Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

13 iunie 2024

O constitutie dupa chipul si asemanarea lui Basescu


Consitutia dupa chipul si asemanarea lui Basescu

Imagine preluata de pe blogul lui Basescul

Guvernul Boc 4 a elaborat un proiect de revizuire a Constitutiei.

Proiectul este rezultatul consultării dintre guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental.

„Guvernul a uzat de prevederile constituţionale pe care le are şi a elaborat un proiecte pe care îl va înainta preşedintelui României pe care îl va trimite Parlamentului. Acesta este produsul consultării dintre guvern şi preşedinte, la nivel guvernamental. de aproape o lună de zile ne consultăm cu privire la textul care urmează a fi supus aprobării Parlamentului”, a declarat Boc (cel mai slab prim-ministru din istoria Romaniei) la finalul şedinţei de Guvern.

Cu doar o zi inainte, in Parlament, fusese alcatuita comisia pentru modificarea Constitutiei, condusa de chiar un reprezentant al PD-L, Daniel Buda. Comisia urmeaza sa lucreze exact la proiectul de modificare a Constitutiei.

Potrivit procedurii constitutionale, proiectul Guvernului a fost trimis intai presedintelui care, dupa ce si-l va asuma, il va trimite, in calitate de initiator al modificarii Constitutiei, Parlamentului.

Cateva dintre propuneri:

Reducerea numarului de parlamentari la 300.

Parlament unicameral.

Parlamentul se va numi Camera Reprezentantilor.

Suspendare a presedintelui nu se poate face decat cu avizul Curtii Constitutionale.

In cazul suspendarii presedintelui, cel care il inlocuieste temporar nu poate desemna un premier a carui echipa sa fie instalata la Palatul Victoria. Daca aceasta prevedere intra in vigoare odata cu alegerile din 2012, o majoritate parlamentara ostila lui Basescu (CARE NU A CASTIGAT ALEGERILE PE TERITORIUL ROMANIEI), al carui mandat expira in 2014, nu-l poate scoate pe acesta din jocul desemnarii noului premier si al alcatuirii guvernului viitor, nici macar daca il suspenda din functie.

Consiliului Superior al Magistraturii va fi alcătuit din 19 membri: 10 (in prezent 14) aleşi de adunările generale ale magistraţilor, 6 (in prezent 2) reprezentanţi ai societăţii civile, ministrul justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

Introducerea unor termene limită în care Parlamentul să se pronunţe pe anumite subiecte.

 1. In cazul referendumului solicitat de preşedinte, Parlamentul trebuie să-şi exprime punctul de vedere în cel mult 30 de zile de la solicitarea şefului statului.
 2. Procedura de desemnare a premierului nu se schimbă, dar viitoarei Camere a Reprezentanţilor îi este impus un termen în care aceasta să voteze sau nu cabinetul desemnat in 10 zile. Dacă refuză să o facă, guvernul este considerat neînvestit, iar preşedintele va trebui să desemneze din nou un premier.
 3. Se modifică şi termenul în care preşedintele poate dizolva Parlamentul. Nu se modifică procedura de dizolvare a Parlamentului, ci se reduce doar termenul la 45 de zile, în loc de 60, “pentru a elimina de pe scena politică perioadele de incertitudine”. Se scurtează potenţiala criză politică.
 4. In ceea ce priveşte adoptarea legilor: propunerile legislative vor fi dezbătute şi adoptate în plen în două şedinţe diferite, la 30 de zile distanţă

Pozitia PSD despre acest proiect de modificare a Constitutiei:

“În urma declaraţiilor făcute de premierul Emil Boc privind proiectul de revizuire a Constituţiei, PSD consideră că este inacceptabil ca agenda comisiei să fie dictată în totalitate de către Guvern şi Traian Băsescu. PSD doreşte să fie respectate procedurile legale, care prevăd că orice comisie funcţionează pe baza unei agende de lucru stabilite în prealabil de către membrii acesteia, iar nu impuse discreţionar”

Guvernul Boc şi PDL încearcă să aplice o politică a forţei prin care să impună modificarea Constituţiei conform directivelor primite de la Traian Băsescu. În realitate, sub pretextul consultărilor de la Cotroceni din 20 aprilie, preşedintele i-a înmânat lui Emil Boc acest proiect de lege. (…) Guvernul şi PDL doresc să modifice Constituţia după placul lui Traian Băsescu, însă nu au curajul să depună proiectul în Parlament şi să îl supună, în ultimă fază, referendumului. Pe lângă severa ignorare a procedurilor legale, PDL foloseşte revizuirea Constituţiei pentru a deturna atenţia de la problemele grave ale românilor şi, în special, de la greva din învăţământ programată pentru joi, 22 aprilie”

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, domnul Adrian Năstase, a declarat că, din punctul dansului de vedere, Constituţia nu are o problemă esenţială, iar proiectul de lege prezentat de Guvern duce ţara înapoi spre dictatură.

