Domnule Neagu Djuvara, cu respect va rog sa nu ii mai faceti jocul lui Basescu
25 iulie 2011
Intr-un articol din Romania libera, istoricul Neagu Djuvara (95 de ani) vorbeşte despre ceea ce-l enervează cel mai mult: faptul că românii scuipă pe stradă şi nu se bărbieresc, despre cum arată o zi din viaţa sa, dar şi despre cărţile pe care le are în lucru.
Istoricul spune că nu are sentimente de ură, dar că totuşi pe Ion Iliescu îl urăşte cel mai mult, fiindcă îi urăşte „pe toţi cei care fac rău ţării mele“.
Este dreptul dumneavoastra domnule Djuvara sa il urati pe Iliescu dar nu cred ca este bine sa participati chiar si involuntar la DIVERSIUNILE puse la cale de Basescu Traian.
Astept la la dumneavoastra domnule Djuvara sa vorbiti despre tragedia prin care trece ACUM poporul roman, despre problemele actuale.
Pe Basescu de ce nu il urati domnule Neagu Djuvara?
Pe cel care din 2004 dezbina si invrajbeste poporul roman, pe care a distrus sistemul sanitar si sistemul de invatamant romanesc, pe cale care a ajuns la putere in Romania prin furt si minciuna, pe cel care inchide spitale si ii trimite pe medicii romani sa plece in strainate, pe cel care isi bate joc de profesori, bolnavi cronici, pensionari, someri, persoane cu dizabilitati, politisti, pompieri, artisti, pe cel care nu accepta critica, pe cel care doreste sa ii elimine pe toti adeversarii politici, pe cel care considera ca presa este o vulnerabilitate, pe cel care prin santaj a ajuns sa puna mana pe aproape toata puterea din Romania, pe cale care pune in pericol democratia in Romania, de ce nu il urati domnule Djuvara?
Experienta dumneavoastra de istoric, diplomat, filozof si jurnalist ar fi trebuit sa va ajute sa sesizati inaintea noastra, pericolul pe care Basescu Traian il reprezinta pentru poporul roman.
Mi-as dori domnule Djuvara sa vorbiti poporului si despre cel care a lasat Romania fara flota, cel care si-a atribuit singur casa din Mihaileanu, cel care a spus ca Romania nu intra in criza, cel care ne-a a sigurat ca nu ne imprumutam la FMI, cel care a promis ca demisioneaza in 5 minute daca il suspenda Parlamentul, cel care s-a catarat pe umerii PNL ca sa ajunga presedintele tarii si care dupa ce s-a vazut “imparat” a rupt aripa Stolojan si a alipit-o la PD, cel care dupa ce a ajuns presedinte prin voturile simpatizantilor si membrilor PNL a vrut sa il scape de Tariceanu, cel care a reusit prin comportament si afirmatii catastrofale sa izoleze Romania, cel care a provocat disparitia firmelor mici si mijlocii din Romania, cel care doreste disparitia clasei de mijloc in Romania, etc
Cine sunt eu si de ce imi permit sa va intreb aceste lucruri?
Sunt un participant la Revolutie si la Piata Universitatii.
Un om simplu din Romania care vrea sa traiasca demn in tara in care s-a nascut.
Va invit sa cititi si aici:
Pentru care razboi se inarmeaza Grecia? – Theo
Descoperire de cosmar in trei laboratoarele din Marea Britanie – Tanya
Bibliografie la Comentarii la Cartea Facerea – Ioan Sorin Usca
Nataşa pe dulapul fierbinte – Ana Usca
Frâna de mână şi elasticul – Cristi Milla
Stiri scurte:25.07.2011 – George Valah
Zilele de naștere – Per aspera ad astra
Distilerie blogger-istică. Beţivul de cuvinte – Teo
Pare că Iliescu fascinează, în vreme ce băsescu trece neobservat. Deşi, chiar dacă nu scuipă pe stradă, scuipă pe Ţară de câte ori se dă în stambă pe la televiziuni, aşa că ar trebui să-l observe până şi persoanele de 95 de ani…
@Vania
Asa este Vania.
Din 2004 basescu scuipa pe tara si pe popor.
Cum de nu observa Neagu Djuvara acest lucru?
Teodora, ai dreptate să te revolţi la spusele d-lui Neagu Djuvara şi sunt in asentimentul tău ! Pentru oricine, 95 e prea mult. Putea şi poate s-o mai lase jos !
@Corvin
Nu i-as spune revolta … mai repede DISPERARE … poate este cu mintea limpede… nu stiu, nu am avut ocazia sa il cunosc
Cred, că suntem în faţa unui caz de senilitate, demnă de milă!Nici măcar, păcat, nu-mi vine a spune! opera sa istorică o fi probabil doctrina urii!
@World of Solitaire
Nu cred ca este senil draga Onu…. mai repede cred ca este blocat cu mintea prin anii 1990… are dreptul sa il urasca pe Iliescu, PSD-ul tot, pe cine vrea dumnealui … dar NU ARE DREPTUL SA NU OBSERVE CE CRIME FACE basescu
Intr-adevar, e blocat intr-o mentalitate de individ care a invatat prost doctrina liberala, după ureche.
Inteleg dintr-un comentariu, ca nu a fost de acord cu USL, că s-a opus lui Crin, sub pretextul că nu vrea sa devină comunist.
Cine-l pune?
Ura în politica inteligentă, nu ţine.
Numai trepăduşii o profesează.
PNTCD-ul a pierit tot de ura, speriat sa nu-şi întineze pseudoideologia tocită predată de politruci oportunişti, deveniţi peste noapte, profitori de dreapta.Jenant.
Exemplul Seniorului Coposu, veritabil politician, nu tocilar la propaganda postbelica,prea speriata de comunism, n-a fost urmat.Cine face apologia adversitatii politice este un jalnic analfabet în politică, indiferent de ce idei vehiculeaza.Ideologia asa -zis comunistă era propaganda urii faţă de competitori:oameni realizaţi socio- economic.Cam asta-i situaţia jalnicului adademician de dreapta!
@World of Solitaire
Am crezut ca Neagu Djuvara a omis sa vorbeasca despre basescu… dar se pare ca el nu vrea sa vorbesca
nu ma pot abtine sa nu rad cu lacrimi vazand vaicareala fsnista!!!!!
saracul profesor! e blamat, e injurat , e facut senil, e somat si cate si mai cate doar pt ceea ce toti fsnistii considera a fi delict de opinie
el i-a spus lui Crin in fata ceea ce crede despre alianta cu PSD! deci vajnicii aparatori USL nu suporta alta opinie! vom scapa de ciuma portocalie si ne vom procopsi cu cea rosie, care aresteaza cu civili prin orasele pastorite, care iti astupa gura daca ai alta opinie si care te minte frumos cu programe economice de care se dezice cu trecerea timpului, recunoscand ca nu e fezabil in actuala situatie socio-economica la nivel mondial!!!!
