Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

21 septembrie 2023

Alianta Social Liberala este posibila si necesara


Pe blogul presedintelui de onoare al Partidului Conservator, domnul Dan Voiculescu am gasit un articol deosebit de interesant despre necesitatea crearii unei Aliante Social Liberale.

In acest moment, in Romania, Traian Basescu prin intermediul PDL-ului controleaza Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public şi serviciile secrete.

Dupa cum stim cu totii Basescu incearca sa isi subordeneze si puterea judecatoreasca.

Cei tineri nu intuiesc gravitatea situatiei. Cei trecuti de 35 de ani, care au prins ani buni de comunism inteleg mai usor spre ce ne indreptam. Pericolul ca un singur partid sa detina intreaga putere in Romania este real si nu trebuie neglijat.

Pentru salvarea democratiei actuala opozitie trebuie sa actioneze unitar.

Daca PSD+PC si PNL actioneaza separat risca sa ajunga niste partide mici, neimportante, slabe sau chiar mai rau pot ajunge in situatia PNTCD-ul adica in afara vietii politice.

Trebuie sa le explicam romanilor ca Alianta Social Liberala este singura alternativa credibil la actualul regim.

Scrisoare deschisă: Alianţa Social Liberală. Acum!

Se pregătesc congrese la PSD, PNL şi la PC. Fierbere, strategii, alianţe, ambuscade, funcţii.

Inevitabil, cineva va ajunge sau va rămâne preşedinte la PSD. Şi? Va înceta dezertarea parlamentarilor? Primarii rămaşi fără fonduri nu vor mai trece de partea puterii? Vor creşte pensiile sau salariile din educaţie şi sănătate? Mi-e teamă că nu.

La PNL, foarte probabil, Crin Antonescu îşi va reîmprospăta echipa. Şi? Parlamentarii şi primarii PNL vor rezista ispitei scurtăturii spre putere? Fiscalitatea va deveni eficientă şi flexibilă? Sunt, din nou, sceptic.

La PC se schimbă garda. Vor veni, sper, lideri tineri, inteligenţi, determinaţi. Vor propune şi promova o nouă viziune! Şi?

De fapt, vor deţine măcar un strop de putere reală actualii şi viitorii preşedinţi ai acestor partide într-un stat în care Preşedinţia, Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public şi serviciile secrete sunt autoritar controlate de CELĂLALT PARTID?

Mi-e teamă că NU.

În acest moment, nu-i nici un secret, în România există un singur partid cu putere politică reală. Ba chiar un singur om, dar asta este deja specific naţional.

Aşadar, la o evaluare realistă, noilor preşedinţi nu le rămâne decât bucuria platonică a statului de lider al Opoziţiei. În alte state, această poziţie are rolul său, în România, în această Românie de după 2009, liderul opoziţiei are infinit mai puţină putere şi influenţă decât un banal secretar de stat care a avut, la timp, înclinaţie către portocaliu. Şi, astfel, în următorii ani, PNL şi PSD riscă să macine în gol bruma de resurse de care mai dispun pentru a se impune drept, imense realizări, „principal partid de opoziţie” sau „cel mai activ partid de opoziţie”. Iar liderii lor vor mai înscrie puncte simbolice la câte o emisiune televizată sau la câte o moţiune plecată din start fără şanse. Deci, foarte puţin. Ba chiar nimic.

Şi atunci, mă întreb, n-ar fi mai util ca, în loc de pantomimă politică, opoziţia să înceapă să existe?

Iar opoziţia, această opoziţie confruntată cu actualul regim, nu poate exista decât dacă acţionează unitar. Este nevoie acum, nu peste doi ani, de o Alianţă Social-Liberală. PSD şi PNL trebuie să înţeleagă că nu se luptă cu un partid, ci cu un sistem care dispune integral de resursele instituţionale, financiare şi coercitive ale statului român.

