Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

21 iulie 2024

Nu trebuie sa ne temem sa avem relatii de prietenie, relatii economice, culturale si politice cu China. China este un mare si devotat prieten al Romaniei


Xi Jinping si Victor pontaPremierul Victor Ponta intrevedere cu presedintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping si cu prim-ministrul Li Keqiang

Nu trebuie sa ne temem de China !!!

Rare au fost momentele din istoria Romaniei, in care, o mare putere mondiala, si-a declarat deschis sprijinul neconditionat, pentru poporul roman, pentru independenta si integritatea teritoriala a tarii noastre.

Romania trebuie sa pastreze relatia speciala de prietenie si respect pe care o are de 64 de ani cu Republica Populara Chineza si sa reia relatiile stranse in plan economic, cultural si politic, relatii care au avut de suferit din 2005 de cand Basescu Traian a ajuns presedintele Romaniei.

Republica Populara Chineza, proclamata la 1 octombrie 1949, este cel mai intins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limba scrisa  utilizat in lume.

China este a doua mare putere economica a lumii. Dupa unii specialisti care iau in calcul si faptul ca Republica Populara Chineza detine peste 1 trilion de dolari din datoria americana si este cel mai mare creditor extern al SUA, China este deja prima putere economica.

Daca SUA, Germania, Franta au stranse relatii economice cu China noi de ce sa nu avem?

La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing.

China este una dintre cele cinci membri permanenti de Securitate al ONU si  are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

Pro memoria:

China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

40 Responses “Nu trebuie sa ne temem sa avem relatii de prietenie, relatii economice, culturale si politice cu China. China este un mare si devotat prieten al Romaniei”

 1. Marian
  8 iulie 2013 at 15:07

  Abia astetp sa vad muncitorii chinezi muncind pe ogoarele patriei noastre dragi , construind poduri , autostrazi , chiar si din alea ” suspendate ” noi magistrale de metrou si facand coada la agentiile pentru ocuparea fortei de munca … si luandu-ne noua autohtonilor locurile de munca 😉 ! Pana in prezent i-am vazut doar pe la ” Dragonul Rosu ” si autoritatile fiscale romane si politia au spus ca acolo se desfasoara cea mai mare evaziune fiscala in domeniu vanzarilor d e marfuri …..acum precis ca-si vor schimba atitudinea : chinezii vor lucra , legal , ” numai legal ” ! 🙂

  • 8 iulie 2013 at 18:01

   @Marian
   vorbim de investitii chineze la noi nu de mana de lucru si de exporturi in China ca acolo este o piata de desfacere imensa

   • Marian
    8 iulie 2013 at 18:31

    Lasa mai Teo ca asta am inteles-o si singur dar chiar crezi ca pentru ” Marele Popor Frate Chinez” ,Romania inseamna o tinta predilecta ? Un Rai fiscal …ca asta cauta orice firma indiferent daca-i din China sau de aiurea ! Chiar crezi ca se vor inbulzii sa-ti dea youanii lor …asa pe moca doar pentru ca Ponta este inalt si joaca bine baschet ?Sa fim seriosi …vor da probabil gologani insa…in mod cert nu pe da’ moaca !

    • 8 iulie 2013 at 18:34

     @Marian
     este suficient sa exportam.
     nu vezi ca aia din ue isi bat joc de noi????

    • Marian
     8 iulie 2013 at 20:18

     Ce mama dracului sa exporti tu Romania care nu produci NIMIC { ca sa nu-mi spui ca aia din China mor d e dragul Daciei ….Logan !} in China care produce aproape ORICE ??? Fi serioasa fata mea !