Cantecul Pietei Universitatii avea versurile: Mai bine mort decat comunist! eu decat spalat pe creier si cumparat de vreuna din tabere, prefer sa fiu cenzurat, injurat si blamat!!!
PS: eu din pacate pt mine nu-s capabil de ura, dar daca as putea cu siguranta l-as uri pe tov Iliescu pe toti anii “90
@olimpiu
Citesti pe diagonala si intelegi ce vreu tu …. am scris clar … este dreptul lui sa il urasca pe Iliescu ….. il intreb de ce nu spune nimic de basescu si sleata lui de incapabili si hoti, clar?
Inseamna ca daca nu spune nimic de basescu … il apreciaza …. considera ca este un erou?
Păi, ce să priceapă olimpiu? Ce i s-a zis şi lui, la şedinţele pdl…
@Vania
Olimpiu insista sa sustina ca este PNl-ist …… aripa care este impotriva lui Crin
Aripa lui flutur, probabil…
@Vania
El sustine ca nu 🙂
Oricum, e amuzant că, în vreme ce Ţara se duce dracului, unii-şi amintesc de FSN. Bine că n-a luat Voiculescu Poşta!…
@Vania
Da, ar fi amuzant daca nu ar fi tragic.
Dupa parerea mea, in PNL exista mai multe curente, printre care si unul ce e mai…(cum sa-i zic?)….mai conservator, hai sa-i zic asa, si care nu priveste cu ochi buni aceasta alianta – USL. Nu toti liberalii au fost/sunt de acord cu USL. Dar asta nu inseamna ca nu ar fi liberali. Sau, ca sa fiu mai clar, nu inseamna ca ar fi pedelisti. Probabil si pentru faptul ca ei vad liberalismul ca pe un curent politic de dreapta, nici macar de centru-dreapta, si in niciun caz de centru-stanga (cum se vehiculeaza – spre ex. chiar Basescu a spus ca liberalii, “dupa o minima parcurgere a doctrinelor politice europene”, ar fi de stanga. Si e de observat ca pedelistii numesc USL cu numele de ‘Alianta Socialista’) sau, macar, de centru. Si atunci astfel de oameni nu pot fi de acord cu o asemenea asociere intre un partid de dreapta cu unul de stanga, unde mai pui si resentimentele pe care unii dintre liberali le au fata de PSD (FSN), Ion Iliescu, etc.
@Motanul Înălţat: Tot aşa, pe baza aceluiaşi raţionament şi pedeliştii sunt liberali, chiar au şi litera L în titulatura partidului lor ilegal şi mulţi provin din PNL, în frunte cu dragă Stolo… Hai să fim serioşi, politica e politică iar decenţa e decenţă.
După cum am mai spus şi în alte locuri, toţi românii anti-băsexu’ ar trebui prin aces raţionament anti-iliescian să urască PNL-ul pentru că l-a adus pe marinar la putere pe când el avea 5% sprijin popular şi s-a folosit de PNL ca locomotiva care l-a făcut preşedinte şi l-a scăpat de puşcărie. Totuşi, cel puţin din punctul meu de vedere, am iertat PNL-ul pentru această gafă criminală care a condus la genocid.
@Cosmin Gheorghita
A pacalit pe multi basescu …. aia a fost o mare greseala … PD poate nici nu intra in Parlament daca nu se catara pe umerii liberalilor.
@Cosmin Gheorghita
Eu am spus altceva, si anume ca in PNL sunt persoane care nu vad cu ochi buni aceasta alianta – USL. N-am zis ca toti din PNL ar impartasi aceasta atitudine, doar unii. Atata tot! Si asta pentru ca Theodora se mira de atitudinea D-lui Neagu Djuvara, care e liberal.
@Motanul Incaltat
Am inteles .. am intalnit si eu cativa
“Neagu Djuvara e liberal”… pe dracu’! Neagu Djuvara este agent de influenta. A lucrat in serviciile secrete din Occident dupa plecarea din Romania, asta face si acum. Vedeti si atitudinea lui la unele intruniri PNL din teritoriu 😉
@vladcelgroaznic
Imbatraneste urat
pana si Antena 3 azi l-a intrerupt pe domnul Ponta. era mai interesanta alcoolemia unei cucoane omorate de fiica…mai mult rating ca USL??? asa decide tv de partid! ce sa mai zica cetateanul turmentat la alegeri???
va multumesc pt grija pe care mi-o purtati…in plan ideologic bineinteles! e o mare problema liberalismul asta, am vazut deunazi ca un bloger autointitulat liberal a deranjat-o mult pe gazda noastra… mare problema , mare ce scrie un biet doritor de Zelist parca …scuze nu ma pricep la ratingul blogurilor…
vaicareala pe umarul lui Iliescu neintrerupta va doresc cum domniei sale ii doresc sa experimenteze din nou betia cu lichior de trandafir!!!!
@olimpiu
Ce are … cu prefectura …. ce legatura are ce a spus Neagu Djuvara si ce crede Neagu Djuvara cu faptul ca Antena 3 l-a intrerupt pe Ponta
Daca esti pe partea bloggerului ala … arhitect … cu apucaturi de fost securist (securist rau ca au fost si securisti buni) nu am nimic impotriva sa va imprieteniti.
Vezi cum se razbuna pacatele, Dora?
De cand bat eu toba ca Dl “O” este o javra portocalie?
Tu ii dai inainte cu ce se “pretinde el”.
Nu e decat un simbrias al basedintelui pus sa se dea din aia ce, in loc sa se lupte pentru binele tarii, se lupta cu aducerile-aminte.
Pe de o parte…
…Pe de alta parte:
La cat esti – inca – de indragostita de Dl Iliescu (nu-ti fie rusine, cazuri sunt – inca – destule), da-mi voie sa cred ca minti (iarta-mi franchetea) cand spui ca ai fost participant la “Piata Universitatii”, o manifestare indreptata impotriva lui – si tocmai de aceea reprimata de – Ion Iliescu.