Acţionând separat, în logica unei rivalităţi în interiorul opoziţiei, structurile teritoriale ale PSD şi PNL vor fi, în doi ani, decimate de migraţia spre putere. Iar dacă cineva îşi face iluzii că în 2012 poate câştiga puterea, chiar într-o alianţă, obţinând 54-55% din voturi înseamnă că s-a născut după 6 decembrie 2009.

Actualul regim nu poate fi schimbat decât cu peste 70% din voturi. Iar o alianţă cu o istorie de doar 6-7 luni între politicieni care, timp de 2 ani, s-au atacat, nu va putea ajunge la un asemenea nivel în opţiunile de vot ale românilor.

De la cetăţenii români fără simpatii politice până la simpli membri de partid, aleşi locali sau parlamentari, toţi avem nevoie de o viziune şi un obiectiv realizabil pentru a continuă să sperăm.

În prezentul context politic, opoziţia unită este singurul proiect care poate constitui o alternativă credibilă la actualul regim şi poate stopa dezertările şi chiar disoluţia partidelor.

Pentru ca PSD şi PNL să nu devină, treptat, doar partide istorice, trebuie formată, în cel mai scurt timp, Alianţa Social Liberală, trebuie elaborat un program politic temeinic şi trebuie construit un guvern din umbră solid, care, prin contrast, să demonstreze precaritatea Executivului în funcţie şi să-i convingă pe români că există alternativă. România are personalităţi marcante, în politică şi în afara ei, care ar putea restaura, chiar şi din umbră, încrederea românilor în funcţia de prim-ministru.

Altfel, dacă ne irosim timpul cu mize simbolice, rezultatele la alegerile locale şi parlamentare din 2012 vor fi, în mod fatal, doar simbolice.

Aşadar,

Domnule Diaconescu, domnule Geoană, domnule Mitrea, domnule Năstase (ordinea este strict alfabetică) vă întreb public, ca cetăţean român şi coleg de opoziţie, cum vedeţi viitorul PSD, al opoziţiei şi al democraţiei în România?

Domnule Antonescu, stimaţi colegi liberali, cum vedeţi viitorul PNL, al opoziţiei şi al democraţiei în România?

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No Responses “Alianta Social Liberala este posibila si necesara”

 1. olimpiu
  29 ianuarie 2010 at 14:21

  votez contra. nu e nici necesara nici oportuna!!! de ce ar face PNL asa ceva??? are in comun doctrinar doar cu PC cate ceva plus fac parte din aceeasi familie europeana si grup parlamentar ALDE
  eu sunt pentru un al mod de a face politica pt PNL. demascarea PD-L ca partid de pseudo dreapta politica. afirmarea ca singur partid din spectrul acela cu-n program economic coerent care sa favorizeze intreprinzatorul si individul
  o colaborare parlamentara da, coalitie in niciun caz. PNL isi pierde electoratul daca danseaza cu PSD cu acte juridice in regula.
  fara FSN asta e sloganul nostru! vor psdistii la guvernare??? sa-l aleaga pe Mitrea, sa se pupe din nou cu Base. oricum dupa sechestrul pe casa din Zambaccian marca DNA si trimiterea la Inalata Curte a dosarului Geoana de ANI, se vede care-i preferatul lui Zeus la sefia PSD

  • theodora0303
   29 ianuarie 2010 at 14:32

   @olimpiu
   Imi pare rau Olimpiu ca nu poti sa treci peste “dragostea” pe care o ai fata de PSD.
   Cei tineri nu intuiesc gravitatea situatiei. Noi, cei trecuti de 35 de ani, care am prins ani buni de comunism ar trebui sa intelegem mai usor spre ce ne indreptam.
   Pericolul “PARTIDULUI UNIC” este imens.
   Ai uitat cum era in comunism?
   Eu una NU MAI VREAU SA MA INTORC IN TOTALITARISM.
   Daca nu actionam impreuna ACOLO VOM AJUNGE.
   REGRET CA NU POTI SA TRECI PESTE RESENTIMENTE

