Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

22 aprilie 2024

Noul Cod penal si Codul de procedura penala intra in vigoare de la 1 februarie


Noul Cod penal

Ma ingrijoreaza Art. 276 din noul Cod penal care urmeaza sa intre in vigoare la 1 februarie 2014. Concret Art. 276 califica drept infractiune „presiunile asupra justitiei”, iar cine va îndrazni sa faca vreun comentariu, dezvaluire sau va emite judecati de valoare, indiferent ca este jurnalist, avocat, inculpat, politician, justitiabil poate fi tras la raspundere penala si pedepsit cu inchisoare pentru ca magistratul respectiv poate oricand sa se plânga ca declaratiile publice sunt „nereale” si ca ele au fost facute in scopul de-l influenta sau intimida.  Nu imi dau seama acum cat de greu va fi sa se demonstreze ca declaratiile publice au fost facute cu scopul de a influenta sau a intimida. Dar cum traim in Romania si justitia noastra este atat de “minunata” eu zic ca ne putem astepta la orice.

Poate Noul Cod penal, asumat in timpul Guvernului Boc cu Predoiu ministru al Justitiei sa instaureze o cenzura de tip totalitarist?

Art. 276 Cod penal: ”Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda”

In schimb ma intereseaza prea putin spre deloc supararea doamnei Codruta Kovesi. Concret Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Codruta Kovesi a declarat ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face “inutile” interceptarile, in condiţiile in care, inainte de a se obtine autorizaţie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui înstiintata ca este urmarita penal.  😀

“Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”

Peet’s Customer Satisfaction Survey

“Sâmbătă ( 1 februarie-n.r.), intră în vigoare noul Cod penal, adoptat acum patru ani, şi Codul de procedură penală. Sper să nu fim în situaţia penibilă în care cei care l-au adoptat, fostul prim-ministru Boc şi fostul ministru al Justiţiei, domnul Predoiu, să zică că e rău sau că sunt rele codurile, că ei le-au adoptat. Acum, dacă au descoperit azi că nu sunt bune, e cam târziu. Eu, sincer, cred că sistemul de justiţie este pregătit, că sunt coduri moderne şi orice fel de probleme în aplicare la început…Aşa a fost şi la Procedura Civilă şi a mers. Şi atunci s-a spus că trebuie să le amânăm, că se prăbuşeşte ţara, nu s-a prăbuşit, dimpotrivă. Cred că au avut un efect pozitiv” …..  “Oricum, intră în vigoare, e trecut şi în MCV ca obiectiv, intrarea în vigoare la 1 februarie, şi dacă apar probleme pe parcurs, doar la iniţiativa CSM, a Înaltei Curţi, a Parchetului General, veniţi şi spuneţi de ce este nevoie, dar important e că nu mai amânăm, că nu mai putem să amânăm, după patru ani ar fi total neserios”, a spus Ponta.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses “Noul Cod penal si Codul de procedura penala intra in vigoare de la 1 februarie”

 1. Judyindesguise
  29 ianuarie 2014 at 22:14

  V.V. Ponta a precizat in ce calitate vorbeste? Deputat? Prim ministru? Sef de partid?

 2. 29 ianuarie 2014 at 23:53

  @Theodora
  E foarte probabil ca acest nou Cod Penal sa incalce Constitutia Romaniei, si anume art. 29 – Libertatea constiintei, care spune la al. 1 si 2:

  “(1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nicio forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.
  (2) Libertatea constiintei este garantata; ea trebuie sa se manifeste in spirit de toleranta si de respect reciproc”

  si art. 30, al. 1 si 2:

  “(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicae in public, sunt inviolabile”
  (2) Cenzura de orice fel este interzisa”

  Observa ca spune libertatea gandirilor si opiniilor. Deci daca comentez sentinta data de un judecator, inseamna ca asta e opinia mea, si am dreptul constitutional sa mi-o exprim liber, chiar daca opinia mea nu e corecta. Dar cine dintre oameni detine adevarul absolut, ca sa se considere opinia lui foarte corecta (observa ca am folosit superlativul absolut)?
  E clar ca articolul 276 incalca drepturi si libertati ale cetateanului.

