Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

7 decembrie 2023

Legea raspunderii magistratilor a fost votata de Senat – Legea prevede sanctiuni pentru judecatorii care comit abateri – CSM considera ca legea incalca Constitutia


Legea raspunderii magistratilor incalca principiul independentei justitiei, principiul separatiei puterilor in stat si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor

Ieri in Senat, in acest caz camera decizionala, a fost adoptata cu 75 de voturi “pentru” si 30 “impotriva” Legea raspunderii magistratilor, lege care prevede sanctiuni pentru judecatorii care comit abateri.

Legea infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridică în cadrul CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inalte Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la legea raspunderii magistratilor.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor”

Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a reunit astazi, in sedinta a Sectiilor Unite, pentru a dezbate solicitarea CSM de a sesiza Curtea Constitutionala.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a fost prezent in Senat pentru a sustine proiectul si a declarat ca de aceasta lege depinde in buna masura ridicarea MCV-ului pe justitie, precum si aderarea la spatiul Schengen.

Noutăţile introduse prin acest proiect sunt definirea noţiunilor de “rea-credinţ㔺i “gravă neglijenţă”

Legea prevede ca in cazul în care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat statul roman să plateasca despagubiri printr-o hotarare definitiva, prin care a constatat încalcarea unuia sau mai multor articole din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, iar motivarea hotararii indica o eroare judiciara într-un proces civil sau penal, CSM stabileste cu celeritate daca eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii a fost savarsita cu rea-credinta sau grava neglijenta.

In cazul in care a fost stabilita existenta relei credinte sau a gravei neglijente in cadrul actiunii disciplinare, Ministerul Economiei si Finantelor sesizeaza organul de urmarire penala competent si se constituie parte civila in cauza, cu suma platita pentru repararea prejudiciului.

Ministrul Justitiei va putea declansa sau bloca actiunea de cercetare disciplinara a magistratilor.

Aici este o problema – Putem  sa avem incredere in ministrul Justitiei Catalin Predoiu???!!!

Va invit sa cititi si aici:

Moşi de altădata – Vania

Retrospectiva 2011 – In cer – Alex Mazilu

Un con de viaţa – Teo Negura

Targul de Craciun din Ulm – Vis si realitate

TIMISOARA – Tesoruccio49

„REVUE HISTORIQUE DU SUD-EST EUROPÉEN” condusă de N. IORGA nr.1-3/ 1929 – Vassyle

Uneori femeile surad – Rokssana

Stiri scurte: 16.12.2011 – George Valah

Si-au unit fortele doua nulitati. Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei si Partidul Initiativa Nationala au fuzionat prin absorbtie – Razvan

Trecutele iubiri – Partea a V-a: Charlotte (1/3) –

Per aspera ad astra

Ar fi semnul că avem nevoie de altă Opoziţie! – Popa Teapa

Petre Roman arunca in aer Revolutia din 1989 – Plano 10

O Rusie surprinzatoare…? – Motanul

Că tot se-apropie Ignatul – Nea Costache

fără număr …- Mesterul Manole

Motiv serios – Luna patrata

Revelion 2012 la Roşia Montana – Lupta pentru Rosia Montana

59 de principii ale profesorului de succes (45)- innerspacejournal

Ce frumos este sa cersesti pentru lucrul tau – Daniel Urda

Crăciunul în cîntecele lumii – 6 – Coltu’ de muzica

Ultima moda – Basarica

Nu disperaţi! Mai există şanse!Puneţi-vă toţi pe piept un NU! – BMarinescu

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No Responses “Legea raspunderii magistratilor a fost votata de Senat – Legea prevede sanctiuni pentru judecatorii care comit abateri – CSM considera ca legea incalca Constitutia”

  1. 16 decembrie 2011 at 23:44

    Pai e o lege foarte buna. In tara asta, pana acum, judecatorii erau un fel de zei. Eliberau infractori pe banda rulanta si ii declarau faceau nevinovati. Acum se pare ca vor plati pentru prostiile pe care le vor face.

