Daca locuitorii din Rosia Montana vor sa se scalde in cianura este doar problema lor. Dar ce au cu noi?


Rosia Montana

Sunt total impotriva proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana. Nu sunt de acord din trei motive clare:

  • Valoarea redeventei cuvenite statului
  • Folosirea cianurilor in procesul de extractie a aurului.
  • In afara de aur si argint, de acolo se vor extrage elemente rare a caror valoare este de circa 4 ori mai mare decit a aurului si argintului. Asadar RMGC nu va plati pentru TOT ce va exploata. (multumesc Augustin

Eu una insa nu voi participa niciodata la proteste organizate de ONG-uri sponsorizate de Soros desi am inteles ca majoritatea celor care protesteaza sunt de buna credinta si nu au nici o legatura cu banii pe care Soros ii pompeaza in diverse ONG-uri din Romania.

Unii prieteni afirma ca participantii de la protestul de ieri sunt de stanga. Este o exagerare desigur. Faptul ca a fost o pancarda pe care scria “Jos Capitalismul” nu inseamna ca participantii la protest erau de stanga.

Acum si aici nu este vorba de stanga sau de dreapta este vorba de interesul national. Impotriva proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation pot sa fie in acelasi timp si oameni de stanga si oameni de dreapta, oameni care pot avea aceleasi motive sau motive complet diferite.

Solicit vot descis, vot la vedere de preferat prin apel nominal (nu prin mijloace electronice sau prin ridicarea mainii), in Parlament pe proiectul Guvernului. Romanii vor sa stie cine sunt parlamentarii care voteaza pentru acest proiect.

Art. 125. – (1) Votul prin apel nominal se desfăşoară astfel: preşedintele explică obiectul votării şi sensul cuvintelor: “pentru”, “contra” şi “abţinere”; unul dintre secretari dă citire numelui şi prenumelui deputaţilor; fiecare deputat răspunde: “pentru”, “contra” sau “abţinere”.

Daca locuitorii din Rosia Montana vor sa se scalde in cianura este doar problema lor dar ce au cu noi?

Vad ca unii prieteni aduc in discutie referendumul care a avut loc la Rosia Montana.Se pare ca prezenta la vot a fost de 66,06 %, iar dintre cetatenii care s-au prezentat la urne 78,75 % au raspuns “Da”, iar 19,44% au raspuns “Nu” si 1,80 la suta din sufragiile exprimate au fost anulate.

Acel referendum a fost o greseala dupa parerea mea. Puteau sa voteze 100% “da”. In acesta situatie locuitorii zonei nu pot sa hotarasca singuri. Pot sa inteleg ca oamenii din Rosia Montana vor sa munceasca. Ma refer la oamenii simpli nu la cei cumparati de banii de la RMGC. Si eu vreau ca ei sa munceasca dar nu asa. Nu otravind totul in jurul lor. Rosia Montana nu este o suprafata de teren de pe Luna, este un teritoriu din Romania. Sa faca bine guvernul si sa gasesca proiecte, contracte, investitii pentru zona respectiva. Nu vreau sa aud ca nu se poate si ca acolo nu se poate face altceva decat minerit. Daca se vrea se poate.

Tacerea unor televiziuni nu ma mira dar imi provoaca o imensa greata si revolta.S-au vandut pentru un pumn de arginti.

Gold Corporation a cumparat tacerea trusturilor de presa prin contracte de publicitate.

Basescu intentioneaza sa organizeze un referendum pe tema exploatarilor de la Rosia Montana, in acelaşi timp cu alegerile europarlamentare.

Si daca cineva a sperat ca dupa ce a devenit bunic Basescu Traian se va linisti uite dovada ca acest lucru nu s-a intamplat:

“Nu are nevoie de lege o asemenea decizie. Însă, e tipic actualului Guvern laşitatea, neasumarea. (…) Trebuia să anunţe că dezbatem în Guvern problema Roşia Montană. Ar fi perceput imediat semnalele societăţii şi deschidea un dialog. Teama mare de Roşia Montană este cianurarea, ori aici trebuia discutat cu nişte specialişti”

Dovada ca am fost mereu impotriva acestui proiect nociv:

Rosia Montana Gold Corporation plimba jurnalisti in Noua Zeelanda

Despre Rosia Montana si cum vrea Basescu Traian sa pozeze din nou in “eroul neamului” prin renegocierea contractului

Academia Romana propune referendum pentru Rosia Montana

Rugam respectuos Jandarmeria Bucuresti sa fie mai hotarata

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

50 thoughts on “Daca locuitorii din Rosia Montana vor sa se scalde in cianura este doar problema lor. Dar ce au cu noi?

