Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

21 iulie 2024

Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti


Sa nu uitam !!! Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti

S-a ridicat vreun monument in amintirea victimelor acestor bombardamente?

Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente  soldate  cu mai mult de 4000 de romani morti si peste  2.000 de  raniti.

In zilele de 4-5 aprilie 1944 au fost bombardate masiv orasele Ploiesti si Bucuresti. In acel an bombardierele B 24 au lansat bombe asupra Bucurestiului chiar si în ziua Pastelui ortodox.

Bombardiere B-17 si B-24 care au decolat de la baza Foggia, Italia au bombardat cele doua orase ale Romaniei in mai multe valuri.

In Ploiesti bombardamentele au vizat triajul feroviar si rafinariile ce prelucrau petrolul extras din zona, furnizând combustibil tãrii si aliatului german. Au fost distruse antrepozite si vagoane cu marfã si alimente, un depozit de combustibili, restaurantul si partial cladirea garii.

Bombardarea Bucurestiului a fost un atac indreptat in mod evident impotriva populatiei civile si a provocat grave pierderi umane.

Cele mai grav lovite au fost zona Garii de Nord (Cal. Grivitei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, sos. Orhideelor), cart. Giulesti si Crangasi, antiaeriana dintre bd. Ghencea si Alexandriei si cea din Baneasa.

Au cazut bombe si pe Calea Victoriei, în zona hotelului Athene Palace, langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif si in cartierul Cotroceni.

Multi bucuresteni au fost surprinsi pe strada de bombardamente si nu au putut ajunge la adaposturile antiaeriene.

A fost bombardata insistent cladirea Garii de Nord, instituţie civila, în care se aflau sute de oameni, mai ales refugiaţi din Moldova.

In fiecare an pe 4 aprilie, tata, care avea atunci 10 ani si locuia impreuna cu parintii,  fratii si bunicii intr-un catun din nordul Bucurestiului,  in apropierea liniei de centura, imi povesteste imaginile de cosmar, trupurile sfartecate si baltile de sange pe care le-a vazut atunci.

Au cazut multe bombe si in satele din jurul Bucurestiului: Glina, Popesti Leordeni, Pantelimon, Jilava, etc deoarece cei care lansau bombele nu reuseau sa gaseasca tintele stabilite (din cauza tirului intens al  apararii anti-aeriene si a  aviatiei de vanatoare), le-au aruncat la intamplare (ca sa scape de ele) si sa se anagjeze pe traseul de intoarcere.

Cotidianul Timpul prezintă un fapt divers:

“Sâmbătă după amiaza au aterizat în Turcia câteva bombardiere nordamericane care se întorceau din raidul terorist asupra României. Interesant este faptul că echipagiile acestor avioane, între care se aflau şi piloţi negri, au declarat că nu aveau siguranţă dacă apele zărite înainte de aterizare ar fi fost Dunărea sau Bosforul.”

Ziarul Universul scrie si despre piloti americani care au confundat Constantinopolul cu orasul Constanta.

Ziua de 4 aprilie 1944 a fost un moment tragic pentru poporul roman, un moment care nu trebuie uitat.

In Parcul Cismigiu exista un monument inchinat soldatilor americani.

Monument Cismigiu

Monumentul este asemenea unei carti deschise pe care este inscriptionat faptul că 378 de soldaţi americani „au murit la datorie în România pentru libertatea Europei şi gloria SUA”.

S-a ridicat vreun monument in amintirea victimelor acestor bombardamente?

Ii rog pe toti cei care stiu mai mult despre acest trist eveniment sa ma completeze si imi cer scuze pentru eventualele erori.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

16 Responses “Astazi se implinesc 72 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti”

 1. 4 aprilie 2016 at 16:23

  @Theodora

  Din moment ce Romania era in razboi cu Puterile Aliate si de partea Germaniei naziste… Adica tu ce vrei sa spui? Ca nu s-ar fi justificat din punct de vedere militar aceste atacuri? Sau ca s-ar fi efectuat defectuos? Bucurestiul a suferit mult mai putin decat alte orase din Europa de pe urma razboiului. Gandeste-te la Varsovia sau Hamburg…

  E adevarat ca atunci si noi am dat o riposta foarte buna!

  Asta a fost pe timp de razboi. Nici nu se compara cu crimele pe care le-au facut sovieticii, Uniunea Sovietica, la adresa Romaniei si poporului roman, pe timp de pace, dupa razboi. Si sa ne gandim la faptul ca in timpul razboiului, chiar si inainte de razboi, rusii au uneltit continuu la schimbarea ordinii politice si de drept din Romania si aducerea Romaniei in sfera de influenta sovietica, daca nu cumva cu statut de gubernie.