 2. olimpiu
  29 ianuarie 2010 at 15:46

  1.n-a reusit partidul unic in 2000-2004 cand la carma lui si a statului erau oameni cu resurse intelectuale mult mai mari ca Base&comp., asa ca nu mi-e frica.
  2. repet: am prieteni psdisti si le respect doctrina si munca cinstita, dar nu ader la asemenea aliante si nu te iluziona ca majoritatea votantilor liberali vor indemna PNL spre aceasta directie. repet e o glumita marca politicienii lui Voiculescu dezorientati doctrinar
  3 cei tineri nici n-au nevoie sa se sperie de fantasme ale trecutului, cand va veni vremea ii va ghida spiritul de conservare si ce vor dori sa traiasca. am incredere in ei!
  de actionat sunt de acord dar nu vad asa calea si fi sigura nici liderii PSD si PNL nu o vad astfel… e o solutie de criza extrema, nu e cazul

  • theodora0303
   29 ianuarie 2010 at 16:00

   @olimpiu
   Ma mir sincer ca minimalizezi pericolul Basescu.
   De asta a putut sa ajunga unde a ajuns. Istoria se repeta. trebuie sa cunostem istoria si sa nu lasam greselile sa se repete.
   Nu este cazul????
   Pensionarii vor murii de foame, profesorii la fel, medicii si tot sistemul sanitar este in colaps si tu spui ca nu este cazul?
   Romanii sunt datori vanduti si tu spui ca nu este cazul?
   Cand o sa fie cazul? cand o a ne impuste pe strada?
   Cati ani ai tu Olimpiu?
   Eu intelesesem ca ai in jur de 40. TOTALITARISM ITI SPUNE CEVA?
   Asta este blestemul nostru al poprului roman. Nu reusim sa fim uniti decat rar foarte rar. Ultima oara a fost in decembrie 1989.

 3. annelyse
  29 ianuarie 2010 at 15:59

  E o idee foarte buna,pacat ca nu au realizat din timp acest lucru,aceasta Alianta trebuia realizata inca de acum doi ani cu un singur candidat si anume Crin Antonescu, sigur nu mai aveam despre ce discuta in momentul asta.Ma mir si acum dupa atata timp de la alegeri de ce nu au constientizat pericolul?!E momentul ca aceste partide pe care le mai avem sa lase orgoliile deoparte daca vor sa mai existe.

  • theodora0303
   29 ianuarie 2010 at 16:04

   @annelyse
   Bine ai venit !
   Din pacate multi nici acum nu constientizeaza pericolul.
   Multi liberali nu pot sa treaca peste resentimente si minimalizeaza riscul.

 4. 29 ianuarie 2010 at 16:01

  Dezertori or mai fi, dar urgenţa-mi oare să se limpezească lucrurile în PSD. La liberali par mai clare…

 5. olimpiu
  29 ianuarie 2010 at 18:04

  isterie dublata de patetism!!!! Basescu nu a fost invins si nici Pd-l nu va fi cu lozinci gen:mor de foame pensionarii. sistemul sanitar e in colaps de vreo 30 de ani inca de pe vremea impuscatului.
  electoratul roman va fi convins doar de politicieni integri care vin cu-n program coerent.pana acum nu vad in niciun partid.la capitolul asta sta bine AN dar il vor alerga cu procuratura iar credibilitatea pierduta in ultimii 10 ani n-o va mai recupera. Totalitarism???? ma faci sa rad.mai e mult pana acolo. si inca ceva da am varsta aia pe care o banui dar si daca eram mai tanar iti ziceam ca varsta nu e un merit si cunosc oameni mai in varsta de-o prostie si o ignoranta feroce, cum cunosc tineri brilianti si responsabili

