Go to ...
Hai ca se poate! on YouTubeRSS Feed

23 iulie 2024

Spun NU proiectului Rosia Montana in forma lui actuala. De ce nu cere Guvernul prin contract ca RMGC să extragă aurul printr-o procedura in care nu se foloseste cianura?


Salvati rosia montana

Spun NU proiectului Rosia Montana in forma lui actuala. De ce nu cere Guvernul prin contract ca RMGC să extragă aurul printr-o procedura in care nu se foloseste cianura?

Nu sunt platita de nimeni, deci nici de Soros, ca sa scriu si sa declar ca ma opun actualului proiect Rosia Montana.

Nu am nici o legatura cu razboiul dintre Soros si Steinmetz.

Nu am fost influentata in nici un fel de “interesul” pe care, spun unii, il are Rusia pentru blocarea proiectului Rosia Montana.

Nu sunt hipster. Nu am iPhone. Nu am bicicleta scumpa. Nu am masina de teren. Nu am lanturi de aur la gat. Nu sunt anarhista. Nu sunt ecologista desi cred sincer ca fiecare dintre noi ar trebui sa fim intr-o oarecare masura ecologisti.

Nu vreau sa ma inscriu in partidul pe care Alina Mungiu Pipidi, Claudiu Craciun si Mihail Neamtu au anuntat ca vor sa il constituie.

Nu am nici o legatura cu oamenii lui Basescu care, spun unii, sunt infiltrati printre cei care protesteaza in Piata Universitatii impotriva Proiectului de la Rosia Montana. 

Dupa parerea mea, in forma lui actuala, proiectul Rosia Montana nu este in beneficiul economic al Romaniei. Nu cred ca un proiect in care participatia statului este de 25% poate sa fie un proiect de interes national.

Am inteles din explicatiile ministrului Dan Sova ca, in urma negocierilor, Guvernul Ponta a reusit sa majoreze participatia statului de la 19,31 % la 25%, “fără ca statul român să trebuiască să pună bani pentru a asigura stabilitatea acestei cote”. Apreciez efortul dar mi se pare totusi foarte putin.

De ce se neaga existenta procedurii de extragere a aurului fara cianuri?

Jack Goldstein, un băimărean de 78 de ani, inginer chimist, cercetător, conferenţiar şi profesor în domeniul chimiei a inventat şi brevetat, împreună cu un grup de colegi, o procedură de extragere a aurului fără cianuri

Cercetătorul spune că metoda pusă la punct de el este mult mai eficientă decât cea clasică, de prelucrare a minereurilor cu cianuri. „Minereul se amestecă cu o soluţie de tiosulfit de sodiu, apoi soluţia se supune filtrării -nămolul rezultat este un material inactiv- iar din soluţie, datorită catalizatorului, sarea de cupru şi printr-un procedeu electrolitic, se separă aurul şi argintul de puritate 99,99%”, a subliniat cercetătorul. Acesta susține că metoda este absolut inofensivă, o astfel de uzină neavând impact de mediu. „Metoda nu produce reziduri toxice, nu are gaze, în plus, randamentul de extragere a metalelor preţioase, în funcţie de conţinutul aurului sau argintului al piritelor, poate ajunge până la 90%, în timp ce la procedeul clasic randamentul este cu cinci procente mai mic”

Cei de la Roşia Montană ştiu de tehnologie din 2008

Cercetătorul spune că împreună cu colegii săi, autorii acestei noi tehnologii, au purtat discuţii cu reprezentanţii firmei canadiene care şi-a manifestat intenţia de a extrage aur din zonă şi care aşteaptă să obţină undă verde din partea autorităţilor române. Numai că aceştia au vrut informaţiile fără a da nimic în schimb. „În anul 2008 am avut discuţii cu cei de la Roşia Montană, cu foştii proprietari. Au fost interesaţi, dar interesaţi ca afacerişti. Ne-au spus că nu au posibilităţi să facă cercetare sau o fabrică pilot aici. Ne-au propus să trimitem toată documentaţia la ei ca să le studieze şi abia apoi să ne dea un răspuns. Am purtat discuţii cu ei timp de o zi întreagă. Ori, să trimitem documentele şi invenţia într-o ţară străină via o societate privată nu se putea. Nu primeam niciun fel de protecţie, mai mult, la acea vreme era doar înreagistrată invenţia, încă nu era brevetată. Le-am spus să vină ei aici sau să mergem noi la ei, dar nu am primit un răspuns încă. Între timp Roşia Montană Gold Corporation şi-a schimbat proprietarul, actualul a fost întrebat de unul dintre directorii din Minister dacă ştie despre ce este vorba şi a spus că nu cunoaşte”, a precizat profesorul.