    • ALM
     8 iulie 2013 at 20:25

     @Fără adresă fixă
     Dacă nu e pe da’moaca nu ne interesează! Am mai scris undeva “munţii noştrii aur poartă, dacă-i muncă las-o moartă!”
     Dacă o să vină chinezii ăia serioşi, evident că o să vină să facă afaceri! Adică, ei bagă banii şi pe urmă împărţim beneficiile. Nu-mi fac iluzii cu exporturile fiindcă nu văd ce le-ar lipsi şi noi le-am putea oferi. Dar, de exemplu, dacă fac o autostradă, un număr de ani pot încasa taxele aferente. Dacă ne fac reactoare la Cernavodă (apropo băsişti, China foloseşte tot tehnologia Candu), pot participa majoritar la beneficii.
     Mare greşală a făcut Ponta vizitând China! Nu e mai bine să ne văicărim şi “să fierbem în suc propriu”? Sigur că ar fi mai bine să ne muncească ei ogoarele (care ogoare?), aşa cum ne rezolvam cândva cu militari, studenţi şi elevi. Numai că n-or să vrea! Or să vrea să muncim noi, ei doar suportând, sub formă de împrumut, cheltuielile aferente. Nasol nu? Unde te învârteşti dai de muncă …

 2. Emil Vulcanescu
  8 iulie 2013 at 16:04

  Draga Theodora
  Vreau sa-ti amintesc ca un ministru chinez a fost condamnat la moarte pentru evaziune fiscala ! , “dragalasii ” nostrii de guvernanti din 1990 pana acum s-au ferit sa faca afaceri cu China , nu au dorit sa fie “cazati” intr-o valiza la bagaje de mana in Gara de Nord !
  Sa fii iubita …
  Cu stima Emil

  • 8 iulie 2013 at 18:00

   @Emil Vulcanescu
   aici m-as opune reindtroducerii pedepsei cu moartea pentru ca la noi justita greseste la greu.

   • Emil Vulcanescu
    8 iulie 2013 at 21:31

    Ii “suprimam ” si pe justitiari DACA GRESESC , DE CE SA PLATIM NOI PENTRU GRESELILE LOR ! ! !
    Sa fiii iubita ….
    Cu stima Emil

  • Marian
   9 iulie 2013 at 12:26

   Teo draga , Emil Vulcanescu { salutare si mult respect onorate nordist 😉 !} nu spune esentialul atunci cand face vorbire despre acel fost ministru al….transporturilor { !!!!!!!!} din China ! Emil Vulcanescu omite sa spuna ca { ma indoiesc de faptul ca n-ar sti !} acel ministru va fi executat , va fi impuscat iar glontul va fi decontat familiei supravietuitoare , NUMAI DUPA EXECUTAREA UNEI PEDEPSE D E DOI ANI D E TEMNITA GREA SI CONFISCARE TOTALA A AVERII LUI SI A NEAMURILOR SALE PANA LA A ZECEA SPITA !!! Daca si la noi s-ar fi dat acest gen d e pedepse …pentru toata gasca asta de ecscroci aparuta dupa ’90 ….ai depaseam ca PIB pe aia din America de Nord , cea Latina si cea de Sud la un loc la ora asta , si daca-ti cadea portofelul pe undeva …te duceai si dupa trei sau patru zile sa-l iei de unde-ti cazuse 😉 ! Iti dai seama ca fostul Ministru al Transporturilor…n-ar mai fi avut nici o sansa sa devina…nici macar Primar General al Capitalei darmite ….Presedinte ?! Unde era pomana asta ?!! 😉

 3. cristian
  8 iulie 2013 at 17:36

  De ce a ocolit China statele est -europene?

  • 8 iulie 2013 at 17:58

   @cristian
   China nu a ocolit statele est europene. Romania cu basescxu presedinte a ocolit China.

   • Marian
    8 iulie 2013 at 18:33

    Teo chiar crezi ca aia din statele europene care au ” ocolit China ” au facut-o de nebuni de …prea prosti ? Eu sant totusi sceptic in aceasta priviinta .