Cred insa cu tarie ca buboiul asta canceros (in slujba caruia mici microbi – precum “O” – trag parturi fumigene) nu poate fi cauterizata sau extirpata decat de o alianta social-liberala – ca aceea dintre Roosevelt si Churchill pe de o parte si Stalin pe de alta, pentru a-l nimici pe Hitler.
Despre D-nii N.Djuvara si C.B.Stolnici istoria va avea grija sa le mentioneze si limitele si scaderile, regretabile dar normale pentru o anumita faza biologica a existentei fiecaruia.
Despre “O” (ca si despre mine) istoria nu va pomeni.
Am totusi satisfactia ca impartasesc acea mare parte a luciditatii plenarea a celor doi si nu partea alterata (pentru inceput in mica masura dar pe a carei reversibilitate a cresterii nu cred ca se mai poate conta) de senilitate.
Desi sunt si puncte de vedere cu care nu sunt de acord, vad ca ti-ai asumat riscul de a pomeni de franghie in casa spanzuratului si cred ca articolul de astazi se apropie mult de ceea ce tanjeam sa mai citesc pe “foaia” ta.
http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/07/ai-carte-ai-parte.html
@incognito
Sa nu imi mai spui nicioadata sa imi fie rusine decat daca ai dovezi …. am martori ca am fost in Piata Universitatii
In 90 am votat Ratiu …. nu stii nimic dar arunci cu piatra.
Şi eu sunt un fost “golan” care a strigat în anii 90 “jos Iliescu” până a răguşit, la un moment dat credeam că aşa-l cheamă, deci pot da crezare spuselor Theodorei 100%… În timp, am ajuns să-l respect pe Bunicuţa şi să-l apreciez la adevărata lui valoare. Cu bune şi cu rele. Multe s-au făcut anapoda pe vremea lui, multe au avut un impact nefast asupra ţării, dar sunt convins că intenţia lui a fost bună. Nu are nici vile, nici palate, nu a fost implicat în niciun scandal de corupţie ca ăştia de azi!
Aşa a înţeles omul să-şi servească ţara şi la multe puncte chiar a reuşit cu brio! Că a avut multe eşecuri este de înţeles. A învăţat şi el democraţia cot la cot cu noi, în afară de şcoala lui Stalin nu ştia altceva şi este chiar de respectat că a luptat pentru democraţie (putea face de-atunci ce face Băsexu’ azi, ba mai avea şi fostele mijloace ale lui Ceauşescu la îndemână, plus 90% din populaţie). Nu, el a preferat să fie democrat, cinste lui! A pierdut alegerile, s-a retras decent, nu cum a făcut Băsexu’ în 2009… Avem puţini politicieni de calibrul lui în România, v-o spune un fost anti-iliescian. Doar persoanele evident răuvoitoare sau cele care nu judecă prea mult nu-i recunosc meritele reale, pe lângă defectele avute…
@Cosmin Gheorghita
As vrea sa mai aduag ceva … ce s-a intamplat in martie 90 la Targu Mures … atunci tara se putea rurpe … asta s-a urmarit.
Slava Domnului ca nu s-a intamplat!
Nici nu ti-am spus “sa-ti fie rusine!”. Dimpotriva: am spus (sa) “nu-ti fie rusine” si am si motivat acest indemn cu faptul ca sunt destule persoanele pe care le cunosc si asupra carora zambetul hipnotizator al d-lui Iliescu inca are efect.
M-ai inteles gresit. Eu fata de Ion iliescu n-am nici un sentiment. Nici macar fata de sinceritatea convingerilor sale. Ce am avut, am avut cu convingerile sale (chiar daca sincere), dar nu mai e cazul. Socialismul – mai nou social-democratia – mi se pare acceptabil (si chiar onorabil) ca alternativa vremelnica unui liberalism gata sa si-o ia in cap. Mi se pare mai mult decat “freqventabil” in conditiile in care gasti etremiste de dreapta sau de stanga incearca sa confiste libertatile democratice. Pentru mine Iliescu e doar un separator, un semn de carte intre comunism si social-democratie. Daca am sentimente, din ce in ce mai puternice, am fata de natia romana in ansamblu. Fara natia asta de rusi si mai apoi de Ceausescu, Iliescu si Basescu nici n-ar fi existat.
Sper ca incepand cu primavara urmatoare – cel mai tarziu – sa se naruie tot esafordajul lui Basescu dar asta nu se va intampla din cauza ca tampitii ar avea ceva in cap ci pentru ca n-au nimic in burta.
Deci, am si eu un sfat pentru tine: Citeste-ma cu atentie si nu-mi raspunde cu nervi. Sunt doua circumstante care – intotdeauna – te imping sa gresesti.
http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/07/ai-carte-ai-parte.html
Prin ’90 nu se “infipsese” tov. Djuvara pe piata romaneasca, acum e infipt bine si poate sa evite confruntarea cu problemele tipic romanesti, deci isi permite sa faca tot felul de consideratii despre “trecut”… Presupun ca are comanda din strainatate sa dea “la gioale” PSDului, si face si el ce stie mai bine… “Imbucurator” ca nu ii sufla-n panze lui Basescu asa, ca TRU, de exemplu!
Despre Vadim, ce o spune despre Vadim 😀 ?!
@vladcelgroaznic
Mai bine nu aflam Vlad … de ce sa ne enervam?
Pai, mai bine sa le scoata acum decat in timpul alegerilor… Are lumea timp sa-si curete mintea de propaganda.
Ce-o face Djuvara daca iese Vadim – Presedinte 😀 ?!
@vladcelgroaznic
Se spanzura? 😀
@Theodora
Te referi numai la un aspect minuscul. Nu stiu daca ai citit aici:
http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469-pagina1.html#top_articol
Iata ce spune Neagu Djuvara, printre altele, asta ca sa intelegem felul sau de a gandi si de a vedea problemele (ca nu se reduce numai la Iliescu):
“Sunteţi membru PNL, liderii liberali se întâlnesc cu dvs.,vă cer sfatul?
N.D.: Nu. Eu, de când cu alegerea lui Crin Antonescu de a merge braţ la braţ cu Mircea Geoană şi cu PSD, m-am retras pe tuşă. Nu-mi dau demisia din partid.
Cum ar trebui să fie un lider liberal pentru a reda credibilitatea partidului?
N.D.: În orice caz să nu fie în cârdăşie cu liderii PSD, indiferent că e Geoană sau micul Titulescu, fiindcă în spatele lor sunt umbrele lui Iliescu, Hrebenciuc, Cozmâncă. PNL se spurcă alături de un partid care are pe conştiinţă crimele de la revoluţie.
