Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

15 iunie 2021

Au trecut 11 ani de la începutul bombardamentelor NATO asupra fostei Iugoslavii


Articol scris din dragoste si respect pentru Milo si pentru poporul sarb

Milo tu nu ai murit.

Tu vei trai vesnic in inimile noastre.

Belgradul a comemorat, miercuri, 11 ani de la bombardamentele NATO

Bombardamentele din 1999 au durat 78 de zile.

In timpul bombardamentelor au murit 3.500 de persoane.

Infrastructura Serbiei a suferit pagube însemnate.

Ieri, la Belgrad, in amintirea victimelor, au rasunat sirenele timp de 1 minut.

Prin acele bombardamente, NATO a vrut sa il oblige pe Slobodan Milosevici sa renunte la presiunile asupra separatistilor din Kosovo.

Premierul kosovar a declarat ieri ca atacurile au reprezentat un moment decisiv pentru independenţa Kosovo, care a fost proclamată pe 17 februarie 2008.

In Kosovo, bisericile ortodoxe si cimitirele sarbesti au fost vandalizate sau distruse.

Sarbii au fost obligati sa isi paraseasca locuintele

Sarbii adevarati nu vor accepta nicioadata independenta Kosovo-lui

Sarbii considera Kosovo drept leaganul civilizatiei sarbe

Tags: , , , , , ,

No Responses “Au trecut 11 ani de la începutul bombardamentelor NATO asupra fostei Iugoslavii”

 1. 25 martie 2010 at 11:13

  Berlinul nu a agreat niciodata existenta statului unitar yugoslav, care i-a rezistat cu mult curaj in cele doua razboaie mondiale. Rupand din nou Yugoslavia in mini-state, usor de dominat, Germania incearca sa controleze Balcanii. E vorba de o zona economica buna de anexat si o ruta strategica spre Orientul Mijlociu, Caucaz, petrol si gaze. In 1992, ministrul bavarez pentru afaceri interne declara: „Helmut Kohl a reusit ceea ce nici imparatul Wilhelm si nici Hitler n-au obtinut”.
  Privitor la razboiul dus impotriva Yugoslaviei de catre SUA, am o parere diferita de cea oficiala.
  SUA a incercat sa lase impresia ca poarta un razboi umanitar. Si sa se prezinte, macar o data, ca aparatori ai musulmanilor napastuiti. Dar in realitate Washingtonul si Berlinul au provocat acest razboi. Deliberat. In interesul lor egoist: colonizarea economica a Balcanilor, controlul rutelor pentru petrol, lupta pentru suprematie.
  America nu poarta razboaie umanitare. Ei nu au fost pompierii razboiului din Yugoslavia, ci piromanii. Ei sunt primii culpabili pentru suferintele oamenilor de toate nationalitatile. SUA nu pot fi prietenul musulmanilor din Balcani, pe de o parte, si dusmanul celor din Palestina si Irak, pe de alta parte.
  SUA sunt dusmanul cel mai periculos al pacii si al tuturor popoarelor lumii. Ameninta Siria, Iran, Coreea, Cuba, si intr-o zi poate chiar China, pentru ca strategia lor pe termen lung are ca scop unic mentinerea prin forta a unei ordini economice nedrepte, dominatia si exploatarea tarilor de pe glob in folosul unui numar mic de super-miliardari.
  Iata de ce este important sa fie demascate toate minciunile din mass-media si sa fie spus adevarul despre razboiul contra Yugoslaviei: a fost un razboi de agresiune.

  Puterea politică de la Bucureşti de la acea vreme a susţinut intervenţia. Principalul susţinător al acestei politici a fost preşedintele Emil Constantinescu. România a permis atunci avioanelor NATO să folosească, dacă este nevoie, spaţiul său aerian.
  Atunci, in cele aproape 80 de zile in care avioanele americane survolau teritoriul Romaniei pentru a-si arunca incarcaturile de bombe asupra tarii vecine si prietene, fiecare roman, datorita politicii de sprijin a guvernantilor si presedintelui de atunci, s-a simtit ca un las si tradator, care si-a tradat cei mai buni prieteni, sarbii. Vrem, nu vrem, gestul de atunci al Romaniei, ramane o pata rusinoasa pe constiinta noastra.

  Mile Carpinisan, jurnalistul roman cu sange sarb, care la acea vreme transmitea in direct din timpul bombardamentelor americane, incerca sa transmita evenimentele corect, obiectiv, infragandu-si sentimentul de ura si dezaprobare fata de americani. Datorita lui si a altui mare jurnalist, Adelin Petrisor, noi, romanii, nu am fost intoxicati cu stiri partinice, proamericane, difuzate de toata media romaneasca in acel timp.