  1. Chiar ma miram sa nu te fi dus tocmai tu pe acolo , mai ales ca faci doar cinci minute de acasa de la tine ! Cum te-ai prins ca-i facatura ? Sti ce sunt al dracului de curios …cum dracu’ frate draga , dintre toate “kanalele ” astea de televiziune de doi bani…..NUMAI labe1 a fost prezenta acolo de la inceput si pana la final prezentand inclusiv opinii ale participantilor ?! Te intreb draga Teodora Marinescu….pe dumneata si pe cei ce-ti viziteaza blogu : daca ” firma ” ce ar dorii sa exploateze zacamantul de la Rosia Montana , ar fi 101% romaneasca , cu ” capital autohton “…s-ar mai face atata tapaj ? Daca pentru acea autorizatie d e exploatare ar fi optat de exemplu domnul ….Gruia Stoica…ala de a castigat licitatia pentru cumpararea CFR-Marfa ….ar mai fi protestat careva in Piata Universitatii ? Dintre ” alesi ‘ au fost pe acolo domnii Paleologu , Cernea si ….claudiu Craciun . Asta spunea ca-n Ianuarie 2012 s-a strigat in Piata Universitatii : “Opriti exploatarea de la Rosia Montana ” ! Asa sa fi fost ? Eu a-mi aduc aminte ca am strigat : JOS BASESCU si nu traiasca Ponta sau ….Remus Cernea pentru parlament ! Si Ponta asta …ca-mi aduc aminte volens nolens si de el ….cum dracu a uitat ca la punctul nu stiu care de pe programul USL d e guvernare { ala cu guvernul facut in 30 de secunde } era scris negru pe alb , cu subiect si predicat faptul ca , USL-ul se va opune si va milita pentru oprirea oricarei interventii a RMGC in zona aurifera a Rosiei ? Acum o -intoarce ca la Ploiesti ?!

    1. @Marian
      Pai, stai un pic… ca tu ridici aici o problema, interesanta, ce-i drept: “daca ar fi o companie 101% romaneasca” – nationalismul. Numai ca mai e si o alta chestiune foarte spinoasa: mediul. Mai exact spus: distrugerea mediului natural!! Altfel spus, se induce o actiune distructiva de mari proportii intr-un ecosistem. Pe de alta parte, o alta problema ar mai fi cat castiga statul roman din afacerea asta (pe termen scurt, mediu etc) si daca merita distrugerea mediului. Am inteles ca au fost si studii ale Academiei Romane care scoteau in evidenta distrugerile mari pe care le-ar suferi mediul si care recomandau ca exploatarea aurului la Rosia Montana sa nu aiba loc.
      Nu stiu daca problema principala ar fi daca firma e romaneasca sau nu e romaneasca. Ca si daca e romaneasca si cauzeaza distrugeri grave mediului natural, ce-am facut? Gandeste-te ca e vorba de 200.000 tone de cianura!!!
      Si eu cred ca Theodora are dreptate: Oamenii din zona vor locuri de munca. Si e normal lucrul asta. Referendumul acela local nu arata ca oamenii ar fi de acord cu inceperea exploatarii de catre Gold Corporation. Ci arata faptul ca oamenii din zona doresc investitii – care pot fi altele decat cele in extragerea aurului – care sa creeze locuri de munca. Aici e vorba despre responsabilitatea autoritatilor statului, iar o luare de atitudine din partea celor care nu traiesc in zona este, cred eu, binevenita. Nu putem fi de acord cu distrugerea pe scara larga a mediului natural!! Si eu zic la fel cum spune Theodora: “Impotriva proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation pot sa fie in acelasi timp si oameni de stanga si oameni de dreapta, oameni care pot avea aceleasi motive sau motive complet diferite.”. Or, la clasa noastra politica, responsabilitatea fata de mediul natural mi se pare a fi una echivoca. Tocmai lucrul asta e criticabil. Pentru ca ar trebui sa ne dam seama ce pot sa faca, cat rau pot sa faca mediului 200.000 de tone de cianura: un dezastru pe scara larga! Si cu consecinte imprevizibile, incalculabile!!