România pare să fie mereu într-o tranziţie incertă, o ţară aflată mereu în întârziere. Ce-i lipseşte pentru a recupera întârzierea?
N.D.: Istoria ne-a fost foarte vitregă: invaziile barbare s-au încheiat în Occident în jurul anului 900; în Orient, căruia îi aparţinem, ele se termină la 1200. Când treci de la o generaţie la alta e nevoie de 150 de ani de adaptare, de incubare. Doar la ruşi există o dată clară a trecerii de la civilizaţia bizantină la cea occidentală: 1 ianuarie 1700, când Petru cel Mare dă decretul prin care toţi boierii sunt obligaţi să-şi taie barba şi să se îmbrace după moda europeană. Tot atunci se modernizează armata şi, încet-încet, civilizaţia occidentală pătrunde în Orient. România a mers mai repede, dar în acest caz nu avem date concrete, schimbarea începe însă după 1800: în Transilvania modernizarea se face prin Biserica greco-catolică, iar în principate prin şcolile domneşti ale fanarioţilor. Dintre ţările ortodoxe am recuperat cel mai repede.
Totuşi, oricât de repede am merge, continuăm să fim în urma Ungariei, Poloniei, Cehiei?
N.D.: Ne-au oprit din cursa apropierii de Occident cei 50 de ani de comunism.
Şi Polonia, şi Cehia, şi Ungaria au fost blocate de comunism, dar şi-au revenit mai repede. Pe noi ce ne-a oprit?
N.D.: Ele „nu e ortodoxe”.
Ortodoxia ne ţine pe loc?
N.D.: Precis.”
@Motanul Incaltat
Am inteles … el vroia ca PNL sa se alieze cu PDL … poate vrea ca PDL sa inglobeze PNL-ul …. ca asta s-ar intampla daca s-ar alia cu PD-L si nu ar avea PNL-ul un lider puternic …. a mai rupt o data din el …. poate vrea sa il desfijnteze cum s-a intamplat cu PNTCD-ul.
@Theodora
Dar stii ce e ciudat? Ciudat e faptul ca la remarca jurnalistului: “Şi Polonia, şi Cehia, şi Ungaria au fost blocate de comunism, dar şi-au revenit mai repede. Pe noi ce ne-a oprit?”, Neagu Djuvara nu a raspuns ca, uite, spre exemplu, “pe noi ne-a oprit FSN-ul lui Iliescu, vechi comunist si colaborator al lui Ceausescu, si mineriadele, etc, etc”, ca doar a zis ca pe Iliescu il uraste cel mai mult, pentru ca ii uraste “pe toti cei care fac rau tarii mele”. In schimb domnul Djuvara se leaga de ortodoxie, adica aceasta ne tine pe loc, alaturi de cei “50 de ani de comunism” si de cei de dupa caderea comunismului. Atunci eu stau si ma intreb daca nu cumva domnia sa uraste si ortodoxia in egala masura cu felul in care il uraste pe Ion Iliescu, desi “nu e un om care uraste”. Poate ca si ortodoxia, in viziunea lui Djuvara, face rau patriei, mai stii?
Eu de asta iti spun ca ceea ce zice Djuvara nu stiu cat trebuie luat in serios. Mai ales ca nu explica de ce ortodoxia ne-ar fi tinut pe loc si cum? Ci spune doar smechereste: “Ele “nu e ortodox””. Adica ce vrea sa spuna cu asta? Jigneste poporul roman, din care face si el parte! Pentru ca asta face! Si nu e de mirare, daca stau si ma gandesc ca dintre oamenii ce faceau parte din generatia lui Djuvara, si chiar din oamenii de stiinta si de cultura, au iesit, pe urma, legionari, purtatori ai extremei drepte romanesti. Oameni cu conceptii conservatoare, pe care nu si le-au schimbat nici pana in ziua de azi si nici nu cred ca si le vor schimba vreodata. Pe de alta parte eu cred ca si Coposu, ca si intreaga sa generatie, i-a urat pe fesenisti si, mai ales, pe Ion Iliescu, ca pe un fost comunist, ajuns la putere. De ce nu i-au urat, insa, si pe cei care ne-au dat in ograda lagarului socialist, pe servetele de hartie, si care radeau de Maniu, “ca ce prost este”, pentru faptul ca inca mai credea ca in cateva luni vor sosi americanii…
@Motanul Incaltat
Este posibil sa fie asa cum spui ….. de ce nu i-au urat pe cei care ne-au dat in ograda lagarului socialist, pe servetele de hartie, si care radeau de Maniu, “ca ce prost este”, pentru faptul ca inca mai credea ca in cateva luni vor sosi americanii?….. pentru ca era mai usor sa ii urasca pe comunisti … si pentru ca nu vroiau sa recunoasca ca occidentalii i-au parasit.
@ Motanul Incaltat
Domnule, cu tot respectul pentru un om de cultura, cu o varsta venerabila, imi permit sa spun ca dl Djuvara bate campii cu gratie!
Orice om lucid si cu spirit politic mediocru, stie ca PNL, in afara unei aliante, este o cantitate aproape neglijabila pe esicherul politic. Deci, pentru a face si altceva decat opozitie si figuratie in Parlament, este obligatorie o alianta. Cu cine? Cu conservatorii nu ajunge. Cu UDMR-ul putin probabil, fiindca maghiarii vor la guvernare si cei 6% ale lor, adunate cu procentele PNL si PC, abia daca fac un 25-30%. Atunci cu cine sugereaza dl Djuvara ca trebuie sa se alieze PNL-ul? Pai, daca PSD-ul nu e bun, ramane nimai PDL-ul! Cumva marele istoric si liberal vrea sa vanda PNL-ul lui Basescu?
Un istoric de vaza cum se pretinde dl Djuvara ar cam trebui sa stie cum a fost cu crimele revolutiei. Daca se refera strict la Bucuresti, atunci exista o implicare a unor membri ai fostului FSN, membrii care au migrat atat in PDSR cat si in PD. Dar la Timisoara? Sau Sibiu? Sau Cluj? E usor sa arunci anatema asupra cuiva dupa ce evenimentele au trecut, mai ales cand te-ai tinut departe de ele. Numai cine nu vrea nu stie ce a fost de fapt decembriada.