  • theodora0303
   29 ianuarie 2010 at 18:18

   @olimpiu
   Este clar. Traim in lumi diferite. Eu traiesc printre oameni saraci.
   Merg in spitale mizerabile unde pacientii isi aduc de acasa medicamente, seringi, pansamente sterile.
   Trec pe langa magazine unde batrani amarati cersesc bani de mnacare.
   Ce ar fi daca maine ai pleca, cu RATB-ul (nu cu masina ta de lux) din cartierul tau select (Cotroceni probabil) si ai face o vizita in Rahova.
   Iti recomand si o vizita in spitalul Colentina.
   Dar ce imi bat eu gura cu tine?! Este clar ca nu ai cum sa intelegi
   Bogatul nu il crede pe cel sarac si nici satul pe cel flamand. Sigur ca tu esti Bogatul si satulul. Te rog sa nu intelegi gresit. Nu iti fac o vina din asta. Ma bucur pentru tine ca esti un om bogat si ca nu simti in nici un fel criza asta. Mai este mult pana la totalitarism? Ce bine ar fi! Din pacate nu este asa. Ne intdreptam cu pasi repezi spre el.
   Cine a spus ca varsta este un merit?
   Te-am intrebat cam cati ani ai pentru ca am vrut sa vad daca te-a afecat sau nu societatea comunista.
   Se pare ca nu te-a afectat destul daca nu observi cat de grava este situatia actuala.

   • 30 ianuarie 2010 at 8:54

    Dar theodora, dincolo de faptul ca politic vorbind nu sunt de acord cu o astfel de alianta, ar fi ceva in gen monstruoasa colaitie impotriva lui cuza, care deh incepea sa o ia pe aratura, dar vreau sa iti comentez raspunsul. NE spui ca pensionarii mor de foame, ca spitalele is prost intertinute, ca profesorii si cfristii is dati afara. Tuc rezi, ca deo potriva cei 5 milioane, cat si ceilalti 5 milioane nu vad asta?

    • theodora0303
     30 ianuarie 2010 at 9:06

     @ Pop Mihai
     mihai (am scris cu lietra mica doar ca sa iti atrag atentia) incerca sa nu mai folosesti expresii preluate de la altii:
     “monstruoasa colaitie”
     🙂 🙂 🙂 Ati ajuns sa il comparati pe Basecu cu Cuza??????????
     Nu iti dai seama ca este ridicol?
     Pe Boc il comparati cu Stefan Cel Mare….. Doamne Fereste.
     Nu esti binevenit pe blogul asta.
     Te rog sa intelegi asta.
     Daca cineva iti spune ca nu esti binevenit in casa lui tu de ce insisti?

 6. 29 ianuarie 2010 at 18:24

  Bai bosimanilor,
  Cine crede ca intre teza(PSD,PC.PNL) si antiteza(PDL) nu este o armonie perfecta…se inseala amarnic…ANI,FLAMI…sant funigene ptr. prosti….SINTEZA O VOR EXTRAGE EI IAR VOI(barfitori de profesie) va veti alege numai cu suferinta din pacate…

 7. olimpiu
  29 ianuarie 2010 at 18:36

  esti culmea. locuiesc in cartierul Militari. am o masina veche de cand lumea pe care sper s-o schimb lunile viitoare prin programul rabla cu o skoda. merg frecvent si cu RATB dar prefer Metrorex. nu sunt bogat nici sarac, dar cred ac solutia sta in schimbarea mentalitatilro cetatenilor si in educatia lor. restul sunt lozinci
  unde vezi totalitarism??? in textul constitutiei?? in legile acestei tari??? ca nu functioneaza sistemul democratic si nu suntem stat de drept e vina sistemului sau a celor din functii???

 8. 29 ianuarie 2010 at 20:30

  Theodora am postat un clip in care prin Aliodor Manolea,Basescu reformeaza statul roman,este dur ,o seara minunata 🙁

 9. 29 ianuarie 2010 at 21:51

  EXPOZITIA PATAPIEVICI DESCHISA DUPA DOI ANI DE ZILE !

  ULUITOR, INCREDIBIL,SENZATIONAL, DEMENT !

