Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

13 iulie 2024

No Responses “Libertatea nu poate fi cumparata”

 1. 17 februarie 2012 at 15:04
 2. marian
  17 februarie 2012 at 15:09

  Ooooo daca ai stiii ….Daca ai sti draga Teo ,cata lume si-a cumparat libertatea inainte de ’89 si …chiar si dupa …mai ales ca libertatea nu poate fi definita , cu sensuri proprii sau figurate , este pur si simplu LIBERTATE !

  • 17 februarie 2012 at 15:11

   @marian
   Se pare ca Vlad Tepes este de alta parere 🙂

   • marian
    18 februarie 2012 at 9:28

    Ala-i film mai …este piesa de teatru…ce facem , asculti ce spun actorii in scenete si ….Chiar, crezi in dreptate sau in justitie ?Si nu uita ca printre oameni exista uniii ce au STIGMATUL insa asta nu inseamna ca tipii sint Iisus !Omul este de cele mai multe ori superior animalelor tocmai prin capacitatea sa de a….vorbi ,{ ce ai uitat ?} ca prin altceva….Vlad -Tepes se putea “lauda ” el cu multe insa chestia cu trasul in teapa… Altii i-au dat ideea si el s-a ” indragostit “de ea . Vlad -Tepes, un individ pe care in ziua de azi ti-ar fi teama sa-l intalnesti si ziua pe strada darmite seara dupa …asfiintit !

 3. 17 februarie 2012 at 15:56

  Vlad Tepes era manico-depresiv si nu avea timp de maxime! a tras in teapa de la hoti si cersetori pana la boieri si inamici.inca un dement din istoria noastra pe care-l laudam…maine- poimaine ii ridicam statuie si betivului chior!

  • 17 februarie 2012 at 15:59

   @olimpiu65
   Chioru nu o sa aibe statuie ca nu a facut decat rele 🙂

  • quadratus
   19 februarie 2012 at 13:00

   olimpiu taica
   macar de-ar fi atat de “dementi ” si cei de azi. De Tepes de MIhai Viteazu de i se mai zicea si ” Dacul cel rau ” prin curtile Europei se temeau toti puternicii lumii din vremea aia. Şi nu pentru teapa sau pentru topor ci pentru fapte consemnate istoric
   zamolxe

 4. 17 februarie 2012 at 18:49

  @Theodora
  La nivel de sec. XV nu se prea putea vorbi de libertate. Spre exemplu la noi, conducerea tarii era caracterizata prin autocratie. Este cel putin ciudat sa auzi un dictator vorbind despre libertate, ca ar fi libertate sau sa lupte pentru libertate… Apoi gandeste-te ca starea taranimii (care reprezenta marea majoritate a populatiei tarii) era, in general vorbind, una de iobagie. Erau si tarani liberi, dar putini. Iar dintre acestia, cei saraci erau, practic, obligati sa-si vanda pamantul boierilor (datorita lipsei resurselor financiare) si deveneau, in felul acesta, dependenti de boieri. Marii boieri aveau mosii imense, insa reprezentau un procent infim din intreaga populatie a tarii. Si nici acestia nu erau cu adevarat liberi, datorita, dupa cum aratam mai sus, sistemului politic existent in vremea respectiva. Nu mai vorbesc de darile (impozite) pe care trebuia sa le suporte poporul!! Erau foarte grele, si multe. Iar felul in care era tratata populatia de catre conducere era, si nu de putine ori, cumplit. De aceea multi fugeau de pe mosii si se refugiau, daca se poate spune asa, in ceea ce se chema slobozii , sa scape de napasta! Cu exceptia catorva domnii, viata poporului era foarte grea. Poporul nu se bucura de libertate. Si asta a durat sute de ani, pana la Revolutia de la 1848. Chiar si mai incoace, spre exemplu in sec. XVIII – inceputul sec.XIX, situatia poporului, in Tara Romaneasca, era un cumplita, marcata si de raiduri de jaf ale trupelor turcesti de peste Dunare. In schimb erau boieri care duceau o viata de lux, traind zeci de ani pe la Paris, din munca iobagilor. Stateau 15-20 de ani pe la Paris si ma intreb daca nu cumva uitau si limba romana. Nu numai ca poporul traia in lipsa de libertate, dar era, evident, si o mare nedreptate la adresa sa.