    • 8 iulie 2013 at 18:38

     @Marian
     Nu a ocolit nimeni China toti sunt disperati sa ajunga sa faca contracte … nu stiu de unde iti iei inforamtiile … Franta, Germania, SUA au contracte … noi NU … ca nu vrea basescu de la China …. nu trebuia sa ne imprumutam de la FMI … daca luam bani din China aveam o dobanda CU MULT MAI MICA si nici nu ne obligau sa reducem salarui, sa impozitam pensii sa inchidem spitale si scoli, etc… basescu a refuzat orice colaborare, orice contract pentru ca avut ORDIN sa ne indatoreze la FMI

    • Marian
     8 iulie 2013 at 20:34

     Daca esti atenta , am pus intre ghilimele chestia cu ocolitul Chinei . Stiu precis ca acele tari europene si nu numai , si-ar vinde si mormintele stramosilor pentru a fi parteneri de afaceri cu China , pentru ca China sa investeasca sau sa cumpere marfa de la ei !!! Informatiile …mi le iau de regula de pe CNN sau TV 5 France { ca doar astea le am in “pachet ” } si cateodata de pe ” antene ” dar nu in ultimul caz de pe Google…de pe NET atunci cand sant interesat de un anume subiect . Fireste printre cei de unde-mi colectez anumite informatii …te numeri si dumneata draga prietena Teodora Marinescu . 😉 🙂

     • 8 iulie 2013 at 22:31

      @Marian
      Nu am vazut ghilimele, scuze 🙂

 4. 8 iulie 2013 at 19:36

  Este benefic pentru România să dezvolte relaţiile de colaborare cu China, în domeniul economic, cultural şi politic. Dacă făceam acest lucru mai repede aveam numai de câştigat. Sunt state mari, care au început să “curteze” China pentru a colabora cât mai mult.

 5. 9 iulie 2013 at 6:50

  China este o mare iluzie, nu economie. ? Un stat mafiot prin excelenta ce nu poate produce bunastare macar ptr 3% din propria-i populatie( asta si pentru ca “guvernantii” nu dau 2 bani pe fraieri) si voi visati sa ne aduca avantaje. N-ati calcat putin prin China sa-i vedeti adevarata fata, dar sunteti fascinati de “miracolul” chinez. Totul are la baza o legenda mediatica, superficialitatea unor occidentali si marea prostie a esticilor. China nu este si nu poate fi un model, un furnizor de bunastare si dezvoltare, e doar un stat mafiot de cea mai joasa speta cu insuficiente resurse naturale si financiare-chiar daca sunteti indoctrinati ca realitatea ar fi alta. Visati frumos, asa au facut romanii de mii de ani, au asteptat pe altii sa le rezolve propriile probleme. Ne-am ocupat doar de putin circ-de proasta calitate, otravit fantanile si ars ogoarele.

  • 9 iulie 2013 at 8:26

   @Trofin Doru
   Nu am calcat putin …. vreo 3 ani crezi ca este suficinent?

   • Marian
    9 iulie 2013 at 11:46

    Ce dracu ai cautat mai frate tocmai in China ? Nu gaseai si tu alta destinatie ….Mexic bunaoara ???

    • 9 iulie 2013 at 12:15

     @Marian
     Scuze, a raspuns tata in locul meu .. tata a lucrat 3 ani in China. 🙂

    • 11 iulie 2013 at 12:28

     Dora,
     Chestia cu “Scuze, a raspuns tata in locul meu .. tata a lucrat 3 ani in China.”, mi-a adus aminte de o anecdota.
     Cica:
     Culae si Mitrica stateau si ei la un pahar de vorba…
     – Bai Mitrica , bai… la Bucuresti, daca bei o tzuica, ninic nu costa bai, te plimbi cu taxiul, nimic nu costa…, dormi noaptea la hotel, nimic nu costa…
     – Auzi bai Culaie, da’ cand ai fos’ tu la Bucuresti?
     – Pai…, eu n-am fost da o fost muierea mea…

     Sincer, mi-ar place sa aflu nemijlocit lucruri despre China. Sunt sigur ca impresiile tatalui tau de la fata locului, netrecute prin mai mult de un filtru (al perceptiei si analizei domniei sale) sunt foarte aproape de realitate, dar – sa nu te superi – sa le mai treci si prin fantezia unui copil (cel care erai pe vremea aceea), cred ca nu ne poate face decat – cel mult – sa fantazam si noi, dar numai ca moment de repaos si recreere.