  Scandalul ICR creiat prin chemarea de catre mine a politiei americane la expozitia din NEW YORK ramane actual. Expozitia este deschis si azi dupa aproape doi ani. Articolul scris acum doi ani ramane valabil ,cu singura deosebire fiind faptul ca bugetul ICR sa marit cu 4 milioane $ peste bugetul din anul trecut.
Probabil Presedintele de onoare al ICR ,Traian Basescu consindera ca in mijloc de
criza, cand se taie pensile, oamenii sunt dati afara si copii nu au ce manca ,trebue furat mai mult !
DESCHIDETI BLOGUL ROBERT HORVATH-DEVA
  http://devanewyork.blogspot.com/
  FOTOGRAFII CU POLITISTI AMERICANI DESCINZAND IN MIEZ DE NOAPTE
  LA ICR NEW YORK.

  MANDAT PENTRU ARESTAREA LUI BASESCU LA NEW YORK
Astazi 12 Noiembrie publicatia New York Magazin a spart cenzura. Redactorul Culian , jurnalist al curajului si adevarului a publicat articolul “Morminte la Bucuresti, Menore la la New York”. El desvalue fapte noi, incendiare ,despre scandalul ICR ,New York: Expozitia antisemita nu a fost una romanaeasca, ci una araba. Mana care a desecrat menore manjind, cu sange cuvantul Fuck, este al arabului OMAR MARWAN AMBAKI.( romanii au fost doar decorul si diversiunea).. . Acesta expozitie de si oficial a fost inchisa la 15 August, este deschisa si azi dupa trei luni de zile….probabil pana la intoarcerea presedintelui din Siria …. Rezultatul anchetei americane incepe sa-si faca loc in media americana….. Profanarea mormintelor este legata de desecrarea menorelor…Se profileaza un scandal international….. Culmea ironiei, face ca.Anti Defamation League cea mai puternica asociatie evreiasca , se se afle cu sediul, la doua minute de galeria ICR. Articolul descrie in amanunt, descinderea in noaptea de 29 octombrie a unei unitati speciale in Hate Crime, pentru a lua probe. Faptul ca presedintele Basescu deschide,sponsorizeaza si refuza sa inchida ,un eveniment extremist care promoveaza teroarea si si ura de rasa in mijlocul celui mai mare oras american, la doi pasi de sediul ONU,creiaza o situatue fara precedent. Aceasta provocare cere un raspuns pe masura . Baza penala o reprezinta “plangerea”adresata politiei, in care subsemnatul cer deschidera unei anchete si dezamorsarea unei bombe a terorismului ideologic islamic. Aceast document oficial impreuna cu probele adunate, pun bazele Mandatului de Arestare in U.S., a cetateanului roman Traian Basescu. Copia acestui document ,cu antetul politiei americane si numar de inregistrare sta la dispozitia celor interesati . Robert Horvath Cineast New York 14 noiembrie 2008 ( cititi nymagazin nr 593 )
http://devanewyork.blogspot.com/ http://www.devagallery.com/

 10. 29 ianuarie 2010 at 22:04

  Imi pare rau Teodora, dar o astfel de alianta nu cred ca este doctrinar posibila. Adica ce ar fi alianta social-liberala? O alianta intre PSD si PNL, una de tipul fostei aliante DA? Sincer, eu nu pot sa inteleg o astfel de alianta: ori esti socialist, ori esti liberal. Nu poti sa fi si socialist si liberal in acelasi timp – adica un fel de struto-camila. Social-democratia si liberalismul sunt opuse din punct de vedere doctrinar. Tu cum te-ai defini atunci: social-democrata sau liberala? Care ar mai fi principiile tale? Pe de alta parte nu inteleg prea bine scopul unei asemnea aliante. Ar fi numai acela de al da jos pe Basescu si PDL de la putere? A, bun, daca asta e scopul, atunci, odata atins, alianta asta s-ar destrama imediat. Scopul unei aliante de opozitie nu poate fi doar unul legat de infrangerea celor de la putere. Alianta aceasta ar trebui sa aduca solutii pentru problemele cu care se confrunta societatea romaneasca, dar din ce spui tu ea s-ar crea numai pentru infrangerea PDL-ului, ca sa nu ne intoarcem, chipurile, la totalitarism. Tie nu ti se pare cusuta cu ata alba..? Basescu este la ultimul mandat, iar pluralismul politic exista in Romania si PSD, poftim, este un partid important, destul de puternic, care cred ca are capacitatea de a se reface. Atunci pun si eu intrebarea: de ce se exacerbeaza cu pericolul totalitarismului si cui foloseste? Ca un presedinte sa aiba doua mandate, sau un partid politic sa fie la putere mai multi ani la rand, s-a vazut si in tari democrate importante (SUA, Franta). Gandeste-te ca Francois Mitterrand a fost presedintele Frantei 14 ani: 21 May 1981 – 17 May 1995, si era si socialist – primul presedinte socialist al Frantei. Acolo nimeni nu a mai vorbit de pericolul totalitarismului.