  • 17 februarie 2012 at 21:18

   @Motanul Incaltat
   Da, nu era vorba de liberatate individuala asa cum a crezut Marian ci de liberatatea poporului

   • 17 februarie 2012 at 21:39

    E vorba de libertate. Daca poporul e sub un dictator mai putem, oare, vorbi de libertatea poporului? Si, mai mult decat atat: cand exista iobagi (iar taranimea iobaga era majoritara) se mai poate vorbi de libertatea poporului? Evident ca nu!
    De aceea am si spus ca Revolutia de la 1848 a insemnat un mare pas inainte si a deschis calea catre Unirea Principatelor si obtinerea Independentei. Evident, inclusiv modernizarea Statului Roman. Pe de alta parte, a inceput sa fie mai bine si pentru popor. Dar, desigur, nu se poate spune ca s-au rezolvat toate problemele. Dupa parerea mea, pentru taranime lucrurile au stat mult mai bine dupa Reforma Agrara infaptuita sub Regele Ferdinand I in 1921.
    Din pacate, la noi, ruperea de trecutul feudal s-a produs tarziu si violent. Ma gandesc la marea rascoala din 1907. A trebuit sa mai treaca 14 ani pana la o reala reforma, asa cum a fost Reforma Agrara! Insa era inevitabil.

    • 17 februarie 2012 at 22:41

     @Motanul Incaltat
     Daca poprul este sub dictator nu mai putem sa vorbim despre libertate dar …. acum nu mai este vorba doar despre acesta liberatate …. vorbim despre cedarea suveranitatii …. sa a unei mici parti din ea … oare este bine? … nu stiu ce sa zic … imi vine sa zic ca NU

    • 18 februarie 2012 at 4:27

     @Theodora
     Aceasta teza – cedarea de suveranitate – n-am auzit-o vehiculata la noi decat de Traian Basescu. Nici macar pe Boc nu l-am auzit ca ar sustine o asemenea teza, dar el e specialist in a tacea. Totusi, cand a vorbit, nu prea l-am auzit sustinand asa ceva. De asemenea n-am auzit ca marii lideri din Europa, spre ex.: Merkel, sau Sarkozy, sau Cameron ar sustine ideea aceasta: cedarea de suveranitate. Basescu vorbea despre o cedare masiva de suveranitate din partea tuturor statelor membre ale UE. Insa, repet, n-am auzit exprimari similare facute public, asa cum a facut Basescu, ale marilor actori europeni ai prezentului. Da-mi tu un exemplu. Chiar te rog!

     Daca discutam stiintific, ideea Statelor Unite ale Europei e de foarte multa vreme. Si trebuie amintit, voi cita din Wikipedia, ce au spus cei mari, la inceputuri:

     “George Washington wrote to the Marquis de La Fayette: “One day, on the model of the United States of America, a United States of Europe will come into being.””
     “Felix Markham notes how during a conversation on St. Helena, Napoleon Bonaparte remarked, “Europe thus divided into nationalities freely formed and free internally, peace between States would have become easier: the United States of Europe would become a possibility.””

     Au fost multe personaje celebre, dupa cum usor se poate constata, care au sustinut ideea. Totusi, ea n-a fost pusa in practica pentru ca exista si dificultati . Si nu ma refer neaparat numai la partidele eurosceptice ci la, iata un ex. din Franta chiar:

     “In France, many parties are more or less radically Eurosceptic, varying from advocating less EU intervention in national affairs to advocating outright withdrawal from the EU as it is and from the Eurozone. These parties belong to all sides of the political spectrum so the reasons for their Euroscepticism may differ, but they all opposed the ratification of the Treaty of Lisbon. Many French people are disinterested in such matters: only 40% of the French electorate voted in the 2009 European Parliament elections.