  2. Vasea Carchelan Jos guvernul ticăloşit, vrem un guvern format din oameni proveniţi din toate mediile sociale. Oameni care au făcut ceva util pentru societate, pentru ţară, pentru poporul român. Oameni deosebiţi pentru un popor deosebit. Forma de guvernare în România trebuie să fie în concordanţă cu nevoile şi aspiraţiile poporului. Guvernele perindate la conducerea ţării de la 1989 până în prezent au încălcat fără ruşine năzuinţele, idealurile şi valorile poporului român a unei lumii civilizate, valori întemeiate pe respectul şi promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, pe solidaritate şi justiţie socială, pe egalitate în faţa legilor. Obiectivele strategice ale României au fost neglijate crearea unei economii de piaţă funcţionale, reforma sistemului de protecţie socială, reforma sistemului de asigurare a securităţii interne şi externe, structurarea unei puternice societăţi civile, integrarea europeană şi euroatlantică au devenit vise urâte. Rezultatul activităţilor guvernanţilor nu a făcut altceva deât să crească nemulţumirile poporului, şomajul ca fapt în sine ne sperie, neputinţa guvernanţilor deasemenea, crima organizată a devenit politică de stat, poporul nu mai doreşte cangrena politică actuală. Dorim o altă formă de guvernare, democratică bazată pe comunicare şi control al poporului asupra guvernanţilor. Constituţia României trebuie, realmente, modificată, revizuită. Este o Constituţie care nu apără libertăţile şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor, ci privilegiile guvernanţilor, cei care au acaparat statul român prin lovitura de stat din decembrie 1989. Este o Constituţie prin care poporul nu controlează statul, ci statul controlează poporul. În anul 2013, poporul român are şansa să-şi voteze o nouă Constituţie, care să-l facă stăpân în propria lui ţară, România, să creeze un stat care să-l slujească, cu competenţă şi devotament, să-i apere libertăţile şi drepturile, să-l scoată din sărăcie şi umilinţă. Pentru a fi votată, o astfel de Constituţie trebuie să existe, să fie redactată. În 2013, poporul român nu trebuie să se mai lase înşelat de politicienii care îl vor pune în situaţia să voteze, prin DA, ori NU, o singură variantă de Constituţie, aceea redactată de ei, de guvernanţi, care să le apere privilegiile. Poporul român are dreptul, SUVERAN, să poată ALEGE, între varianta constituţională propusă de guvernanţi şi varianta constituţională propusă de noi, cei care ne-am opus, constant, începând cu anul 1990, celor instalaţi la conducerea statului român, prin lovitura de stat din decembrie 1989. Invit, deci, pe toţi românii interesaţi de soarta ţării şi a neamului lor, care nu au participat la guvernarea ţării, care nu au ocupat funcţii de conducere în statul român, să ni se alăturte, mai întâi, în efortul de a elabora un PROIECT de Constituţie a României care să apere libertăţile şi drepturile românilor, iar, apoi, să creem condiţiile care să ofere poporului şansa de a-şi alege Constituţia pe care şi-o doreşte. Aşa cum vom vedea, actuala Constituţie a României trebuie schimbată aproape complet. Prima modificare priveşte chiar forma de guvernământ. Actuala Constituţie, la art. 1, alin. (2), prevede că „Forma de guvernământ a statului român este republica”. Numai că, republica poate fi una prezidenţială, una parlamentară, una semiprezidenţilă. Diferenţele între cele trei forme ale republicii sunt mari. La fel de mari sunt şi consecinţele acestora asupra vieţii sociale. Aceste diferenţe se concretizează în alte prevederi ale Constituţiei, în comptenţele stabilite pentru diferitele puteri ale statului: legislativă, executivă, judecătorească. În republica prezidenţială, poporul alege atât preşedintele, care numeşte membrii Guvernului, conducând, astfel, întreaga putere executivă, separată, complet, de celelalte puteri ale statului. Cea mai reprezentativă şi mai cunoscută republică prezidenţială a timpurilor noastre este aceea a Statelor Unite ale Americii. În republica parlamentară, poporul alege numai membrii Parlamentului, senatori şi deputaţi, care numesc atât pe preşedinte, de regulă, cu funcţie reprezentativă, fără putere reală în stat, cât şi Guvernul, adică întreaga putere executivă. Principiul separaţiei puterilor este încălcat. Se deschide drumul tiraniei parlamentare şi al corupţiei publice generalizate. În republica semiprezidenţială, poporul alege membrii Parlamentului şi pe Preşedinte, dar guvernul, puterea executivă, este numit de Parlament. Parlamentul îl poate suspenda pe Preşedinte, dar Preşedintele nu poate dizolva Parlamentul. Preşedintele are rol de “mediator”. El nu are putere administrativă, dar nici răspundere, în faţa poporului, pentru modul cum este guvernată ţara. Şi aici este încălcat principiul separaţiei puterilor în stat. Şi aici este deschisă calea spre tirania parlamentaro-prezidenţială, care poate îmbrăca şi forma circului politic de-a suspendarea şi referendumul din România anului 2012. Şi aici corupţia este la ea acasă. Românii au nevoie de un stat puternic. Un Preşedinte puternic. Un Parlament puternic. Magistraţi puternici. Monedă puternică. Informaţie puternică. Ca oricare alt popor. Un stat nu poate fi puternic decât dacă se află sub controlul poporului şi este susţinut de popor. Forma de guvernământ cea mai potrivită pentru poporul român, în acest moment, este republica prezidenţială. În republica prezidenţială, puterile statului pot şi trebuie să fie complet separate şi să se controleze reciproc, astfel încât nici una să nu devină tiranică, să nu săvârşescă abuzuri. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, pe toţi conducătorii tuturor puterilor statului. Şi să-i poată revoca, în toate situaţiile în care nu îşi îndeplinesc obligaţiile asumate prin candidatura la funcţii publice. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, Preşedintele României, care va conduce componenta executivă a statului şi va răspunde în faţa poporului pentru modul cum este guvernată ţara. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, Parlamentul României, care va fi singura autoritate legislativă a ţării şi nimic altceva. Ea nu va putea să intervină în nici o altă componentă a statului, cu excepţia adoptării legilor referitoare la organizarea şi funcţionarea acestora. Nici în cea executivă, nici în cea judecătorească, nici în cea financiară, nici în cea mediatică. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, magistraţii, judecătorii şi procurorii ţării. Evident, aceştia vor trebui să îndeplinească anumite condiţii de studii, experienţă şi comportament, stabilite prin Constituţie. Magistraţii trebuie scoşi de sub controlul politicienilor, al puterii executive, sau al celei legislative. Ei trebuie să se afle, exclusiv, sub controlul poporului. Poporul are dreptul suveran, să aleagă, prin vot, direct, Avocatul Poporului, care să-l apere de abuzurile calor care ocupă funcţii publice. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. Acesta va fi demis tot de popor, tot prin vot, direct, în toate situaţiile în carinflaţia şi dobânda depăşeşte nivelul stabili prin lege. Poporul are dreptul suveran să aleagă, prin vot, direct, Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, ca şi conducătorii serviciilor naţionale publice de radio şi televiziune. Toţi aceştia trebuie scoşi de sub controlul politicienilor. Ei trebuie să se afle, exclusiv, sub contolul poporului. Fiţi Deştepţi Popor Român!.

