Adriean Videanu si subventiile la energie
23 iunie 2010
Ministrul Economiei, Adrian Videanu este pentru unii muma pentru altii ciuma.
Guvernul va continua politica de acordare a subventiilor mascate din energie, iar principalul beneficiar al acesteia este patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, proprietarul celor mai multe combinate chimice din tara.
Omul de afaceri se bucura, prin lege, de acces doar la gazul ieftin livrat de compania de stat Romgaz, in calitate de consumator intreruptibil.
“Foarte important e ca guvernul sa mentina setul de masuri pe care le-a luat, astfel incat sa incurajeze zona de productie industriala si anume: asigurarea unor input-uri la energie si la gaze rezonabile pentru tot ce inseamna zona industriala si consumatorul intreruptibil”, a declarat ministrul Economiei, Adrian Videanu
Input-urile rezonabile de care vorbea oficialul guvernului reprezinta resursele ieftine de energie, in cazul acesta gazul din productia interna. Practic, Niculae va cumpara mia de metri cubi de gaze doar cu 165 de dolari, in timp ce majoritatea consumatorilor industriali sunt nevoiti sa combine materia prima interna cu cea din Rusia, care costa 350-360 de dolari.
Pe lista favorizatilor se mai afla combinatul Azomures Tg. Mures, controlat de turcii de la Transworld Fertilizers Holding.
Autoritatile romane sustin ca sprijina economia autohtona in aceasta perioada de criza, dar favorizeaza doar o mana de companii.
Pretul gazelor trebuie să crească de luna viitoare cu 5,6%
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a făcut un calcul şi a ajuns la concluzia că economia nu mai suportă subvenţiile acordate marilor consumatori industriali.
In nota prezentata de directorul ANRE, Petre Lificiu, parlamentarilor PDL, scrie că dreptul consumatorilor industriali, de a consuma gaze exclusiv din producţia interna, arunca în aer cosul populaţiei, care trebuie să consume gaz din import la preţuri mult mai mari.
Cei mai mari beneficiari ai gazului ieftin sunt companiile Interagro a lui Ioan Nicolae şi Azomureş. Nicolae cumpara gaz din producţia interna la preţul de 165 dolari – mia de metri cubi, in timp ce populaţia este nevoita sa plătească 380 de dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc.
Astfel, potrivit documentului secret al ANRE procentul de import a crescut cu 30% în utlimul an.
Pe de alta parte, ANRE considera justificata cererea operatorilor Eon Romania şi GDF Suez, care cer şi ei majorarea preţului pentru a acoperi costurile din ultimul an. De asemenea, ANRE invocă şi prognoza BNR pentru acest an, care a luat în calcul o creştere de 5% a preţului gazelor.
Articolele sursa: Antena 3 si Financiarul
Gata, m-am lamurit – am doua solutii:
1.ori plec,
2.ori nu mai stau
🙁
@Corina
Este bine ca mai poti sa mai glumesti.
Da, dar cu cat amar, nu stie nimeni… 🙁
@Corina
Pot sa banuiesc.
La noi , toate sint cu susul in jos . Adică de ce să mai subvenţioneze populaţia ? Până la alegerile din 2012 nu mai au nevoie de ea .
@Rusu Gigi
Corect! Nu mai au nevoie.
Ma intreb daca oamennii vor tine minte.