Sigur ca el isi poate permite sa spuna orice despre ortodoxie. Chiar daca exista marturii ca pe aici, pe la Dunarea de jos, a aparut crestinismul in Europa. Da, ortodoxia este mai molcoma, n-a avut nici cruciati si nici Inchizitie. S-a multumit cu bisericute si n-a ridicat ridicat catedrale somptuoase. Nici sabie n-au purtat prelatii bisericii ortodoxe. Am inteles ca dl Djuvara “este precis” ca ortodoxia ne tine in loc, dar omite sa ne exemplifice cum. O fi din cauza ca Ion Iliescu este crestin ortodox si nici macar el nu stie?
Pertinent răspuns. USL e o necesitate, nimeni n-a făcut un ideal din această alianţă.
Cât priveşte Ortodoxia, lucrurile-s mai complicate. Aş zice, pe scurt, că dacă românii ar fi fost, prin cine ştie ce întâmplare istorică, romano-catolici, tot la fel ar fi arătat. Nu confesiunea lor e problema.
În ce-l priveşte pe Ion Iliescu, s-ar putea să fie mai ortodox decât pare, chiar dacă a rămas în memoria multora acea vorbă cu liber-cugetătorismul. O spusese în sens larg, cu înţelesul că nu prea e dus la biserică, deşi mai asista la câte-o slujbă chiar şi când era activist PCR…
Pe mine m-a suparat, asta cred ca e cuvantul potrivit, faptul ca Dl. Neagu Djuvara vorbeste in asemenea termeni despre ortodoxie. In primul rand ca, dupa parerea mea, dansul este nedrept, dar si pentru faptul ca in felul asta se raspandesc idei false.
Dupa mine conditia necesara pentru ca o natiune, un popor, o tara sa se poata dezvolta (adica sa nu bata pasul pe loc, arpopo de expresia folosita in interviu) este ca acea natiune/ popor/ tara sa fie libera! Este o conditie necesara, dar nu si suficienta. Or, hai sa aruncam o privire sumara a ce s-a intamplat sute de ani pe aici, prin Balcani. Natiunile din aceasta zona nu au fost libere. Ele au fost sub suzeranitatea Imperiului Otoman sau Imperiului Austro-Ungar. In ceea ce priveste Tarile Romane, este adevarat ca acestea s-au bucurat de o oarecare autonomie, dar libere cu adevarat nu au fost. Pai, Razboiul de Independenta a avut loc la 1877, apoi Unirea tuturor romanilor a avut loc de abia la 1918. Pe scurt, nu a fost indeplinita aceasta conditie necesara pentru dezvoltare. Daca ati citit in interviu, Djuvara vorbeste de faptul ca tarul Petru I a luat masuri de reforme pentru modernizarea tarii. Asa este, dar sa nu uitam ca la acea data Rusia era o tara libera, pentru ca nu era nici sub suzeranitatea si nici sub apasarea unei puteri straine. Ceea ce dovedeste faptul ca aceasta conditie necesara – ca tara sa fie libera – era indeplinita. Apropo de Rusia, se poate demonstra ca nu e suficienta conditia, pentru ca de la Petru I nu a mai fost un alt tar, asa de mare, care sa ia masuri de reforma semnificative, spre exemplu sa schimbe absolutismul monarhic in monarhie constitutionala (o idee de reforma), pentru ca dezvoltarea Rusiei a fost blocata de aceasta oligarhie nobiliara in fruntea careia era insusi tarul.
Pe de alta parte ortodoxia si clerul nu au fost, nu au avut atitudini retrograde, cum poate cineva neavizat si, mai corect spus – nestiutor, sa gandeasca. Din aceasta cauza, pe mine ma mira si ma surprind declaratiile D-lui Djuvara. Spre exemplu in 1769, mitropolitul Gavriil Callimachi al Moldovei, care conducea partida nationala, a propus un lucru absolut uimitor: instaurarea unei republici (subliniez cuvantul) aristocratice conduse de 12 mari boieri. Deci un mare ierarh ortodox republican!! Inainte de Revolutia Franceza!!!!! Si atunci stau si eu si ma intreb, cu mahnire, de ce Dl. Djuvara nu aduce in prim-plan si astfel de lucruri. Este absolut incredibil pentru un liberal.
Revenind la prima idee. Chiar si in perioada comunista, inca de pe vremea lui Gheorghiu-Dej, incepuse o distantare fata de URSS, continuata de Ceausescu. Pentru ca tara nu se putea dezvolta daca ar fi ramas sub apasarea tot mai neplacuta a URSS – nu s-ar fi indeplinit conditia necesara pentru dezvoltare si tara nu s-ar fi putut dezvolta cum trebuie. Este de notorietate ca lui Hrusciov nu i-a placut colaborarea noastra cu iugoslavii la Portile de Fier, dar e numai un exemplu.
Neagu Djuvara spune ca noi am recuperat mai repede decat alte tari din zona. Asa este. Dar hai sa ne gandim la tarile din zona, spre exemplu Bulgaria, care a fost sub stapanire otomana. Am spus ca noi ne bucuram de o anumita autonomie. Spre exemplu domnitorii nostri si marii boieri puteau ctitori aici nestingheriti biserici crestin ortodoxe (ca sa dau u exemplu – Matei Basarab). In Bulgaria, Imperiu Otoman impunea restrictii. Aici era mai multa libertate decat in Bulgaria sau, spre exemplu, Grecia, in acele vremuri. In acest sens, nu e de mirare ca multi greci au venit in Romania si s-au si stabilit aici. Or, in asemenea conditii, dezvoltarea fireasca, normala a Bulgariei a fost impiedicata de o putere straina: Imperiul Otoman.
Romanii din Ardeal. In Ardeal erau trei natiuni privilegiate, chiar asa se numea conceptul, si anume: ungurii, sasii si secuii. Romanii, covarsitor majoritari in Ardeal nu erau printre aceste natiuni privilegiate, iar confesiunea crestin-ortodoxa a romanilor in Ardeal era tolerata (sa retinem termenul!).
Alt exemplu: dupa pacea de la Passarowitz (1718), Austria anexeaza Banatul si Oltenia. Poate te-ai fi asteptat sa mearga mai bine treburile, spre exemplu in Oltenia, oamenii sa traisca mai bine, etc. A fost exact pe dos: treburile au mers mai rau!
Or, eu cred ca aceste exemple demonstreaza destul de clar ca libertatea este o conditie necesara pentru dezvoltarea unei tari! Adica acea tara sa fie libera!
Dl ALM, Dvs. aveti dreptate cand afirmati:
“Domnule, cu tot respectul pentru un om de cultura, cu o varsta venerabila, imi permit sa spun ca dl Djuvara bate campii cu gratie!