    1. @cort tex
      Dvs. si in PU si pe blogul acesta v-ati aflat si va aflati in misiune de imbarligatorie.
      Cred ca ati fost in PU fiindca “daca-i ordin, cu placere!”.
      De data asta puteti raporta ca in timpul serviciului dvs. nu s-a intamplat nimic deosebit.
      Sau s-a-ntamplat?

      1. Dumneavoastra vorbiti in nestiinta de cauza … Nu va cunosc, nu imi place sa acuz sau sa jignesc pe cine nu cunosc, cum nu va cunosc nu va nici stimez, va rog in cel mai politicos mod in care mi-l permit sa nu vorbiti in nestiinta de cauza. Daca va intereseaza cu ce ma ocup si pe unde umblu, ce mai fac, cu cine fac,pe la ce ora si prin ce locuri, puteti sa intrebati, dar nu faceti speculatii de prost gust. Din 1989 oamenii pot sa isi exprime liber opinia, cum nu sunt de acord cu termenii si factorii inglobati de proiectul ”Rosia Montana” permiteti-mi va rog a-mi exprima opinia, cu voia dumneavoastra, un mare necunoscut pentru mine, cu toate ca bunele maniere ma obliga sa va tratez cu un oarecare protocol. Ca ultim argument al acestei pleadoarii fara sens si importanta : Termenii si factorii viciosi inglobati de proiectul Rosia Montana au fost negociati de actualul guvern, si oricat de orb as fi nu pot sa nu vad lipsa interesului national in aceasta chestiune a guvernului.
        Va rog a-mi scuza limbajul daca v-am facut sa va simtiti ofensat, tin sa spun ca am incercat sa respect cat mai mult posibil protocolul bunelor maniere si al argumentelor logice.

  3. Draga Theodora
    Nu am nimic impotriva exploatarii aurului de la Rosia Montana DAR nu cu CIANURA , exista tehnologie pusa la punct la Baia – Mare de “niste ingineri ” romani , in care daca bine imi adc aminte se foloseste o “substanta” inofensiva asupra mediului , este in schimb mai costisitoare si cei de RMGC nu mai au profitul asa de mare.

    Un singur “lucru” ma NECAJESTE , am votat USL-ul iar acum il aud pe Ponta ca da o hotarare de guvern si spune ca in parlament va vota impotriva ….