  In rest nu sunt de acord cu punctul tau de vedere:

  “In schimb ma intereseaza prea putin spre deloc supararea doamnei Codruta Kovesi. Concret Sefa Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Codruta Kovesi a declarat ca o prevedere din noul Cod de procedura penala va face “inutile” interceptarile, in condiţiile in care, inainte de a se obtine autorizaţie pentru acestea, persoana vizata in ancheta va trebui înstiintata ca este urmarita penal. “

  Tocmai asta e ca pana acum aceste inregistrari facute de serviciile secrete s-au folosit in mod abuziv care puneau sub semnul intrebarii independenta Justitiei. Lucru confirmat de:

  “Există o prevedere care va intra în vigoare în noul Cod de Procedură Penală şi care ne cere să fie începută urmărirea penală înainte să putem obţine autorizaţie de interceptare. Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă”

  La noi s-au facut interceptari exact ca pe vremea lui Ceausescu, ba chiar mai rau, ca-n anii ’50, pentru a se construi un dosar cu conotatii politice evidente. Deci nu pot fi de acord cu punctul tau de vedere, Theodora. Pentru ca e de salutat ca se blocheaza astfel de practici, caracteristice comunismului timpuriu.

 3. Judyindesguise
  30 ianuarie 2014 at 16:58

  @Motane Incaltat
  Inceperea urmaririi penale “incepe” cu o “plangere”, o “sesizare”, “autosesizare”, “denunt”, “autodenunt”, “delatiune”, “turnatorie”. Trebuie sa stea “ceva” la baza inceperii urmaririi penale.

  Urmarirea penala inseamna actiunea prin care procurorul incepe sa adune probe in confirmarea invinuirii si formularea acuzarii.
  Prima proba la dosar trebuie sa fie declaratia invinuitului. Cum sa ii iei unui om o declaratie despre sine fara sa-i aduci la cunostiinta invinuirile?
  Cum sa incepi a-l intercepta fara sa incepi a-l urmari penal?
  Chestie de logica…

  Ceea ce ar trebui sa nu constituie proba in instanta (tocmai pentru a nu-l tenta pe procuror a “fabrica” astfel de probe), ar fi inregistrarile video si audio. Inregistrarile n-ar trebui sa fie altceva decat instrument de cercetare in urmarirea penala, constituind sursa pretioasa de indicii in activitatea de obtinere a probelor.

  Stiu ca interceptarile inaintea inceperii up ii usureaza munca procurorului si il ajuta sa se “autosesizeze”, scutindu-l pe “unul” sau altul de a mai face plangere, denunt, facand suficienta delatiunea si turnatoria, exact asa cum spui tu ca se faceau dosarele (adica inceperile de urmarire penala) in anii ’50 si chiar pe vremea lui Ceasca, dar inceperea urmaririi penale inseamna deschidere (inceperea) unui dosar inregistrat la registratura, cu data, numar de inregistrare, cu documente inregistrate, care sa nu mai dispara si daca dispar custodele sa fie raspunzator de asta. Daca, pana sa inceapa urmarirea penala, procurorul face cercetari neinregistrate, le va face – evident – din pozitie de detectiv particular in slujba la “unul” sau altul ceea ce l-ar expune atat ANI cat si DNA, pentru incompatibilitate, conflict de interese, abuz in functie, etc.

 4. 30 ianuarie 2014 at 18:11

  Dacă pe 1 feb. Ponta nu dă ordonanţă ca să abroge articolul ăla inept, care zice că n-ai voie să-ţi DAI CU PRESUPUSUL despre sentinţele justiţiei, înseamnă că am luat-o în bot. Fiindcă în mână o luăm tot timpul! Poate că şi în somn!

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58