     De unde rezulta ca nu toata populatia Europei e pregatita pentru Statele Unite ale Europei. Acolo, in link-ul Wikipedia pe care l-am dat, vorbeste de partide comuniste, care sunt eurosceptice. Dar am citit undeva, mai demult, o declaratie a lui Lenin care spunea ca (citez din memorie): “Statele Unite ale Europei nu se poate realiza decat daca toata Europa ar deveni comunista”. A avut sau nu dreptate? 😀 . De observat ca si Churchill, desi a salutat ideea, s-a indepartat usor de ea, spunand ca Anglia e si nu e in Europa, etc.

     Dupa parerea mea, e de discutat daca ceea ce i-a scris George Washington Marchizului de La Fayette (observa ca Washington foloseste cuvintele “one day” – intr-o zi. Dar cand? 🙂 ) e fezabil sau nu: SUA s-a format prin emigrare, cu emigranti din toata lumea, nu numai din Europa. In schimb, in Europa, natiunile au existat dintotdeauna, ca sa zic asa, nu a trebuit sa vina emigranti din alta parte pentru ca sa se formeze Statele Unite ale Europei. Sigur, imigranti au fost, dar natiunile au ramas in continuare. Vreau sa spun ca sunt doua lucruri diferite SUA si SUE. In schimb ceea ce a spus Napoleon e cu totul altceva si anume el vorbea ca pacea in Europa ar putea veni si s-ar putea mentine mai usor daca s-ar forma Statele Unite ale Europei. Sa nu uitam ca doua Razboaie Mondiale au pornit de aici, din Europa si, culmea, ambele cu epicentrul in Balcani!!! Ideea lui Napoleon a fost reluata, am citit asta, si de Nicolae Titulescu in discutia cu partenerii occidentali, intr-o perioada complicata. El mergea pe ideea lui Bonaparte in sensul ca pacea in Europa poate fi posibila daca tarile europene s-ar uni intr-o singura structura statala, armonizandu-se in felul acesta interesele tuturor. Deci vorbea inca de atunci de o unificare a Europei intr-un singur stat. Iar Uniunea Europeana a venit in intampinarea acestui deziderat: armonizarea intereselor tuturor statelor europene intr-un cadru european democratic, prin respectarea Drepturilor Omului, si asta dupa cel de-al doilea Razboi mondial, un razboi ce a devastat Europa! Deocamdata UE raspunde acestui deziderat, amintit mai sus. Ca exista, actualmente, dificultati economice? Da, exista. Dar nimic nu garanteaza ca daca s-ar forma SUE n-ar mai fi crize economice. In USA, spre exemplu, apropo si de ceea ce spunea George Washington, a fost si in trecut Marea Criza din perioada ’29-’33. Deci un sistem economic perfect nu exista si ar fi utopic sa vorbim in acesti termeni. Din aceasta cauza criza actuala, dupa parerea mea, nu justifica crearea SUE-Statele Unite ale Europei.

     Statele Unite ale Europei reprezinta un ideal… One day, vorba lui G. Washington. Intr-o zi… Cand? 🙂

    • 18 februarie 2012 at 5:13

     @Theodora
     Pe de alta parte, sincer iti spun, nici nu vad cum s-ar realiza Statele Unite ale Europei tinand cont de modul in care gandesc oamenii de azi. Spre exemplu uite cum gandea si cum punea problema Bonaparte. Deci daca stateai de vorba cu el vedeai o gandire matura, profunda, deci era un om de la care chiar aveai ce invata. Si uite cat de superficial e Sarkozy: euro e pacea. La Sarko totul se reduce la bani. Deci SUE se reduce la bani si sa nu mai fie crize economice, nu? Observa ca nu se vorbeste decat de o asa numita Uniune Monetara, numai de Zona Euro defapt. Or, cum sa se poata realiza asa Statele Unite ale Europei?? Evident, in felul asta nu se poate realiza asa ceva. Nici macar problemele economice nu le trateaza, ci doar euro si nimic mai mult. Nu mai vorbesc de cele sociale. Si atunci cum? Uite-te si tu ce diferenta intre cum gandesc oamenii acum si cum gandea, ca sa dau un alt exemplu, Mihail Bakunin:

     “”That in order to achieve the triumph of liberty, justice and peace in the international relations of Europe, and to render civil war impossible among the various peoples which make up the European family, only a single course lies open: to constitute the United States of Europe””

     Eu nu vad in ceea ce spuneau Bonaparte, Bakunin, G. Washington, V. Hugo, Marchizul de La Fayette ceva legat de bani, de moneda unica, de Zona Euro sau ca euro e pacea (auzi! Teza lui Sarko!). Ci ei vorbeau de idealuri de mai bine pentru oameni. Cred ca e foarte clara distinctia. Pe de alta parte uite-te si tu: Europa e impartita, ca sa zic asa, in zone si zonulete: Spatiul Schengen, Zona Euro, EFTA, etc.
     http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Supranational_European_Bodies.png/500px-Supranational_European_Bodies.png
     Cei vechi n-au spus asa ceva, ci vorbeau de o unitate adevarata intre natiunile europene, ceea ce e cu totul altceva. Pentru ca o asemenea unitate nu se poate reduce numai la o moneda unica, asa cum e conceptia actuala si care, foarte posibil, genereaza euroscepticism.

     Asa ca.. e departe sau aproape acest deziderat…Statele Unite ale Europei? 🙂

     • 18 februarie 2012 at 11:28

      @Motanul Incaltat
      Eu zic ca nu se va realiza.

    • 18 februarie 2012 at 5:45

     @Theodora
     Si mai vroiam sa spun ceva legat de subiectul ridicat de tine. Conceptia celor vechi, apropo de universalitatea unor valori, de idealuri de mai bine pentru oameni era cam asa:

     “[…] unde supusii diferitelor Imparatii pot conspira fara gelozie, trai fara discordie, si sa se iubeasca unii pe altii fara a renunta la Patria lor

     Suntem sau nu aproape de un asemenea ideal? Tu ce parere ai? 🙂

     • 18 februarie 2012 at 11:29

      @Motanul Incaltat
      Suntem departe … parerea mea 🙂

    • 19 februarie 2012 at 20:23

     Statele Unite ale Europei este o teza comunista, leninist-stalinista. Lenin a scris un articol, “Despre lozinca Statelor Unite ale Europei”, sau ceva in genul asta! Uniunea Europeana e una, Statele Unite ale Europei sunt complet altceva!

     • 19 februarie 2012 at 22:50

      @vladcelgroaznic
      Eu zic ca nu este posibila realizarea Statelor Unite ale Europei