    ASTA II P.M. sau un SUGACI , l-a cumparat Soros si pe el cum a mai cumparat multi altii !

    Sa fii iubita …
    Cu stima Emil

    P.S. Vorba “amarasteanului ” astept comentarii din “provincie” .

      1. Draga Theodora
        Si eu am inteles la fel !

        Nu uita ca Ponta ESTE prim-ministru si nu trebuia sa mai trimita un “proiect” in parlament ca sa fie votat!

        Parerea mea : ” Va impartasii si el soarta lui Nastase ”

        Sa fii iubita …
        Cu stima Emil

        P.S. In Tahiti statul ia 70 % din bogatiile naturale iar multinationalele doar 30 % si noi ne “bucuram ” ca nu luam 4 % ci luam in urma “negocierilor ” 6 % ! ! !
        Astia is guvernanti ?

    1. Domnule Vulcănescu, cu tot respectul, îmi permit o scurtă expunere. Aurul, atunci când nu mai există pepite sau măcar “solzi”, se poate extrage din rocă prin câteva metode principale: cianurare, amalgamare şi prin flotaţie. Flotaţia este metoda cea mai “curată” dar, dacă procentul de aur în tona de steril este mic, atunci, pentru un kilogram de aur se vor cheltui două! Fiindcă flotaţia necesită o concasare extrem de fină, utilaje performante şi foarte, foarte multă răbdare, procesul tehnologic fiind complicat şi drumul de la escavaţie până la lingouri de mare puritate extrem de lung.

    2. @ Emil Vulcanescu Respect onorabile …”nordist ” ! Omule …am fost nevoit dupa citirea comentariului dumitale sa caut { si sa citesc evident } pe Google despre procedeele de extragere a minereurilor aurifere . Extragerea aurului s e poate face nu numai folosind cianuri si intradevar la Baia Mare { este specificat si asta } exista si tehnologia si oamenii calificati pentru aceasta . RMGC nu folosesc asa ceva nu pentru ca este mai costisitoare respectiva tehnologie ci pentru ca ….folosindus e cianurile respective …este grabit procedeul de extragere si mai mult se poate extrage in proportie de 89% per tona de minereu . Te rog eu ,de aici din ” satul cu multi ministrii ” { prea multi dupa umila mea parere 🙁 } , nu mai face astfel de comentarii ca ajung….specialist in mineralogie daca mai stau sa citesc multe informatii de acest gen !!! O zi excelenta iti doresc in continuare prietene …nordist !!!

  4. Theo, iti ofer un al 3-lea motiv pentru care nu trebuie sa fim de acord cu proiectul Rosia Montana, si te-as ruga sa iei in considerare ideea de a-l include in textul tau.
    Este de notorietate publica faptul ca, in afara de aur si argint, de acolo se vor extrage elemente rare a caror valoare este de circa 4 ori mai mare decit a aurului si argintului. Asadar, motivul 3:
    RMGC nu va plati pentru TOT ce va exploata.

  5. Discutiile astea exista fiindca acolo, la Rosia Montana, exista aur. Aurul a provocat tacaneala la cap oricand si oriunde, ba a facut si crime… Cat timp va fi aur acolo sau oriune in Romania, fiecare roman va putea spune “aici (sau acolo) este si tara mea”, fiecare pastrand in gand aurul (daca nu e tampit – vorba lui Badea – si daca nu cumva n-a aflat inca ce e ala).

    Atata timp cat unii “se dau dupa cires” (cu intentia vadita de a nu se kk pe ei imbracati) plangand crocodiliceste ca se vor ofili albastrelele (neobservand cum se ofilesc romanii), am sa am incredere in individul tradat de febra, pe care il vad cum ii sticlesc ochii cand, doar in inchipuire, ii zangane galbenii in creieri. Macar stiu la ce sa ma astept…

    Stiu: cianura!…
    De mii de ani, de la iubitii imparati chinezi si amaratii de faraoni egipteni, aurul a fost separat de steril cu ajutorul cianurii. Cianura a fost si este acolo. Ce are acum cianura, nou? E visin!… Nu face visine dar macar te poti slobozi la umbra lui fara s-o faci imbracat.

    Cam asta este parerea mea. Cat o fi aurul acolo, unii isi vor da cu tarnacopu-n cap si aia nu vor fi narozii care fac coada cu gamela in mana. Aia n-au vazut aur decat in salbe la tigani si in coroane la regii lor fara numar.

    Aurul are ceva nesanatos in el chiar daca are (cu ajutorul cianurii) o puritate de 99,99% (24K). Cred ca doar cuvantul aur, spus in indiferent ce limba, are ceva nesanatos in el, ceva ce ia mintile.

