguri, şicanarea românilor sub diverse forme pentru a-i determina să emigreze, etc. Obiectivele urmau să fie realizate prin mijloace oficiale sau prin intermediul organizaţiilor paramilitare.

Va invit sa cititi si aici:

Cum este Basescu solidar cu poporul?

Programul USL pentru Turism

Prometeu – 2 – Vania

Trafic cu Hituri (runda 81) – Teo

Mi-e seara de tine… – Luna patrata

cîntec absurd – Papornita cu vorbe

Gabriel Garcia Marquez – Rokssana

I am not really here…. – Androxa

Leapşa muzicală – Cristi Milla

Alegerile parlamentare pot fi, constitutional, amanate dar si ….anticipate – Plano 10

Mai urîtă decît dictatura comunistă şi decît dictatura fascistă e dictatura neamului prost – Vlad

Sarea in bucate – Intre vis si realitate

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

No Responses “30 august 1940 – Criminalul Dictat de La Viena – 71 de ani de cand Romania a fost silita sa cedeze Ungariei horthyste aproape jumatate din teritoriul Transilvaniei”

 1. 30 august 2011 at 17:45

  Inca odata p-atat si aveau si ei iesire la o mare… mica, imputita, dar mare 😀 Ori facem rapt teritorial, ori nu mai facem!

 2. 30 august 2011 at 17:47

  Stii de ce e Romania un IAD?! Pentru ca e suficienta tampenie d-aia slinoasa in populatia Romaniei incat sa-i bese cuiva mintea ca asemenea titluri: “CUM S-A FACUT MAMALIGA LA NUNTA LUI BORCEA! VEZI TOT MENIUL” ar putea interesa pe cineva! In sfarsit, bomboana pe coliva e ca intr-adevar fac audienta, dar deja nu mai conteaza…

  • 30 august 2011 at 17:56

   @vladcelgroaznic
   Nu , Romania este un IAD pentru ca SUNT MULTI IDIOTI pe care ii intereseaza “CUM S-A FACUT MAMALIGA LA NUNTA LUI BORCEA! VEZI TOT MENIUL”
   Ba tocmai asta conteaza Vlad …. ca daca nu ar fi atatia idioti pe care sa ii intereseze degeaba ar scrie tampitul ala articolul. … parerea mea

   • 30 august 2011 at 20:46

    Mai, daca ala care a scris asta era singur, nu-i dadea prin cap sa scrie… Daca in societate insa e o proportie suficient de mare de ghiorlani sinistri incat sa-i dea macar prin cap cuiva care stie, totusi, sa scrie (oricat de prost ar fi!) ca asta poate interesa pe cineva, deja ne aflam intr-o zona periculoasa. Acum, faptul ca fac si rating mare deja depaseste orice limite!

    Auzi, “cum s-a facut mamaliga la nunta lui Borcea”! “Cum s-a facut mamaliga….” Mai, fratilor, voi intelegeti ce avem aici?! Caragiale, sau “Rinocerii” lui Eugen Ionescu: pistol cu apa pe langa ce-au scos astia aici, mai!

 3. Emil Vulcanescu
  30 august 2011 at 17:52

  @ Theodora

  Fata buna , fata sufletista , ce esti , ai grija de parinti .

  D-l Adrian Nastase nu a vrut ( sau nu a avut posibilitatea) , sa posteze un comentariu despre urmarile DIKTATULUI de la Viena din 30 aug. 1940 .

  Sa fii iubita…
  Cu stima Emil

  • 30 august 2011 at 18:00

   @Emil Vulcanescu
   Fac tot ce pot pentru ei ….. dar este inevitabil … .. se vor duce … au o varsta inaintata …. se vor duce acolo unde este liniste si nu este durere … acolo unde nu este basescu, nu este nici boc nici udrea

   • Emil Vulcanescu
    30 august 2011 at 18:33

    @ Theodora

    Ne nastem , traim , apoi plecam. Parintii mei sunt cu 10 ani mai invarsta decat , parintii tai . Tata ar dori sa fie ” fochist ” sef acolo… si sa puna lemne pe foc sa-i poata ” frige ” pe actualii guvernanti….

    Sa fii iubita
    Cu stima Emil

 4. Emil Vulcanescu
  30 august 2011 at 18:40

  @ Theodora

  Noi ne luptam ca USL-ul sa ajunga la ” PUTERE ” dar am impresia ca EI nu doresc acest lucru.
  Relatii suplimentare poti obtine de la Vania, @ ALM, Teo Negura, papornita cu vorbe etc.

  Sa fii iubita …
  Cu stima Emil

  • 30 august 2011 at 22:49

   @Emil Vulcanescu
   Nu as zice ca nu doresc as zice ca nu se misca asa de bine cum am vrea noi.
   Noi nu mai avem rabdare pentru ca nu mai avem timp de pierdut

 5. 31 august 2011 at 5:37

  Ar trebuie o zi de odihna platita de guvern in ” Memoria celor ucisi si a Eroilor nationali “

 6. 31 august 2011 at 10:49

  Off-topic: Ciutacu se dovedeste a fi un JEG. M-a banat intr-un mod absolut inexplicabil (nu l-am amenintat, nu l-am injurat, etc), si cenzureaza toate comentariile impotriva barbariei de la Rosia Montana (indiferent de IP). Imi pare rau ca Vadim avea dreptate (si) in ceea ce-l priveste pe nemernicul asta.

  • 31 august 2011 at 11:50

   @vladcelgroaznic
   Asa … si de ce te enervezi …. si eu ajung in spam si de acolo la cosul de gunosi si la Ciutacu si la Badea … dar supravietuiesc 😀
   Probabil ca Ciutacu a crezut ca esti platit … parca a scris in articol ceva ca o sa ii baneze pe cei care fac campanie pro sau contra.
   Calm prietene ca avem drum lung de facut

   • 31 august 2011 at 17:12

    Pai, e un JEG.

    Da, sunt platit de mama. Ceea ce am spus era corect si argumentat. Nu am facut campanie, pur si simplu am prezentat argumente si cazul istoric al lupte lui Konrad Lorenz si a miscarii ecologiste din Austria impotriva construirii de centrale nucleare pe teritoriul tarii lor (si pentru pastrarea in stare nealterata a luncii Dunarii). E un bou, tonomatul mogulului si javra securista, alaturi de prostu’de Gadea 😉

 7. ALM
  31 august 2011 at 12:31

  Nu ştiu ce au simţit românii, nici ce au simţit militarii români retraşi din teritoriile cedate, dar ştiu ce simt veteranii astăzi: un amalgam de durere şi scârbă faţă de conducerea hrăpăreaţă a României. Au rămas puţini, extrem de bătrâni şi suferinzi de toate bolile bătrâneţii. Nici măcar ei n-au fost iertaţi de jigodiile bolşevico-hortiste care conduc România.

  • Emil Vulcanescu
   31 august 2011 at 13:05

   @ ALM
   Va pot spune ca tatal meu a plans cand s-a cedat Ardealul si l-a parasit cu ultimul tren, tanar militar fiind atunci. Acum nu-l mai intereseaza politica si se bucura de fiecare clipa, zi ce ii este data de Dumnezeu.
   Va doresc multa sanatate.
   Sa fiti iubit…
   Cu stima Emil

Lasă un răspuns