 5. marian
  18 februarie 2012 at 9:54

  Eu am crezut ca exprim foarte clar parerea pe care o am despre LIBERTATE . Daca n-am facut-o prea clar o voi face acum chiar cu riscul de a te supara pe mine . OMUL N_A FOST NICIODATA LIBER ! Este suficient sa citesti { nu sa studiezi } Sfanta Evanghelie , capitolul de inceput “FACEREA” si vei vedea ca de la aparitia sa omul a avut INTOTDEAUNA LEGI dupa care si-a trait viata , ori daca respecti niste legi { esti obligat sa le respecti} pentru a putea traii…unde-i libertatea ? Colectiva , individuala …cum doresti sa-i spui . ESTI LIBER NUMAI IN SOMN , CAND VISEZI, CAT VISEZI ! Ma rog asta-i parerea mea si nu ma supar daca se gaseste cineva mai citit , mai deasupra lumii, mai tare in IQ care sa ma corecteze .Vezi nici macar aici nu am libertate , atata vreme cat parerea este doar a mea…pana vine unul ce are nu numai alta parere ci si un IQ mai ridicat.Lasa astea …Ce faci tu ? Cum te mai simti? Stiu ca ai o sanatate cam subreda iar zilele petrecute in frig in Piata Universitatii, nu cred ca au avut efecte benefice asupra starii tale de sanatate. Pai ma uit la mine. Sant ” la pamant ” cum se spune , si asta dupa cateva “iesiri”, atunci incepind din 14 si inca vreo sase, sapte zile dupa aceea.Ai grije de tine fata deoarece , in ziua de azi, NIMENI NU MAI APRECIAZA SACRIFICIUL, PE NIMENI NU MAI INTERESEAZA CAND CINEVA SE SACRIFICA PENTRU PUTINA LIBERTATE….FIE SI CEA DE OPINIE !Parintii tai…ei ce mai fac ? Cu o mai duc cu sanatatea ?Ei ce spun despre ” escapadele ” tale prin Piata Universitatii …mai ales ca au si avut prilejul sa-ti vada chipul de vreo cateva ori ?Mama ta nu-i ingrijorata ? Ureaza-le din partea mea multa , multa sanatate si multumiri deoarece au crescut si educat un asemenea OM cum este fica lor . Azi …cu ce te ocupi ? Ce citesti ? Ce gatesti ? Ceva dulciuri ? Apropo la voi { la Lachitza in sector} se intrerupe curentul tot asa de des ca la mine la mahala in 4 ,la Piedone ? Si ca tot venii vorba…pe la voi a bagat “primaria” pluguri , autogredere , Wole, ” sararitze”, ceva cumva ? Cred ca da avand in vedere ca voi in 3 sinteti aproape de traseul ” zeilor” , ca doar pe la voi trec aia …de la Victoria . La noi in 4 , “Primaria-i de …cacat ” vorba babutzei din “balada”… lui Teo Negura . O zi cat mai buna ,draga Teodora Marinescu iti ureaza un amarastean …tocmai din Berceni!

  • 18 februarie 2012 at 11:38

   @marian
   M-am referit la libertatea noastra ca popor … nu la liberatatea fiecarui individ in parte
   Cu sanatatea sunt bine …. multumesc! … sau altfel spus am avit si perioade mult mai rele 🙂
   Si ai mei sunt bine … ei nu stiu unde ma duc … asta este adevarul …. le spun ca ma duc la Razvan …. este posibil sa banuiasca dau nu mi-au spus nimic …. nu prea mai am timp sa citesc …. de gatit gatesc doar strictul necesar ca sa supravietuim … fara excese culinare de genul crema de zahar ars 🙂 … pai si la noi se opreste curentul … strazile principale au fost curatate din prima zi … pe cele secundare a fost cosmar
   O zi buna si tie Marian!

  • 18 februarie 2012 at 17:06

   @marian
   “OMUL N_A FOST NICIODATA LIBER ! Este suficient sa citesti { nu sa studiezi } Sfanta Evanghelie , capitolul de inceput “FACEREA” si vei vedea ca de la aparitia sa omul a avut INTOTDEAUNA LEGI dupa care si-a trait viata , ori daca respecti niste legi { esti obligat sa le respecti} pentru a putea traii…unde-i libertatea ? Colectiva , individuala …cum doresti sa-i spui .”

   In primul rand, e vorba de Sfanta Scriptura. Apoi ceea ce spui e gresit: omul a fost inzestrat de catre Dumnezeu cu liberul arbitru inca de la inceputuri. Din ce spui rezulta ca nu cunosti dogmatica ortodoxa. Pentru ca nu se poate mantuire cu forta. Deci Dumnezeu nu l-a privat pe om de libertate, de libertatea sa (a omului) de a alege. E suficient sa CITESTI si sa STUDIEZI Sfanta Scriptura!

 6. 18 februarie 2012 at 23:11
 7. 19 februarie 2012 at 10:03

  LIBERTATEA ar trebui sa fie LIBERA … dar…

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58