  • theodora0303
   30 ianuarie 2010 at 7:32

   @Motanul Incalta
   1. Sigur ca as ramane social democrata.
   2. Nu minimaliza pericolul Basescu. Da normal este la ultimul mandat. Va candida Boc probabil la presedintie iar Basescu va fi ministru. Tu nu vezi ca acum are toara puterea in tara????Care totalitarism? Doamne parca ati trai in alta tara!

 11. 29 ianuarie 2010 at 22:29

  Mie nu-mi pare nici posibila, dar nici necesara.

 12. 29 ianuarie 2010 at 23:43

  Sunt pisitanathos, sunt portocaliu si insist sa postez la Theo pe blog.

 13. 30 ianuarie 2010 at 6:35

  Dacă PNL ar consimţi la o alianţă cu PSD, ar legitima întrutotul pretenţia PD de partid de dreapta. Atunci portocaliii vor clama şi mai ascuţit că ei sunt singurii de dreapta în ţara asta. Nu, PNL trebuie să gândească foarte bine paşii următori. Îşi poate clădi o strategie şi singur. A, că din Opoziţie conlucrează cu PSD în anumite momente şi pe teme stricte, nu e un capăt de ţară. Apoi, depinde şi de cine va accede în fotoliul de preşedinte al PSD. Dacă liderul social-democraţilor se va numi Cristian Diaconescu sau – şi mai rău – Miron Mitrea, o cumetrie a liberalilor cu PSD le-ar aduce numai prejudicii. Pentru că mie îmi este foarte clar că cei doi sunt deja la cheremul Cotrocenilor.

  • theodora0303
   30 ianuarie 2010 at 7:39

   @Florin Matei
   Da, asa este… PDL-ul ar profita si ar spune ca este singurul partid de dreapta.
   Poate nu este chiar bine.

 14. 30 ianuarie 2010 at 8:50

  Eu cred că se vorbeşte prea mult despre doctrine . Cei ce ne coduc au doar interese conjuncturale şi nu au nici în clin nici în mânecă cu stânga , centru sau dreapta . De aceea politicile lor sânt atât de aiurite şi nu fac altceva decât să adâncească confuzia . Sper însă să se coaguleze o opoziţie puternică şi mai sper să ne trezim odată . Ei sânt la putere doar pentru că noi , în neştiinţa noastră le-am permis să fie .

  • theodora0303
   30 ianuarie 2010 at 8:55

   @Rusu Gigi
   “Ei sânt la putere doar pentru că noi , în neştiinţa noastră le-am permis să fie “
   Da si pentru ca nu am inteles care este pericolul si l-am minimalizat.

 15. 30 ianuarie 2010 at 12:44

  Necesara nu va fi nici peste cativa ani,cu atat mai putin peste cateva luni; posibila o pot face ei, dar nu stiu cat le-ar folosi.

  • theodora0303
   30 ianuarie 2010 at 13:00

   @[D][S][N]
   Sincer, as vrea sa ai dreptate.
   Din pacate este necesara.
   Posibila poate fi doar daca PSD-ul si PNL-ul vor intelege pericolul.

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58