    Cred ca cu cianuri (dar mai bine fara) cu ajutor (dar mai bine fara) ar trebui sa facem ceva cu el de acolo. Atat timp cat e acolo va fi o comoara tentanta pentru hoti (ca Gold Corporation?) si – in acelas timp – o mare grija pentru noi. Iar, odata scos, sa-l vindem la pret, si sa nu ne facem din el podoabe, ca tiganii, sa alocam din ce luam pe el, maximum pentru investiti materiale, dar mai ales spirituale (invatamant, educatie, cultura). Daca aurul e fala, atunci sa bagam ce luam pe aur in oameni (cum ne sunt “olimpicii”) si ei sa ne fie fala, din ce in ce mai mare.

    Din pacate, cei ce se tiganesc pentru Rosia Montana, pe aici, pe la romanica, n-au in cap decat “salbe”.
    Ma tem ca singurul ce stie ce se face cu aurul e tot Gold Corporation…

      1. Iar eu cred dimpotriva, Dora.
        Noi ACUM existam.
        Bineinteles, trebuie sa fie vorba de noi. Canadienii sa vina cu proiectul si utilajele, sa puna proiectul in opera, sa-i platim si sa-si ia si uiumul si sa se duca…
        De scos, cu ei si fara, tot noi vom sapa, tot noi il vom scoate. De ce ar fi al lor si nu al nostru?

        Cianurile? Le folosim! Care-i problema? Aurul e al nostru…
        Dar nu si cu cianura si fara aur…

        Pentru aurul asta ne-au calcat si legiunile romane, si hoardele tatare si ostile otomane, si nemtii, c-au fost ei inhaitati cu ungurii sau cu italienii…

        Problema e ca canadienii (si pentru cacofonie ii consider tot pe canadieni vinovati) nu vor avea grija de noi, de fiecare dintre propietarii acelui zacamant. Ar fi prea scump pentru ei iar noi n-am intelege mai nimic din ceea ce am primi.

        Problema e ca sunt deja cativa dintre noi, care deja au primit cat nu sperau (superprofitabil si pentru ei si pentru canadieni), si nu pentru a da cu sapa 6 ore/zi, 5 zile /saptamana, 48 saptamani/an, 45 ani/viata, o viata/doar una, ci pentru mult mai putin, pentru a da cu pixul, odata – o singura data – cateva secunde.

        Nu cunoastem proiectul si contractul in detaliu. E secret. Poate ar fi OK… Dar e secret. …iar pe cei cu pixul nu ne putem increde…

        O eventuala transparenta ar descoperi nu numai pavajul de “bune intentii”, ci si “sfintii” care, indiferent ce se afla la capatul drumului – Divinitatea sau Iadul – n-au de gand sa lase “bucatica” pe noi – doar osul, alb.

        Daca ramanem doar la oportunitatea de a mineri si atat, la RM, eu sunt PENTRU.
        Obiectiv “turistic” ar putea deveni o bucatica de mina parasita si nu un zacamant de aur si argint, in sensul ca totul ar putea sa evolueze turistic DUPA, dar ar putea fi “muzeu” chiar de pe acum. Scandalul care se face chiar ar putea sa fie promotor.

        1. Am vrut să evit acest subiect, “ca să nu fac valuri”! Le-a făcut @Incognito, aşa că simt nevoia să-l susţin.
          Exact, acum ne trebuie aurul, acum ne trebuie locuri de muncă (alea multe sau puţine) într-o zonă care nu poate cultiva nici măcar castraveţi, care n-are “obiective industriale”, care n-are nici măcar condiţii pentru turism rural!
          Ce ne sperie? Cianura? Rodul romanelor poliţiste! Nu se lucrează cu cianură de potasiu! Pe plan mondial, 90% din minele deschise separă aurul de steril cu cianuri. Citat:
          “Procedeul de extragere a aurului şi argintului prin cianurare este necesar pentru că, în general, aurul se găseşte astăzi în particule foarte mici, nu în “filoanele” de odinioară. Prin urmare, companiile miniere trebuie să folosească substanţe chimice, iar cianura are cele mai mici riscuri pentru oameni şi mediu. Dacă nu s-ar folosi cianura, procesarea aurului ar trebui făcută prin alţi catalizatori chimici echivalenţi, precum plumb sau mercur. Impactul acestora asupra mediului şi oamenilor ar fi mult mai mare.”