  • 25 martie 2010 at 11:27

   @Nea Costache
   Ma bucur foarte mult, nea Costache, sa descopar ca gandim la fel.
   Multumesc pentru comentariu.

  • wtf
   25 martie 2010 at 22:05

   Reactia Serbiei a fost una specifica unui urias artificial… cand a murit Tito constructia Iugoslaviei s-a dovedit ca a fost artificiala… ura dintre croati si sarbi este una istorica si religioasa… ca de fiecare data sarbii s-au orientat si au actionat gresit… Mor cand aud ce vecini buni ne-au fost sarbii, mai cititi istoria oameni buni, a fost un vecin violent, excesiv de nationalist….

   • 25 martie 2010 at 22:13

    @wtf
    Si eu am sange sarbesc si sunt excesiv de nationalista.
    Tara mea este Romania.
    Daca este ceva care nu iti convine, nu am ce sa iti fac.

   • wtf
    25 martie 2010 at 22:42

    Este strict o parere personala, citeste te rog Istoria Banatului si momentul 1919 din aceasta istorie, cand sarbii ca niste “prieteni” sinceri au dorit acapararea Banatului. Sa-ti mai spun si de Timoc, unde romanii nici macar nu sut recunoscuti ca natiune, se considera ca sunt vlahi, problemele cu autoritatile sarbe samd.

    Ideea de la care pornesc eu este ca Iugoslavia este (a fost) o constructie falsa si istoria a demonstrat asta. Sa vedem Serbia, care are un potential foarte mare, cum se va descurca in conditiile in care nu mai are de la cine fura… si daca vrei sa faci o comparatie, compara Serbia cu Slovenia si Croatia, din orice punct de vedere vrei si apoi trage tu concluziile…

    Daca ai sange sarb, discuta cu un sarb cu capul pe umeri despre impartirea bogatiei in fosta Iugoslavia, despre cultura muncii printre republicile iugoslave, despre PIB/cap de locuitor si vei vedea ca Serbia se situa dupa Slovenia si Croatia…
    In conditiile astea, dorinta lor de a evolua pe cont propriu este pe deplin justificata…

 2. 25 martie 2010 at 13:26

  pai se stie ca asa suntem considerati…. ca fiind “curva europei”(imi cer scuze de cuvant!!) ..pt ca de fiecare data …trecem da partea unde ne convine mai mult…. si asta din cauza unui singur om!

 3. 25 martie 2010 at 14:29

  Razboiul din Jugoslavia a fost inceput de Berlin … primele arme care au alimentat militiile croate si slovene au tranzitat ungaria…americanii au ingropat Jugoslavia cu bombe inteligente, nu inainte de sensibiliza dragonul chinezesc …au pierdut si un rahat de avion invizibil…
  Media europeana, cumparata de soros, a fost in permanenta alaturi de croatia …cand 30.000 croati au fost epurati, toate televiziunile au prezentat tragedia…cand 100.000 de sarbi au parasit locurile stramosesti, carand cosciugele celor dragi … nimeni.

  Rahatul de constantinescu nu a sustinut Serbia, prietena noastra istorica…poate singura.

  Excese au fost de ambele parti.

  O nelamurire: la ani buni dupa terminarea conflictului, Muntenegru, populata 90% de sarbi, se desprinde prin referendum (din motive economice?!) de Serbia…

  • 25 martie 2010 at 14:48

   @brad
   Corect.

   • wtf
    25 martie 2010 at 22:01

    Saracii sarbi… citind cele de mai sus aproape ca mi-au smuls o lacrima… de srebrenita, de bombardarea dubrovnik-ului cine se face vinovat…
    De fapt. din vina cui a pornit razboiul in fosta Iugoslavie?
    De ce sarbii au atacat aproape toate statele bogate din fosta Iugoslavie cand au parasit federatia? Nu cumva pt. ca nu mai aveau de unde fura, nemaifiind in federatie Croatia si mai ales Slovenia? Nu vedeti similaritatea cu situatia din Romania, Ardeal vs Regat (Romania)?

    • 25 martie 2010 at 22:12

     @wtf
     Nici macar nu pot sa comentez. 🙁

     • wtf
      25 martie 2010 at 22:55

      de ce?

      unde am gresit?:)

     • 25 martie 2010 at 22:59

      @ wtf
      Pe blogul asta se scrie doar in limba ROMANA 🙂

     • wtf
      25 martie 2010 at 23:01

      este o urare frumoasa in sarba, sa fii fericita in viata!:)

     • 25 martie 2010 at 23:12

      @wtf
      Si tu sa ai o viata frumoasa 🙂

 4. 25 martie 2010 at 14:39

  Theodora,multumesc pentru acest articol,Da Mile NU a murit,el traieste in sufletele noastre ,o zi minunata !