Orice om lucid si cu spirit politic mediocru, stie ca PNL, in afara unei aliante, este o cantitate aproape neglijabila pe esicherul politic. Deci, pentru a face si altceva decat opozitie si figuratie in Parlament, este obligatorie o alianta. Cu cine? Cu conservatorii nu ajunge. Cu UDMR-ul putin probabil, fiindca maghiarii vor la guvernare si cei 6% ale lor, adunate cu procentele PNL si PC, abia daca fac un 25-30%. Atunci cu cine sugereaza dl Djuvara ca trebuie sa se alieze PNL-ul? Pai, daca PSD-ul nu e bun, ramane nimai PDL-ul! Cumva marele istoric si liberal vrea sa vanda PNL-ul lui Basescu?”
Asa stau lucrurile din punct de vedere practic (subliniez acest aspect).
De acord si cu Dl. Vania, care spune ca nimeni nu a facut un ideal din aceasta alianta – s-a vorbit ca este doar o alianta electorala
Dar din punct de vedere ideologic?
Trebuie remarcat faptul ca USL nu si-a asumat nicio identitate ideologica. In schimb, Dl. Ponta vorbeste de un proiect pe termen mediu – 2019 – deci 8 ani de acum in colo, legat de aceasta alianta: USL. Or, atunci s-ar pune problema: cum vor conduce, dupa ce idei: social-democrate sau liberale? Pentru ca social-democratia nu numai ca nu e tot una cu liberalismul, dar, in multe privinte, au si aspecte, ca sa zic asa, opuse. Nu insist aici. Tocmai aceasta, cred eu, este problema. Daca e asa cum spune Dl. Vania, ca nimeni nu a facut un ideal din aceasta alianta si ca aceasta alianta ar avea doar un caracter practic (nu unul ideologic, fiecare partid pastrandu-si propria sa ideologie) atunci n-ar trebui sa ne mire prea tare atitudinea unor liberali care nu simpatizeaza cu Ion Iliescu. Pentru Djuvara, Basescu e “mai putin rau”, Iliescu a fost “rau”. Privit sub aspect ideologic astfel de aprecieri nu ar trebui sa ne mire. Daca privim lucrurile sub aspect practic, atunci ele capata o alta nuanta. Dar sa nu uitam ca nu foarte demult si Crin Antonescu a facut astfel de aprecieri, spre exemplu cand a fost invitat de A. Nastase la BPN al PSD si cand Antonescu a zis: ” nu ma duc pentru ca nu sunt comunist”, apoi atitudinea lui Antonescu fata de monarhie, etc, cum s-a intamplat ca si Nastase sa acuze guvernarea liberala Tariceanu de angajarea la stat a 500.000 de oameni, lucru ce a suparat pe liberali. Daca acestea vi se par aspecte minore, atunci de ce sa nu consideram si atitudinea lui Djuvara un aspect minor? Mai ales ca Djuvara e un om in varsta si nu e implicat in lupta politica, datorita si varstei sale venerabile. Dumnezeu sa-i dea sanatate in continuare! Dar ce vroiam sa spun este ca, apropo de USL, exista, totusi, aceasta problema ideologica. Neglijabila, neesentiala sau dimpotriva, asta e o cu totul alta discutie. Dar exista. Si s-ar putea sa nu fie chiar atat de neglijabila…
@ Motanul Incaltat
Domnule, am auzit o poveste cu un social-democrat, care-si cumpara haine de la pravalia unui liberal si-si repara masina la un mester taranist! Care e treaba cu ideologia intr-o Uniune pentru salvarea Romaniei? Uite ca, desi sunt doua partide cu ideologii aparent opuse, au reusit sa compuna niste programe valoroase, lucide (dupa parerea mea), apte sa revigoreze economia si, implicit, sa creasca nivelul de trai al populatiei. Din pacate, batranii din PNL si PSD trag inapoi constructia, unii prin atitudine, altii prin imagine. Totusi, sa nu confundam declaratiile politice cu politica in sine. Antonescu a facut multe declaratii impotriva PSD-ului dar, cand a fost momentul, i-a oferit sprijin lui Geoana, dovedind ca este un politician lucid. Si Nastase a facut declaratii impotriva PNL-ului si, la fel, cand a fost momentul, a intrat in echpa de negociere a Uniunii si a contribuit la redactarea Programelor ei.
Nu pot decat sa-i deplang pe cei care nu inteleg prioritatile momentului. Dar, poate eu gresesc: poate avem un procent mare de masochisti, care cad in extaz cand mai iau un pumn in bot de la guvernul Bocasescu …
@Dl. ALM
“Domnule, am auzit o poveste cu un social-democrat, care-si cumpara haine de la pravalia unui liberal si-si repara masina la un mester taranist!”
Pentru liberalul in cauza, presupunand ca e si un negustor bun, aceasta e o chestiune de afaceri. In aceasta situatie pe el nu-l intereseaza cine vine sa cumpere din pravalia lui sau culoarea politica a cumparatorului. Interesul lui e sa-si vanda marfa si sa obtina bani pe ea. Un liberal asa gandeste. Poate sa vina sa cumpere atat Elena Udrea cat si Victor Ponta. Banii nu au miros, spune un adagiu antic. Problema lui ar fi sa faca de asa maniera ca felul in care isi serveste clientii sa fie unul ireprosabil, astfel incat sa mai vina sa cumpere si a doua, si a treia oara. Deci sa atraga cat mai multi clienti. Asta inseamna ca afacerea lui sa mearga bine si, drept consecinta, lucrul cel mai important pentru el, prosperitatea lui personala si a familiei sale. Afacerea este initiativa sa individuala si trebuie sa aiba grija de ea.