          Se vorbeşte de lacuri de cianuri care vor otrăvi România. Dacă este aşa, atunci suntem otrăviţi de mult! Citat:
          “Anual, în lume se produc 1,4 milioane de tone de cianură, însă numai 13% din această cantitate e folosită la extragerea aurului. Această substanţă este în realitate folosită pentru producţia unor obiecte necesare civilizaţiei moderne: mase plastice şi adezivi, cosmetice, medicamente sau haine.
          Poate cel mai surprinzător este că cianura se foloseşte, absolut în siguranţă, în industria alimentară, ca aditiv de îngroşare pentru sarea de masă şi cea industrială. Concentraţii mici de cianură se găsesc şi în produse ale naturii: migdale, cafea, fasole, caise sau cireşe.”

          Aţi folosit vreodată un adeziv rapid, cum este “Picătura”? Ei bine, aţi folosit un CIANOACRILAT! Adică un compus care conţine o cianură!

          Ce ne mai sperie? Că ne va fi furat aurul? Poate da, poate nu! Noi, fără industrie grea şi chimică, nu mai suntem în stare să exploatăm aur!!! Dar, dacă nu cedăm astăzi exploatarea aurului către firme externe, mâine, după ce vom aduna datorii externe imense, îl vom dărui! Cu Roşia Montană cu tot!

          Mi-ar fi mai frică dacă exploatarea ar fi făcută de o firmă 100% cu capital românesc. Suntem artişti ai compromisurilor, adepţi ai dictonului “merge şi-aşa!”, lihniţi după şpagă şi îmbogăţire peste noapte! Accidentele se ţin lanţ la firmele româneşti! Aşa, cu toţi “ecologiştii lu’ peşte” pe cap, RMGC va lua cele mai sigure măsuri de securitate din lume. Apoi, RMGC va trebui să facă drumuri de acces bune, că doar n-o să care aurul cu măgarii. Locuri de muncă şi salarii înseamnă dezvoltare locală, înseamnă posibilitatea de a pune în valoare “celebrele mine romane” şi alte obiective turistice, însemnă ieşrea din letargie a Roşiei Montane.

          Nu ţin ca cineva să fie de acord cu mine. Dar, cine a studiat cât de cât tehnologiile de extragere a aurului, să ridice mâna! Cum, doar o mână? Hmm, şi câtă vehemenţă …

    1. Prietene @incognito
      Investitia pe care cei de RMGC vor sa o faca este pentru 10 – 15 ani si vor distruge … doi munti ( 4 km patrati ) , niste vestigii arheologice unice in lume si vor lasa un LAC plin de cianura … despre distrugerea mediului nu mai vorbesc si crede-ma ca ” vorbesc ” in cunostinta de cauza .
      Sa fii iubit …
      Cu stima Emil

      1. Am inteles ca vor distruge patru varfuri, nu doua, daca varfuri se pot numi varfuri, niste galme. Parerea mea este ca am ajuns mai prosti decat romanii si chiar decat dacii. Nu stiu cum etau tahitienii pe vremea dacilor dar vad ca acum sunt mai destepti ca noi.
        Inteleg ca nu ati apucat sa cititi cel de al doilea comentariu al meu…
        Dora insa mi-a raspuns la al doilea atat de promt incat nu cred ca a citit mai mult de patru din scurtele mele randuri, iar, daca, totusi, atunci n-a inteles mare lucru. Eu nu pot fi radical decat cand vine vorba de baSSe si de prostie (nu neaparat la un loc), in rest nimic nu e negru, nimic nu e alb. De aceea nici cand celebrul pct.8 al promisiunilor usl-iste nu m-a emotionat in campania electorala. Pentru unii este probabil vital acest punct. Pentru mine vital ca totul sa se miste, era debarcarea lui baSSe, lucru care nu s-a intamplat. Consider ca acesta este inca punctul nodal al limpezirii situatiei politice, economice si sociale (in ordinea in care le-am scris) in Romania.

        1. Dora,
          Tu ma provoci?…
          Tu vrei sa-ti ofer eu, de pe acum, un “motiv” care sa explice votul tau la “prezidentiale”?
          Uiti ca exista pretextul (pre textul)…
          Il am : facebock, frimituri, talibani liberali…
          Eu cred ca el va vota exact asa cum trebuie, asa cum cred ca tu vei vota exact asa cum ti-ai propus.
          Daca se va intampla altfel, am sa te anunt.