Opinia academicianului

Există şi metode prietenoase de extragere a aurului, procedeul cu cianuri este cel mai ieftin şi aduce cel mai mult profit din acest motiv, dar nu este singurul. Mai există, de exemplu, procedeul Haber Gold, descoperit de americani, care nu foloseşte cianuri. Practic, vă spun că nu mai trebuie să aşteptăm să treacă timp pentru descoperiri, ele există deja, doar că trebuie cumpărate de compania care exploatează. Cianura este procedeul cel mai ieftin, atâta tot! Dar nu e singurul. Am auzit şi de realizările de la Baia Mare, nu ştiu amănunte, dar ar fi trebuit ca Ministerul Mediului sau Guvernul să ceară prin contract ca RMGC să extragă aurul prin alte proceduri, prietenoase. Neobligată de cineva, compania nu va folosi bani în plus pentru asta, dar dacă statul român ar fi pus condiţia, Gold putea cumpăra procedeul Haber Gold sau altceva!“,  a declarat chimistul Ionel Haiduc, preşedintele Academiei.

“Acest acord este făcut pentru interesele statului român, necum pentru interesele vreunui agent privat. Interesele agentului privat au fost rezolvate în 1999, când prin acea licenţă – nu vă pot spune oficial ce conţine acea licenţă, dar pot să vă spun ce nu conţine licenţa – licenţa nu conţine nici o obligaţie de mediu în conformitate cu legislaţia europeană, nu conţine nici o obligaţie de patrimoniu, nici o obligaţie relativă la avantaje economice sau de natură socială pentru comunitatea de la Roşia Montană, nici o prevedere în legătură cu eventuale metale, altele decât aurul şi argintul, care ar putea fi găsite (…)”, “Nu îmi aduc aminte ca Traian Băsescu să se fi suit pe masă, ca la Ţebea, să spună că nu e de acord cu licenţa respectivă, pe care a avut posibilitatea să o citească în mod cert”, “Acum s-a negociat ducerea înapoi spre 25 la sută şi să facem în aşa fel încât să nu ne mai trezim că vine GR peste trei ani sau cinci ani cu o nouă majorare de capital social (…)” a declarat ministrul Dan Sova.

Licenta de exploatare din 1999 a fost semnata de Radu Berceanu si Decebal Traian Remes si a fost data companiei de stat Minvest. De ce transferat Minvest licenta de exploatare la Euro Gold Resources – actuala Rosia Montana Gold Corporation – fara sa ceara majorarea de capital social? Majorarea de Capital Social ar fi permis ca participatia statului roman sa fie de 70 – 80 %.

DNA-ul, DIICOT-ul de ce nu se autosesizeaza???

Pe aceeasi tema:

Manipularea mass media demascată – Mircea Badea și RMGC

Rosia Montană Quiz

Ar fi fost mai credibili protestatarii din Piata Universitatii daca erau imbracati in zdrente ?

S-a dat spaga barosana pentru Rosia Montana? Poate se autosesizeaza DNA-ul si incepe niste investigatii. Poporul roman are dreptul sa stie cine a luat spaga de la Rosia Montana Gold Corporation

Nimic nou sub Soare. Mass-media manipuleaza. Informeaza-te din mai multe surse. Citeste parerile specialistilor inainte sa te hotarasti de care parte esti

Transmisiune LIVE din mijlocul protestelor

NU proiectului Rosia Montana. In forma lui actuala proiectul Rosia Montana nu este de interes national, nu este in beneficiul economic al Romaniei. Tradarea de tara in aur se masoara.