“Este specific dictaturii un Parlament format dintr-o singură cameră. Putem să numim parlamentul unicameral, Marea Adunare Naţională. Prerogativele sunt mai mici, parlamentul nici măcar în ceea ce priveşte suspendarea preşedintelui nu mai are rolul principal. (…) Până acum, primul ministru, care răspundea în faţa parlamentului, avea un cuvânt important de spus; acum primul ministru este obligat să se consulte cu preşedintele. Şi atunci cine conduce de fapt guvernul? Se încearcă transformarea republicii într-o republică prezidenţială. (…) CSM se tranformă într-un Consiliu Superior al Magistraturii şi al ONG-urilor. Este absolut aberant. Este probabil unul dintre cele mai grele momente din istoria post-decembristă

Tags: , , , , , , , , , , ,

No Responses “O constitutie dupa chipul si asemanarea lui Basescu”

 1. brankardierul
  22 aprilie 2010 at 13:29

  poate ai vrut sa spui o constipatie pe asemanrea lui basexu!pa gogu ii e frica de lege si de pierderea puterii ca la drakul de tamaie!restul sunt speculatii…pentru mine inca e o enigma de ce psd si pnl nu da de pereti cu el si cu cei care-l apara ,ca doar sunt cunoscuti?ca sa elaborezi un proiect de constitutie iti trebuie meseriasi in drept constitutional si nu de o gloata revansarda si gata de a executa pe cei care le sunt opozanti!opozitie,neopozitie cineva a bagat frica in ei si daca nu ia altcineva fraiele in mana se alege praful de romania!

  • 22 aprilie 2010 at 13:41

   @brankardierul
   Ai dreptate. PSD si PNL ar trebui sa faca CEVA si sa ne scape de ei.
   C constipatie pe asemanrea lui basexu???!!!! 😀

   • 22 aprilie 2010 at 23:29

    cand flacarile cuprind padurea toate animalele padurii – ierbivore SI carnivore – alearga intr-o singura directie. ele au instinct de conservare.

    oare, in fata parjolului portocaliu noi, oamenii, care ne-am mai pierdut din instincte (pentru a face loc inteligentei), ne vom lasa parjoliti in timp ce ne luptam (sfasiem) intre noi pentru a ne impune fiecare drumul care – in fond – s-ar putea sa duca tot acolo SAU vom intelege ca unicul drum acum e lupta unita, cu toate mijloacele, fara menajamente impotria dictaturii?

    • 23 aprilie 2010 at 6:13

     @KinR
     Ce frumos ai spus!

    • 23 aprilie 2010 at 22:17

     stiu ca n-ai vrut sa fii ironica…
     …si totusi:
     doar a spune – mi se pare prea putin.
     …de unul singur – infim.

     weekend placut!

     R.

     • 23 aprilie 2010 at 22:34

      @KinR
      Sigur ca nu am fost ironica.
      Imi place cum scrii. Eu nu pot sa scriu la fel de frumos.
      Cum de unul singur?
      Suntem multi…. poate nu suntem inca destui.
      Poate nu facem inca ce trebuie. 🙁
      Multumesc pentru urare dar sincer, acest sfarsit de saptamana, nu se preconizeaza a fi unul placut pentru mine. Dar este numai vina mea si trebuie sa platesc pentru asta.
      Noapte buna!

 2. 22 aprilie 2010 at 13:35

  De acord cu tine!!!
  http://promoadv.blogspot.com/

 3. olimpiu
  22 aprilie 2010 at 13:51

  Marea Adunare Nationala. Conducatorul iubit si stimat, presa cu botnita , justitia comandata politica. pai nu asta doresc cetatenii?? n-au ei nostalgii?? nu le place lor Base ca topaie cu ei , tunde oi si piticul utecist care da la coasa si canta pe scena???
  PNL si PSD??? acusi nu vor mai exista daca mai raman in actualul parlament. ii cumpara Base la buc. si cati raman vor fi cu impresia artistica. nu-i bai! Ponta si asa si-a aranjat apele la independenti, iar Crin va ramane de decor macar, asa sa mimam opozitia

 4. matilda
  22 aprilie 2010 at 15:22

  Rămîne de văzut dacă vor vota două treimi din parlamentari această aberaţie ! Tot sper să nu…

 5. 22 aprilie 2010 at 18:02

  … adica cheala ?
  :)))))))))))

 6. 22 aprilie 2010 at 18:24

  Proiectul sporeste usor autoritatea presedintelui, iar acest lucru este extrem de periculos, inclusiv cand era Basescu se va fi terminat.

 7. 22 aprilie 2010 at 19:39

  După chipul şi asemănarea lui, spui? Hm! Atunci urâtă constituţie o fi…

 8. 22 aprilie 2010 at 20:25

  Si cu numarul de mandate prezidentiale , cum ramane ? :d

 9. 22 aprilie 2010 at 23:53

  Nicio masa fara peste!
  Nicio revizuire fara eliminarea imunitatii presedintelui.

 10. 24 aprilie 2010 at 12:47

  Îmi pare rău dar am scris ceva pe blogul meu,care s-ar fi potrivit ca un comentariu la această temă.nu ştiu cum să-l transfer aici.Ma ajutaţi.Postarea mea se numea “Lasă domnule că ştim noi”noua lozincă a PDL.
  popateapa.wordpress.com
  http://popateapa.wordpress.com/2010/04/24/lasa-domnule-ca-noi-stim-totnoua-lozinca-pdl/

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58