In legatura cu cea de a doua chestiune: “Care e treaba cu ideologia intr-o Uniune pentru salvarea Romaniei?”. Daca vorbim de “salvarea Romaniei”, atunci vorbim de politici, nu de chestiuni de afaceri de firma. Or, aici lucrurile incep sa se desparta in sensul ca: una este o politica social-democrata si alta e o politica liberala. Social-liberalismul ca doctrina politica a urmarit sa le impace pe cele doua mai sus amintite, considerand ca liberalismul ar trebui sa includa si justitia sociala. Pentru ca liberalismul nu e aparent opus social-democratiei. El este chiar opus din multe puncte de vedere social-democratiei: nu include intre valorile sale nici justitia sociala, nici solidaritatea, nici welfare state (concept de guvernare in care statul joaca un rol cheie in protectia si promovarea bunastarii economico-sociale a oamenilor. Este bazat pe egalitatea de sanse, echitabila distributie a bogatiei, responsabilitatea publica pentru cei neajutorati, care nu pot sa-si asigure un trai macar decent), nu urmareste evolutia graduala a capitalismului spre socialism. Or, tot ce am zis aici cu “nici” sau “nu”, social-democratia ar trebui sa le aiba. Nici in privinta Egalitatii (ca valoare) lucrurile nu stau identic. Liberalii inteleg egalitatea ca egalitate in drepturi si Drepturile Omului. Pe cand social-democratii mai adauga: egalitate economica si socio-culturala, egalitate de sanse pentru toti, inclusiv pentru cei cu dizabilitati. Or, alianta USL nu-si asuma nicio identitate doctrinara, nici pe cea social-liberala. Social-liberalismul, doctrinar vorbind, ar fi de centru sau de centru stanga. Liberalismul este de dreapta, dar e o drepta politica libertara, fata de conservatori care tind spre autoritarism. Chiar si crestin-democratia, care e o doctrina mai degraba de centru, tinde si ea spre autoritarism… Se mai spune ca dreapta ingradeste si limiteaza libertatile persoanei, dar mareste libertatea economica (impozite mici – v. celebra discutie asupra cotei unice, liberalii nedorind o impozitare diferentiata, comert liber, intreprinderi libere si private). Pe cand in ceea ce priveste stanga politica, lucrurile stau invers.
Si atunci cum salvam Romania?
@Dl. ALM
Vroiam sa va mai spun ceva legat de liberalism. In general vorbind, partidele liberale pot fi de centru stanga, de centru si de centru dreapta…”iar Internationala Liberala (PNL e afiliat) are peste 100 de partide liberale si organizatii afiliate, care traverseaza tot spectrul politic. Problema ar fi unde se afla liberalismul nostru. Dupa teorie, ar fi de centru de stanga sau de centru daca ar fi vorba de social-liberalism. Discutia asta cred ca s-a purtat mai mult ca sigur prin cafenelele liberale pana a venit Dl. Antonescu cu ideea de sustinere a monarhiei si, autoritar cum il stim, a zis un NU raspicat ideii de social-liberalism. Pentru ca au fost liberali care au sustinut ideea social-liberalismului, o idee care ar fi plasat liberalismul romanesc la centru sau centru stanga esicherului politic. A mai venit si Dl. Patriciu si a mai zis si dansul un NU mare cat Petromu’. De aici ar rezulta tendinta de a muta centrul doctrinar de greutate al PNL catre dreapta esicherului politic (hai sa zic centru-dreapta, desi e vorba chiar de dreapta, daca ma gandesc la monarhie…). Despre stanga si dreapta politica va invit sa cititi aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Left-right_politics
“The sociologist Robert M. MacIver noted in The Web of Government (1947):
The right is always the party sector associated with the interests of the upper or dominant classes, the left the sector expressive of the lower economic or social classes, and the center that of the middle classes. Historically this criterion seems acceptable. The conservative right has defended entrenched prerogatives, privileges and powers; the left has attacked them. The right has been more favorable to the aristocratic position, to the hierarchy of birth or of wealth; the left has fought for the equalization of advantage or of opportunity, for the claims of the less advantaged. Defense and attack have met, under democratic conditions, not in the name of class but in the name of principle; but the opposing principles have broadly corresponded to the interests of the different classes.”
Pe cand PSD a ramas, totusi, un partid de centru stanga – in ciuda derapajelor, ca au existat si asemenea lucruri dupa parerea mea, el nu si-a schimbat identitatea doctrinara, precum, spre exemplu, PDL.
Dar uitati-va si Dvs. ce fel de alianta politica (pentru ca e una politca, desi e doar electorala) e USL: dintre un partid de centru stanga si unul cu clare caracteristici chiar de dreapta!! Eu stau si ma intreb daca nu cumva, in cazul asta, si generoasa Viziune USL nu ar fi una decat doar electorala si nimic mai mult. Deci unul din partidele care compun aceasta alianta sa apere interesele claselor de jos, iar celalalt partid din aceeasi alianta (subliniez lucrul asta) sa apere interesele claselor de sus, dominante prin puterea financiara si economica. Or, in acest caz aceasta alianta ar fi una conflictuala din start, pentru ca cele doua interse de care vorbeam intra in conflict. Nu neg prioritatile momentului. Dar e vorba, din cate am inteles de la Dl. Ponta de un proiect comun (subliniez si asta) cu tinta anul 2019.
Prioritatile momentului, inteleg asta. La anul insa vor fi alegeri. Si dupa ce vor castiga (ca doar USL-ul e favorit in sondaje)… cam ce vor face…?
Uitati-va, va rog, cum se defineste doctrinar acest partid – PNL:
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Liberal_Party_(Romania)
Deci ca un partid de centru dreapta si ca ideologii componente: liberalism si liberalism conservator! Doctrina e cea a liberalismului clasic, focusata pe liberalismul economic. Daca lucrurile stau intr-adevar asa, atunci nu mi se pare deloc ca ar avea o ideologie doar in aparenta opusa PSD-ului. Ci chiar una opusa. Sa ne mai miram ca sunt oameni, din cadrul PNL, care nu-l pot suferi pe Iliescu?
Si atunci…
@ Motanul Incaltat
Domnule, In linii mari stiu ce inseamna liberalism. Mai mult, sunt adept si al ideilor liberale, ca fost intreprinzator privat. Mi-as dori ca PNL-ul sa fie de centru-dreapta, dar habar n-am ce este in mintea lor.
Stiu ca Antonescu este regalist si nu vad niciun impediment ca, dupa ce ajunge Presedintele Romaniei, sa militeze pentru modificarea Constitutiei in sensul trecerii de la republica la monarhie. Problema ar fi la Referendum si, chiar daca acesta ar fi in favoarea monarhiei, la gasirea unui rege adevarat. Chiar daca se rezolva toate aceste probleme, Guvern si Parlament tot trebuie sa existe, fiindca nu cred ca Antonescu doreste o dictatura regala. Asa ca nu-mi fac griji deorece, dupa ce mi-am inceput viata sub un rege, n-am vreo problema sa o sfarsesc sub alt rege. Chiar mi-ar place!