          1. @incognito
            da, vom vedea … uite ca a aparut astazi alta problema …. nici nu stiu ce sa fac … daca scriu imi pun in cap toti liberalii …. ideea este ca mie declaratia asta mi se pare o mare greseala

            http://www.pesurse.ro/2013/09/03/antonescu-vrea-rzboi-cnd-se-va-decide-interventia-/#news

            Inteleg ca are nevoie de sustinerea Israelului, al SUA si al tarilor din UE dar chiar asa?
            Voturile si le ia de la cetatenii romani care in marea lor majoritate nu vor sa se implice intr-un eventual razboi

            “Când se va decide interventia din Siria vom fi “în prima linie” împreuna cu SUA si aliatii”

        2. “Totodata, presedintele Senatului a afirmat ca nu are calitatea oficiala de a exprima pozitia statului român în problematica siriana, ci pe cea a majoritatii parlamentare.” Iata un lucru pe care nu l-ai citat. De ce? Lasa… Stiu… Nu trebuie sa-mi spui… Stii si tu ca stiu… Ma intreb insa, daca mai raman multe diferente intre metodele tale si cele ale prietenului nostru, Vanturici… Sigur, PSD nu e PDL. Ma refeream numai la tactici si strategii.

          Sunt convins ca pe romani nu i-ai duce intr-un razboi impotriva gazului sarin decat cu gaz sarin, desi, gazul fara om n-ar fi decat “criminalul fara vina”.
          S-ar putea sa nu existe omul, in Romania, care, suparat pe propriul popor, sa-l “parfumeze” cu gaz sarin… Dar, daca, nepedepsirea acum a baSSarului sirian ii va da idei, la anu’, baSSului romanesc, in disperarea finalului sau politic?…
          Daca un parlament majoritar nu ia o atitudine acum, ce tupeu ar avea mai tarziu un popor agresat cu… (mai conteaza gazu’), sa ceara ajutor international?

          Te intreb si eu: Ce parere ai de atitudinea fata de Siria a celor ce au facut un lucru asemanator in Piata Tiananmen? …fiindca despre cei de la Kremlin nu trebuie sa te mai intreb. Nu cumva sprijinul lor fata de politica interna a Siriei e facut sa sprijine propriile politici interne. Sa mai zic ceva de aprobarea tacita a lui baSSe?

          Inteleg ca “ti s-a pus pata” pe Antonescu…
          Nu crezi ca tu insuti devii talibana?
          De cate ori m-ai auzit laudandu-ma sau vaitandu-ma ca in decembrie 89′ am “pertrecut” o saptamana printre revolutionarii acelor momente si nu ai momentelor de impartire a prazii si privilegiilor? De cate ori m-ai auzit ca tatal meu a facut puscarie politica si ca eu m-am nascut cu doua luni in avans cand tata a fost arestat? Si ar mai fi foarte multe de spus. Poate merita si familia noastra niste reparatii… N-am cerut niciodata un certificat de revolutionar desi n-ar fi fost nici o problema, l-as fi meritat pe bune, dar am considerat ca nu trebuiesc inlocuite privilegiile pentru comunisti cu privilegii pentru alte gategorii de cetateni. Am luptat intotdeauna fara a avea pretentii materiale (nici macar la frimituri…).

          1. @incognito
            Eu am spus ce am citit si ce am vazut la Digi si nu am vazut ca a declarat ca “nu are calitatea oficiala de a exprima pozitia statului român”
            Nu mi s-a pus pata pe Antonescu DAR NU VREAU SA GRESEASCA, NU VREAU SA FACA DECLARATII AIUREA …. ca isi taie singur craca de sub picioare … trebuie sa fie atent ca el are nevoie de voturi … inclusiv de voturile celor care nu vor ca Romania sa se implice in atacul Siriei si am impresia ca asta care nu vor implicarea sunt mult mai multi decat cei care vor

          1. @incognito
            Da, acum am vazut era ultima fraza.
            deci “presedintele Senatului a afirmat ca nu are calitatea oficiala de a exprima pozitia statului român în problematica siriana, ci pe cea a majoritatii parlamentare.” … ei bine nu cred ca majoritatea parlamentara vrea ca Romania sa fie in prima linie … ce naiba … sa se duca el in prima linie …. putem sa declaram ca sunt solidari cu partenerii nostri … si alte chestii de genul asta … nu ca ne ducem in prima linie … Digi este televiziune si au dat acolo o parte din inregistrarea cu Crin cand facea minunata declaratie … o sa scriu maine un articol … se ia dupa Sneker ala …. mare greseala … ca il voteaza cetatenii israelieni nu cetatenii romani

  6. Sint uluit de postarea lui ALM: o pledoarie mai tendentioasa, si in acelasi timp mai plina de minciuni, exagerari sau incercari de a prezenta negrul drept alb n-am intilnit decit la patronii sau salariatii RMGC. ( Aia care citesc niste texte in momentele publicitare nu se pun ). Inca unul care ne crede timpiti!

Lasă un răspuns