    • 16 decembrie 2011 at 23:47

      @razvanrinder
      Citeste cu atentie Razvan … practic politicienii de la putere vor putea sa sanctioneze judecatorii care nu dau sentintele pe care le vor ei … adica ii pierdem si pe judecatorii care au curaj si verticalitate

  2. 17 decembrie 2011 at 9:45

    Lege populistă şi mai degrabă este o lege a politicienilor împotriva acelor magistraţi care nu execută o comandă politică.
    Pe de altă parte, este adevărat că ar trebui să existe o formulă prin care magistraţii să numai fie exoneraţi de răspundere în cazul verdictelor eronate. Văd că toţi se “băşică” pe la tv. când sunt dezbateri şi / sau subiecte pe tema responsabilităţii lor – că nu pot lucra în stress, să nu pot face şi desface atât timp cât judecă cu presiunea deasupra capului, că într-o zi e pasibil de plată.
    Din punctul ăsta de vedere, sunt de acord cu Răzvanrinder.
    Oricum, până vom ajunge efectiv să vedem măcar un judecător că plăteşte eventualele pagube dictate de CEDO de exemplu, vor trece ani … ani mulţi …probabil că noi nu vom mai prinde acele vremuri, aşa că mai degrabă e “şmenărie politiciă” – “bravo lui Băsescu că i-a pus pe judecători să plătească !” ar spune armatele de proşti care discută la un cârnăcior marca PDL sau UNPR, la un pupat de moaşte sau la coada îngrămădită ptr. o tigaie la promoţie.

  3. 17 decembrie 2011 at 12:47

    Eheei, cand opozitia va lua puterea din mainile acestor dementi, vor avea de indreptat prea multele legi stranbe, facute pe genunchi, in interesul actualei puteri! Numai de-ar veni odata si acel timp ca au cocosat acest popor amarat!

  4. Deveanu Silviu
    17 decembrie 2011 at 16:43

    Teoretic o astfel de lege ar trebui sa fie foarte buna pentru simplul fapt ca a conduce inseamna prevedere, organizare, coordonare si CONTROL. Cum se vor desfasura lucrurile, practic, intr-un stat in care debandada este atotputernica, unde politicul insemnand pile, cunostinte,relatii (PCR!!!) si-a intins influenta, este cu totul altceva. Bine ar fi daca printr-o lege s-ar putea transforma o conduita imorala si ilegala intr-un comportament adecvat unui stat de drept. Ca sa nu vorbim si de incompetenta crasa a multor, chiar foarte multor persoane puse si platite cu salarii imense, sa imparta dreptatea. Nu fiti ingrijorata, legea aceasta, ca si multe altele, bune in esenta, nu va produce asanarea coruptiei in justitie, nu vom vedea nicio insanatosire a sistemului de drept croit si functionabil dupa chipul si asemanarea unor nemernici ce conduc aceasta tara de 22 de ani. Caci, trebuie sa recunoasteti, actuala putere doar a perfectionat sistemul mafiot cu care romanii s-au deprins asa cum beau apa. zi de zi.

    • 17 decembrie 2011 at 16:51

      @Deveanu Silviu
      Teoretic da … ar trebui sa fie buna legea … sigur ca nu se poate schimba conduita imorala printr-o lege … nu l-a perfectionat … l-a dus pe cele mai inalte culmi … mai mult nu cred ca se poate …. ingrijorarea mea este ca legea va fi folosita politic.

      • Deveanu Silviu
        20 decembrie 2011 at 12:53

        Poate aveti dreptate. Cin’ s-a fript cu ciorba sufla si-n iaurt. Un lucru este cert, legile, bune sau rele, se aplica de oameni, de institutii. Or, aici e CESTIUNEA… Niciodata nu mi-a fost dat sa vad mai multa incompetenta, rea vointa, minciuna, sete de inavutire, bun plac si, nu in ultimul rand PROSTIE ajunsa pe cele mai inalte culmi.

  5. 17 decembrie 2011 at 19:36

    Bună seara !
    Când era în guvernul liberal susținut de către pesediști era credibil ?

    • 17 decembrie 2011 at 23:38

      @dictaturajustitiei
      Vinovat este liberalul care l-a promovat si a garantat pentru el … este clar ca este un tradator …. altfel nu trecea de la PNL la PD-L

  6. STAN Catalin
    7 ianuarie 2012 at 16:26

    Da, legea raspunderii magistratilor este foarte buna si va demonstra adevarata fata, cinste si corectitudine a magistratilor in vederea infaptuirii actului de justitie in Romania. De aceasta lege le este frica magistratilor corupti si incompetenti profesional.

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58