 2. 4 aprilie 2016 at 20:25

  politica vremii datunci…………..base a facut ,, alianta cu gasprom “cu fffff multe victime si sa uitat fffffff repede…………..vreti sa-si aduca amite romanul de acum……??????????????? hai ca nu se poate

 3. 4 aprilie 2016 at 20:33

  Cotidianul Timpul prezintă un fapt divers:

  “Sâmbătă după amiaza au aterizat în Turcia câteva bombardiere nordamericane care se întorceau din raidul terorist asupra României. Interesant este faptul că echipagiile acestor avioane, între care se aflau şi piloţi negri, au declarat că nu aveau siguranţă dacă apele zărite înainte de aterizare ar fi fost Dunărea sau Bosforul.”

  Ziarul Universul scrie si despre piloti americani care au confundat Constantinopolul cu orasul Constanta.

  Ziua de 4 aprilie 1944 a fost un moment tragic pentru poporul roman, un moment care nu trebuie uitat.

  In Parcul Cismigiu exista un monument inchinat soldatilor americani. in articol putin rasism ……….in ziua de astazi multi se ratacesc cu gps in fata dar pilotii in aer in 44

 4. 5 aprilie 2016 at 0:34

  …Iar, în aceste zile presa noastră scrie despre asta(!): “Ziua NATO în România se marchează, începînd din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. La alegerea datei s-a ținut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianța Nord-Atlantică (29 martie 2004) și de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004)”.
  Şi, de fapt, adaug eu, s-a ţinut seama de apropierea de data bombardamentelor anglo-americane din 4 aprilie 1944, “raiduri teroriste”, după cum elocvent le cataloga presa românească a vremii.
  Asta pentru ca batjocura, sfidarea şi umilirea istorică la adresa României să fie depline peste timp, căci, vă daţi seama, dragilor? Înjugarea ei în NATO (început de aprilie 2004) s-a făcut, practic, la momentul cînd românii comemorau 60 de ani de la acele bombardamente criminale asupra populaţiei! Ce “coincidenţă” cinică!
  Şi, presa de azi îşi vede liniştită de prostiile ei: “Ziua NATO reprezintă un eveniment de referință pentru societatea românească din perspectiva statutului României de aliat NATO și a semnificațiilor asociate acestui moment, fiind o sărbătoare publică dedicată democrației, spiritului european și euro-atlantic”.

  Pur şi simplu, ţi se întoarce stomacul pe dos şi te apucă voma, nu alta! Şi ce limbaj propagandistic gros, de lemn putregăios! Cică, “sărbătoare publică a democraţiei, spiritului european şi euro-atlantic”! Lua-v-ar Draculea să vă ia în ţepele lui, cu democraţia şi spiritele voastre ticăloase de poponauţi ce sînteţi!

 5. Monica M
  5 aprilie 2016 at 8:33

  Lasa ca facem monument pentru victimele de la Colectiv.
  Atunci a fost bombardat si Spitalul Militar din Bucuresti.

 6. Radu
  5 aprilie 2016 at 17:57

  Este o placa comemorativa in cimitirul militar ghencea.

 7. Ionel N
  5 aprilie 2016 at 21:21

  La acel moment , eram “inamici” si trebuia sa fim anihilati !

 8. Rica Venturiano
  13 aprilie 2016 at 17:12

  Da Theo, asa este au murit foarte multi romani, civili destui, in timpul bombardamentelor americane.
  DAR INFINIT DE MULT MAI MULTI ROMANI AU FOST UCISI IN CONDITII MULT MAI INUMANE DECAT UN BOMBARDAMENT DE CATRE COMUNISTII VENITI LA PUTERE DUPA 49.
  Cat tupeu puteti avea voi COMUNISTII DE DUPA 89, sa ii dati uitarii si sa nu-i luati in seama??
  Astept sa comemorati, VOI ASTIA COMUNISTII DE AZI, peste 200.000 de romani UCISI in inchisorile comuniste. Fara sa vorbim de cei deportati si stramutati cu sila.
  SI DA, REITEREZ CE SPUNEAM MAI DEVREME, TU NU AI SPUS NIMIC NICIODATA DE PESEDEI. Tu ai spus doar de altii!!
  Daca erai platita, asa cum am spus, aveai macar o scuza. Asa ce scuza ai Theo??
  DU-TE LA SIGHET SI AI CURAJUL DE A INTRA IN ACEL LOCAS PLIN DE DURERE SI DE MEMORIA VIETILOR LUATE INTR-UN MOD LA CARE NICI NU TE POTI GANDI CA OM NORMAL. Si apoi sa vorbesti. Sa pui pe acelasi taler si victimele rusilor. Si nu vorbesc de soldatii rapusi pe front, ci de civilii impuscati in curtea casei lor ca n-au vrut sa le dea vaca sau porcul din ograda.
  Ia intreaba-l pe seful tau, pe papasha ilici despre cum se mergea cu NKVD-ul prin sate si se facea cooperativizarea. SI ASTA SE INTAMPLA DUPA RAZBOI, PE TIMP DE PACE, FARA BOMBARDAMENTE!!!
  “RUSINIIIICAAAAAA” !!!!!

 9. Rica Venturiano
  19 aprilie 2016 at 22:13

  Pai de facem Angel Radios, ne lasam pe tanjala? Nu mai combatem? Hai acum “pe ei, pe mama lor” ca sunt nauci.