Sigur ca ma uit la alianta politica numita USL. Mai mult am fost atent la conditiile constituirii Uniunii: Antonescu si Daniel Constantin au reusit sa convinga, astfel incat cele doua entitati, PSD si Alianta de Centru Dreapta, sa aiba ponderi egale in luarea deciziilor. Este o decizie interesanta, care arata cedari din partea PSD, cedari care au dus la elaborarea unor politici social-liberale pertinente. Mai mult, proiectul Program a fost gandit dincolo de alegeri, ba chiar pentru doua legislaturi (cum bine ati sesizat), obligatoriu pentru o Romanie sleita economic, datoare intern si extern, aflata intr-o criza de mari dimensiuni. Mai departe, daca nu sunt in stare sa-si duca promisiunile, treaba lor. Eu si cunoscutii mei, vom vota USL-ul. Adica le acordam un cec in alb! Daca-si vor bate joc de el, cum a facut PSD-ul in 2009 (intrand in alianta cacanie), vor avea mari probleme pe viitor. Totusi, nu pot sa cred ca liberalii si social-democratii sunt sinucigasi! Am citit interviul acordat EvZ de catre Patriciu. Caragiale a spus bine: Pupat Piata independentei! Pentru unul ca Patriciu, sau chiar Djuvara, nu prea conteaza ce partid conduce Romania. Au destul pentru 100 de vieti! Conteaza mult pentru cei care n-au apucat sa devina “oameni de afaceri”! Din punctul meu de vedere, cei care acuza PSD-ul de fesenism, comunism si securism, traiesc intr-o lume paralela, alimentata cu idei de catre ziarele sau tabloidele Puterii. Treaba lor, n-am de gand sa duc munca de lamurire cu ei, fiindca am treburi mai interesante de facut …
http://www.youtube.com/watch?v=rkKs81wdAak&feature=related
luati de aici gunoaie fsniste. cenzurati tot!!! noi traim inca ! nu ne puteti astupa gura! vai de capul vostru de frustrati!!! stiti sa injurati intelectualii si altceva??/noi muncim nu gandim! pacat ca esti somera iar IMGB nu mai exista!!!
@olimpiu
Este prima oara cand fac asta …. RUSINE OLIMPIU!
MAI BINE MORT DECAT PEDELIST!
Ei, gunoiu-i gunoi, nu poţi să-i ceri decât să pută… Iar domnul olimpiu se conformează acestei legi.
@Vania
L-am lasat asa needitat ca sa il vada si ceilalti in toata splendoarea lui.
Ai cedat nervos prietene? Ce naiba ai scris? Parca ai fi sub influenta etnobotanicelor!
Spui ca ca traiti inca? Unde sunteti cand sunt mitinguri in Bucuresti? Spui ca vrem sa va astupam gura? Unde te manifesti vocal? In debara? Vad ca maine unii revolutionari vor sa se adune la poarta Cotrocenilor. Cica vor fi cinci mii, cel putin. O sa fi printre ei?
Cine injura intelectualii? In cazul de fata criticam niste derapaje in declaratii. Este obligatoriu sa fiu de acord 100% cu Neagu Djuvara? Adica sa muncesc fara sa gandesc? Sa ingurgitez niste “chestii” care-mi aduc aminte ca nu toti oamenii imbatranesc frumos? Si o ultima intrebare: chiar esti liberal? Fiindca propozitiile scrise de tine imi amintesc de “puterea muncitoreasca” si de expresiile celor care infierau cu manie proletara!
@ALM
Acum inteleg de ce nu a venit niciodata Olimpiu cu noi la manifestatii
Se pare ca Incognito avea dreptate in legatura cu Olimpiu .
Roxana zice ca este liberal … eu de obicei cred ce imi spune Roxana …. acum vad ca s-a inselat si ea.
Pe lângă că tot ce delirează el n-are legătură nici cu postarea, nici cu cele discutate aici…
@ Olimpiu
Limbajul folosit in comentariul pe care Theodora nu l-a “cenzurat”, este un limbaj demn de al sefului tau Nazistu’ de la Cotroceni.
Neagu Djuvara a luat-o pe aratura iar ca un crestin ce se pretinde a fi a uitat ca exista Dumnezeu .
@Emil Vulcanescu
Imi cer scuze tuturor ca v-am obligat sa cititi “dragalaseniile” lui Olimpiu
@ Theodora
Nu trebuie sa-ti ceri scuze, ai lasat comentariul ca sa vedem cat il poate duce capul pe acest satanist portocaliu.
Sa fii iubita …
Cu stima Emil
@Emil Vulcanescu
De obicei imi protejez cititorii 🙂
Dora, eu – pentru a-mi proteja anumiti cititori – mi-am separat la un momentdat blogurile.
Javrele ordinare trebuie aratate lumii in toata hidosenia lor pentru ca lumea sa invete sa se protejeze singura.
Chiar imi pare bine cand vad ca ai reflexe normale.
Daca vrei un blog-caiet-cu flori-presate, deschide-ti unul nou. Pe asta insa – te rog eu – lasa-l sa fie ce a fost.
Frustratul asta cred ca se pastra in anumite limite pe blog fiinca – probabil – il lasa “Nazistu'” sa mai apara pe la televizor dar interdictia vad ca i s-a urcat la cap.
@Olimpiu
Du -te ba si gatuie-l pe Oajdea daca te oftici!
http://jos-cu-basescu.blogspot.com/2011/07/ai-carte-ai-parte.html
@incognito
Tu scrii poezie … eu nu am de ce sa le separ … scriu politica doar… doar ca nu lasam sa treaca de moderare comentarii ca cel a lui Olimpiu
Domnul Djuvara îl admiră pe domnul Băsescu pentru eleganţa cu care condamnă bătrânii la moarte şi tinerii la exil, pentru dragostea pentru arta băutului, pentru vorbirea înflorită faţă de reprezentanţii presei şi nu numai faţă de ei…şi altele asemenea.
@Zina
Cred ca eleganta trebuia in ghilimele 🙂
Sfânta Nedelya (Duminica) din Sofia, și nu numai
http://despredemnitate.wordpress.com/2011/07/26/sofia-aya-sofia/
Am avut dreptate doamna Teodora, sunteti o imputita de bugetara, ce primeste bani multi pe munca putina, iar acum ii este frica sa nu-si piarda locul de munca castigat de pe vremea PSD-ului.
@Propagandist basist
Imputit esti tu cu familia ta …. si SA ITI DEA BUNUL DUMNZEU SERVICIUL PE CARE IL AM EU DE 2 ANI, SANATATEA PE CARE O AM EU SI BUCURIILE MELE … JIGODIE NENOROCITA CER ESTI