 5. 25 martie 2010 at 16:51

  Complicata tema, draga Theo,ai ales de asta data … tacerea Ro a fost vazuta de 80% dintre romani ca un compromis pentru intrarea in NATO…
  Am spus-o la vremea aceea , o spun si acum :fals!
  “Prietenii” bulgari au avut o atitudine mult mai demna, mai pro-sarba si uite-i in NATO … fara avioane SH, ce-i drept …

  Romania s-a acoperit de rusine si nu a castigat nimic …
  Tin minte, ca la vremea respectiva, pana si un ofiter francez, membru al statului major NATO a tradat in favoarea Serbiei…

  ***************************************************

  Unde sunt cele 100 de comentarii pe care le aveai pana acum ?!

 6. 25 martie 2010 at 17:10

  What are the friends for ?!
  Iti voi completa eu pana la 99…
  🙂

 7. 25 martie 2010 at 17:12

  Hey, chiar ca-i frumos afara !
  :))))

 8. 25 martie 2010 at 17:19

  O observatie !
  Pen’ nea Costache…

  “America nu poarta razboaie umanitare. Ei nu au fost pompierii razboiului din Yugoslavia, ci piromanii. Ei sunt primii culpabili pentru suferintele oamenilor de toate nationalitatile. SUA nu pot fi prietenul musulmanilor din Balcani, pe de o parte, si dusmanul celor din Palestina si Irak, pe de alta parte.”

  Domnule Costache, americanii au un motoras ascuns care functioneaza cu un amestec ciudat, imprimat cu diverse mutre de presedinti …
  Asta-i face apti sa fie prietenul musulmanilor din Emirate, Arabia Saudita sau Kuweit si dusmanul musulmanilor din Palestina … si iar prietenul musulmanilor din Kosovo si dusmanul celor din Siria sau Libia … si tot asa … amestecul ala ciudat de vare vorbeam …lucreaza !

 9. 25 martie 2010 at 17:21

  @Black Angel

  …curva europei este ungaria … ro este tarfa de lux !
  Mege numai cu jupanii !

  • 25 martie 2010 at 17:24

   @brad
   Sigur, curva de lux este frumoasa si desteapta dar tot curva ramane.
   Eu zic sa nu exageram.
   Romanii nu au foat de acord cu atacul asupra Serbiei.
   Cei care au foat atunci in CSAT au vrut asta.
   Ei sunt vinovati.

   • 25 martie 2010 at 17:36

    Da, ungurii din CSAT sunt vinovati…

    • 25 martie 2010 at 18:24

     @brad
     Da, stiu ca ungurii ii “iubesc” mult pe sarbi 🙁

     • wtf
      25 martie 2010 at 22:08

      Unguria a fost si este o tara civilizata si bogata, Serbia …a spune ca au ceva cu sarbii este o exagerare… este situatia din Vojvodina (provincie autonoma, ca si Kosovo, pe timpul lui Josip Broz Tito, stare anulata de Slobodan Milosevic)

     • 25 martie 2010 at 22:15

      @wtf
      Sigur ca se numeste asa… exagerare?
      Stiu ca esti din Timisoara.
      Esti cumva de nationalitate maghiara? 😀

     • wtf
      25 martie 2010 at 22:51

      nu, nu sunt de nationalitate maghiara (am rude prin alianta de aceasta nationalitate:))
      am si prieteni sarbi sau svabi…

     • 25 martie 2010 at 22:58

      @wtf
      frumos

 10. 25 martie 2010 at 17:22

  Cate mesaje au mai ramas ?!
  Ca tre’ sa umplu sifoanele ..!
  :)))))))))))))))))

 11. wtf
  25 martie 2010 at 22:54

  Am raspuns, dar cred ca nu ai aprobat comentariul…
  psuneam ca nu sunt de nationalitate maghiara, dar sunt inrudit (prin alianta) cu persoane (foarte dragi mie) de nationalitate maghiara…

  Spuneam de asemenea ca am si prieteni sarbi sau svabi… prin natura locului in care traiesc…

 12. wtf
  25 martie 2010 at 23:04

  Revenind la problema sarba, trebuie sa recunoasc ca seamana enorm ca si temperament si nationalism cu croatii, de aici, poate, si conflictele lor…
  Am o simpatie pentru aceste popoare, si ma enerveaza sa vad ca sarbii se autodistrug… din acest punct de vedere seamana cu romanii:)

Lasă un răspuns