 10. Om bun
  4 septembrie 2016 at 1:23

  Da d’omle americanii au omorat “doar” 4.000. Si printre ei nu erau nici parinti nici frati nici veri ai vajnicilor lor aparatori. Au fost cum se spune “pagube colaterale” ca de altfel si celelalte 22.000.000 de morti pe care i-au lasat in urma tot ei de atunci si pana astazi, de la un capat la altul al pamantului, desigur pentru “intarirea democratiei”, “inlaturarea dictatorilor” sau a “razboilui impotriva terorii”. E o lume minunata astazi, ai libertatea sa spui da la ce zic ei si este liniste si pace in lume mai mult decat oricand si mai ales in orient. Ceea ce nu stiu sau nu vor sa stie unii dintre comentatori, este ca America era si se declara inca cea mai mare democratie din lume, adica ce semneaza si respecta unele legi internationale privind protejarea civililor si a obiectivelor civile, (spre deosebire de Rusia rosie din acea perioada care nu respecta pe nimeni si pe nimic) adica exact ce au avut ei ca obiectiv principal in aceste raiduri. Inca ceva, noi romanii “inamicii” am fi vrut sa fim aliati inca din 1942. Dupa pirderea Africii de nord de catre nemti ,Maresalul Antonescu, dandu-si seama inca de pe atunci ca Reich-ul va pierde razboiul mai devreme sau mai tarziu a cerut srijinul americanilor initiind contacte cu acestia pentru semnarea unui acord privind iesirea Romaniei din coalitia germana, Trebuie reamintit ca Romania se afla in aceeasi tabara cu germanii pentru un singur motiv, intregirea tarii prin recuperarea teritoriilor aflate sub ocupatie ruseasaca si ungureasca,neavand nimic in comun cu ideologia sau alte motivele aliatilor de moment. Pe americani ia cuprins un fior rece ce le-a dat frisoane pe sira spinarii si pentru ca nu cumva razboiul sa se termine prea repede prin astfel de idei ciudate, (mai erau bani de cheltuit,mai erau bombe de arucat, orase de distrus oameni de omorat si groaza si teroare de propagat si alta era soarta rezervata Romaniei), au cerut singurul lucru pe care nici o armata din lume nu-l poate accepta – capitularea neconditionata. Adica umilirea totala, Daca era azi nu era nici un fel de problema, dar atunci la carma tarii era un roman(adica ceva cu niste chestii de demnitate, iubire de tara de natie, si mai ales ade Dumnezeu – ma rog, chestii abstracte mai greu de inteles azi). Tot ei acesti “crestini” au bombardat Romania in ziua de Paste, cel mai mare eveniment religios din lumea crestina, care l-as traduce cam asa “hai sa omaram Invierea”. O “scapare” de cateva bombe de ceva sute de kile.Se pare ca le-a placut si au repetat gestul cu NATO sau OTAN- Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord(OTAN – SATAN ciudat de apropiate) cu bombardamente in ziua de Pasti si in perioada cand au distrus Serbia, fortand creearea unui stat islamist, Kosovo, in mijlocul lumii crestine. Noroc cu rusii ca avem pe cine sa dam vina, ca ei au fost mai rai, dar aceea Rusie era sub mana ucigasa a satanismului “iudeo-bolsevic”,( Romania fiind de altfel prima tara din lume ce a atatcat Rusia rosie) asa cum arata ziarele vremii daca e sa amintim ca mai sus ceea ce se scria pe atunci despre teroarea ce acaparase putere in Rusia. Satanismul acelei ideologii gresit numita comunism, nu respecta nimic ce tine de demnitatea sau valorile ce ne definesc ca oameni. A da vina numai pe rusi este ca si cum ai condamna un asasin platit (mai degraba beat si bestializat) si a trece sub tacere adevarata vina care este a celuia ce a ordonat crima si aplatit pentru ea. Si nu uitati acesta ideologie a facut in Rusia 60.000.000 de victime. Adica rusii de ai dracului ce erau dupa ce au facut prapad prin Romania si pe aiurea se intorc acasa si termina totul int-un macel apoteotic in care-si masacreaza o treime din poplulatie.
  In orice caz, totul se plateste, si mai devreme sau mai tarziu(dupa cate se pare – mai devreme) vine ziua rasplatii pentru toata lumea: si pentru bolsevici si pentru capitalisti si pentru rusi si pentru americani si pentru romani si pentru toate neamurile mai mult sau mai putin alese. Monumentul ridicat americanilor nu ma surprinde. Nu este ridicat de romani.
  Felicitari Theodora pentru articol. Esti “injurata” de trolii de serviciu. Asta este un semn bun , ca mergi pe calea cea dreapta a adevarului. Am descoperit siteul tau intamplator(sau nu). O sa trec mai des pe aici unde se aude un glas puternic romanesc. Si ca sa inchei cu o urare ce am citito de curand – Iisus in cu noi.

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58