Antena 3 este aici? Nu, Antena 3 nu mai este aici.

Nu insistati. Este ordin de sus. Partidul Conservator este pentru exploatarea resurselor de la Rosia Montana

Daca locuitorii din Rosia Montana vor sa se scalde in cianura este doar problema lor. Dar ce au cu noi?

Se incearca insistent discreditarea celor care se impotrivesc Proiectului Rosia Montana

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

22 Responses “Spun NU proiectului Rosia Montana in forma lui actuala. De ce nu cere Guvernul prin contract ca RMGC să extragă aurul printr-o procedura in care nu se foloseste cianura?”

 1. 18 septembrie 2013 at 13:57

  Theo, un posibil raspuns (poate gresit, NU STIU!) ar fi urmatorul: metoda profesorului Goldstein, FARA CIANURI, nu permite ( sau scade prea mult randamentul) extragerea, simultana, a CELORLALTE METALE DIN ZACAMINT. Adica titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu şi wolfram. Adica metale rare folosite tot mai intens in industriile aeronautica, militara, nucleara, electronica etc. Adica o adevarata comoara, pentru extragerea careia, RMGC plateste redeventa ZERO

 2. 18 septembrie 2013 at 15:55

  Fac rău dacă recunosc că nu ţi-am citit întreaga postare înainte de a răspunde? Cianurile se evaporă la sub treizeci de grade Celsius. Aşa zicea profesorul de toxicologie al lui Dacti. E nevoie de alte argumente pro sau contra?

 3. 18 septembrie 2013 at 17:12

  Cianura de sodiu şi cianura de potasiu sunt cele 2 tipuri de cianuri care se folosesc la separarea minereului de aur.
  Cianura de sodiu: HCN + NaOH → NaCN + H2O
  Cianura de potasiu: HCN + KOH → KCN + H2O
  Dupa cum vedeti, amandoua se obtin din acidul cianhidric, Acidul cianhidric se găseşte în cantităţi mici în stare naturală inclusiv în boabele de cafea, în frunzele de tabac, în sâmburii de cais etc. Acidul cianhidric este o substanţă foarte instabilă care în momentul în care s-a găsit în stare libera se descompune cu alte substanţe din aer. Nu acelasi lucru se poate spune si despre cianura de potasiu şi cianura de sodiu. Acestea nu se găsesc în stare naturală şi trebuiesc produse chimic. Evaporarea acestora se face la aceeasi temparatură, dar spre deosebire de acidul cianhidric acestea nu se descompun rămânând în stare liberă şi prezentând un pericol direct pentru oamenii din zone.
  E simplu, dar trebuie sa fi fost atent la orele de chimie dintr-a VI-a. Pe vremea cand se facea chimie in scoli.
  Cum in zonele respective, numai de asta nu le arde profesorilor, e clar de ce locuitorii de acolo nu dau bani pe viata lor, pentru ca HABAR N-AU CE-I ASTEAPTA. Sau, fraierii suntem noi, pentru ca odata demarat proiectul TOTI ISI VOR VINDE PROPRIETATILE si se vor muta la dracu’n praznic, nuami sa scape.
  Acum, vorba domnului ALM, sa nu devenim protagonistii “drobului de sare”. Nu se popate intampla nimic rau, sau ma rog, nimic FOARTE rau, daca si la noi se va respecta, si se va verifica respectarea, normelor de mediu si de protectie ale acestuia, asa cum se face in Canada de exemplu.
  Sa nu fim mai cataloci decat papa (ala de la Vatican, nu prietenul din Roma al lui marian, sal’tare monsher) si sa acceptam ca NIMENI NU FACE AFACERI SI INVESTITII DE MILIARDE, doar de dragul de a le face. O revizuire a contractului, in asa fel incat sa fie benefic si ptr BUGETUL STATULUI, o implicare a organismelor abilitate in supravegherea respectarii conditiilor impuse ptr protectia mediului, nu ar putea decat sa ajute Romania pe termen lung, printr-o infuzie de bani serioasa, mult mai IEFTINA decat imprumuturile de la FMI.
  Dar nu pot sa nu am intreb, dat fiind ca avem o “experienta” de peste 20 de ani in “privatizare”, QUI PRODEST??!! Cine este adevaratul beneficiar al intreguliui circ mediatic, al acestui carusel al valorii actiunilor la bursa. De ce nu s-a iscat acest scandal, de ce nu s-au agitat apele, inainte ca “societatea respectiva” sa fie cotata la bursa??
  Intreb si eu. Nu se poate sa nu fie ceva putred si aici, chiar daca nu suntem Danemarca.