  • ALM
   9 iulie 2013 at 13:17

   Domnule Trofin, s-ar putea să aveţi dreptate! Totuşi, înainte de a scrie această reflecţie adâncă, aţi făcut un inventar ca să vedeţi cât de “chinez” sunteţi? Maiou, chiloţi, cămaşe, pantaloni, curea … până la computerul de la care ne transmiteţi ideile înălţătoare, sunt fabricate în China!!! Indiferent ce scrie cu litere de-o şchioapă pe ele!
   Înj altă ordine de idei, românii ar putea visa de maximum 700 de ani şi asta cu indulgenţă.

   • Costiputza
    9 iulie 2013 at 13:43

    Banuiesc ca la partea cu visatul va referiti ca pina atunci ne rezolvam singuri problemele, ca poate inteleg gresit. In rest ce-am visat aia am facut, am visat sa rezistam intr-o tara dorita de toti si am reusit (intr-o masura mai mica sau mai mare). Am visat sa nu fim supusii nimanui si pina la urma s-a intimplat, doar ca de vreo 20 si ceva de ani visul s-a transformat in cosmar, dar la asta nu-i decit o singura solutie… TREZIREA!

   • 10 iulie 2013 at 14:00

    Domnul meu, ganditi tare superficial. Socialist pana in maduva oaselor. Cu oameni ca dvs s-a dus dracului economia socialista.

    • 10 iulie 2013 at 14:08

     @Trofin Doru
     cred ca va inselati 🙂 … domnul ALM nu este chiar un socialist … oricum cred ca o sa va raspunda dansul

    • 10 iulie 2013 at 18:57

     @Theo, ca el se crede altceva…e problema lui. Ii urmaresc zicerile pe diverse bloguri de ceva vreme. Un socialist veritabil omul!

     • 11 iulie 2013 at 9:59

      @Trofin Doru
      eu zic ca te inseli 🙂 este mult mai la dreapta decat mine de exemplu

    • ALM
     10 iulie 2013 at 19:09

     @Trofin Virgil
     Cred că astăzi nu este ziua dvs bună. Oricum, vă mulţumesc că v-aţi oprit la socialist şi nu aţi mers până la comunist sau bolşevic.
     Şi aţi mai ghicit un lucru: cu oameni ca mine s-a dus dracului economia socialistă! Aveţi dreptate, n-am realizat decât vreo opt invenţii înainte de 89′ şi alea la “strict secret”. Restul au fost după 90′ şi nu se pun …

     • 11 iulie 2013 at 10:02

      @ALM
      mie mi s-a spus ca sunt socialista de sorginte comunista

    • 11 iulie 2013 at 19:51

     Trofin Doru
     Sa stiti ca si dvs sunteti urmarit. Peste tot pe unde misunati miroase a bas in urma dvs. Cred dar nu bag mana-n foc ca dvs nici nu aveti maduva in oase. Cred ca aveti “gaze”, ca pasarile, numai ca dvs., “rara avis” la ora asta, dupa alegerile din Decembrie, aveti – pe cat se pare – “gaze” urat mirositoare de origine basista.
     De ce s-ar rusina dl ALM cu maduva oaselor domniei sale si dvs nu?
     De cine s-ar rusina? De dvs.? Cred ca si osul cranian va este la fel de capacitat de “gaze”le-mputite de care vorbeam, fiindca altfel ati realiza ridicolul mentalului dvs. si penibilul afirmatiilor.

    • ALM
     12 iulie 2013 at 8:28

     Nu e bine dom’le Trofin, nu e bine! Chiar dacă mai punem puţin acid în replici, trebuie să nu punem venin. Nu de alta, dar s-ar putea să ne fi văzut (sau să ne vedem) în viaţă. Am cunoscut trei Trofini până acum. Unul a murit! Pe altul l-am întâlnit la un simpozion la IPB. Era profesor universitar în Braşov şi am schimbat câteva vorbe. Pe ultimul cred că l-am văzut cu ceva timp în urmă la o pensiune din Predeluţ. Habar n-am dacă aveţi vreo legătură cu ultimii doi, dar dacă aveţi? Nu aţi avea un sentiment de jenă?

     Nu văd nimic ruşinos în a fi socialist, chiar şi până în măduva oaselor. N-am făcut vreun secret din faptul că sunt un simpatizant al social democraţiei, concomitent cu liberalismul. Acolo, unde se întâlnesc şi se suprapun.

 6. Costiputza
  9 iulie 2013 at 13:28

  China indiferent ca ne place sau nu este o mare putere militara (dar momentan doar continentala, insa recupereaza repede), financiara si politica. Ceausescu i-a ajutat pe chinezi (ca tot se intrebau unii pe aici cum putem noi s-ai ajutam) sa intre in zona europeana si politica, afacut acelasi lucru si cu egiptenii si cu aceasta ocazie i-a scos pe rusi din ecuatie. Acum ca o fi fost bine, ca o fi fost rau, numai dumnezeu stie. Sa nu uitam ca multi ani rusii si chinezii au fost la cutite, iar noi eram un intermediar. Chinezii insa mai stiu un lucru (desi stilul asiatic este brutal, dictatorial si militaros) ca România este vatra unei civilizatii multimilenare, care o precede pe cea chinezeasca, ei inteleg potentialul unei astfel de spiritualitati (printre altele si chinezii sint pasionati de spiritualitate) si inteleg ca e bine sa o protejeze. Altfel am putea sa ajungem la conflicte vreodata din cauza ca orice putere incearca sa se impuna, dar trebuie sa ai relatii cu toti. Avem pina si cu ungurii care ne-au facut “numai bine” de-a lungul istoriei iar cu chinezii pina acum n-am avut conflicte, care ar fi raul? Coruptia exista si va exista in toate tarile din lume si mai ales la nivel inalte fiindca doar acolo este adevarata putere (oamenii se fac ca uita ca de fapt asta este o trasatura specific umana, ca si hotia si ura, etc). Astfel ca orice putere oricit de democratica va avea un anumit nivel de coruptie, pina nu ne dezvoltam spiritual nu vom elimina aceasta racila, deci nu are importanta ca vin chinezii sau americanii, sau nemtii, tot aia este. Iar sa eviti china bagind capul in pamint si sperind ca nu exista este cea mai mare timpenie, nu trebuie sa facem nici ca americanii care ademeniti de mina de lucru ieftina au devenit dependenti de produsele chinezesti, dar nici sa refuzam o oportunitate. Macar din disciplina lor am putea invata (nu s-o aplicam aici ca ar fi o timpenie) ci numai sa incercam sa ne disciplinam putin singuri!

 7. 17 iulie 2013 at 13:01

  Cu actualii reprezentantii ai partidelor , guvernului si presedintiei e greu sa se deruleze relatii din cauza incompetentei si apartenentei lor la structuri mafiote, grupuri de interese straine. se poate baza China pe indivizi ca basescu, ponta, aserviti SUA, C E si NATO? Daca o face este de tor rasul. Si o va face in pierdere.

 8. moromete
  24 iulie 2013 at 21:34

  E chiar BINE -pentru TARA
  Vestul ne-a cam TRAS PE SFOARA
  Ne-au distrus ECONOMIA
  Sa le mearga *PRAVALIA* ——LOR.

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58