  • Emil Vulcanescu
   18 septembrie 2013 at 21:13

   VANTURICI
   @ Rica Venturiano
   Vezi ca “vorbesti ” pe NAS ! ! !
   Vrei sa-mi vorbesti mie ca acidul cianhidric sau ca cianurile sunt ” benefice ” pentru oameni , am lucrat cu asa ceva in regimul comunist si am vazut ( fara ghilimele ) oameni murind !
   Aurul de la Rosia Montana se poate scoate cu tiosulfat de sodiu sau electrolitic DAR Mugur Isarescu , nu-l mai cumpara ca si guvernator al Bancii Nationale …

   DE CE SA-L DAM “pi dijeaba” cum ar spune “moldoveanul” ?

   Oamenii din RM nu dau doi bani pe ” viata ” lor , nu doresc decat sa BEA si sa se distreze ca doar numai o viata… au ! ! ! Nu se gandesc , ca copiii lor vor muri de foame peste 15 ani .

   Daca as fi ” MITICA ” !!! , dar sunt din Cluj , as fi primul om care as dori inceperea exploatariii , mai ales ca cei de la RMGC , mi-au propus un contract ( cazare , masina de servici , masa , nu de lemn ) si o “leafa ” cum numai nordicii imi pot da .

   Asa-i ca sunt TAMPIT … sa refuz asemenea oferta ?

   Sa fii iubit …
   Cu stima Emil

   • 19 septembrie 2013 at 7:31

    Dle Emil (ei uite ca n-am mai gresit “andrisantul”:))
    Vreau sa va intreb: Dvs CHIAR ati citit comentariul meu, sau aveti doar asa o tresarire (ca altii de la care ati preluat idei preconcepute) la vederea nick-ului meu??
    Puteti sa-mi subliniati, pe textul meu, nu in alta parte, UNDE AM ZIS EU CA CIANURILE SUNT BENEFICE???? Ba chiar m-ati facut sa-mi recitesc comentariul, sa vad daca n-am omis sau gresit ceva si din aceasta cauza sa fi iesit alt sens decat cel dorit. Sincer, am gasit greseli de tastare, si anume: “nuami sa scape” in loc de “numai sa scape”, “popate” in loc de “poate”, “nu am intreb” in loc de “nu ma intreb”. Dar sincer, nu cred ca aceste mici erori de tastare (asa cum am spus, am degete mai mari un pic, si “imi dau erori”) au putut schimba atat de mult sensul incat sa intelegeti altceva, asta doar daca nu aveti din start “un dinte” impotriva nick-ului Rica, cum are stim noi cine. V-am mai spus, accept orice discutie in contradictoriu, si daca imi dovedeste cineva ca eu sunt cel ce gandeste gresit, nu ezit sa-mi recunosc gresala si sa o indrept. Dar daca vreti sa ma acuzati de chestii inventate, daca porniti din start cu ideille altora vis-s-vis de mine, nu pot decat sa va asez pe acelasi raft cu indivizii respectivi care in afara de a ataca comentatorii de alta opinie, nu au nimic de spus.

    Va salut cu respect
    (inca)

   • 19 septembrie 2013 at 19:20

    Procedeul cu tiosulfat de sodiu
    Tiosulfatul de sodiu – cu formula chimică Na2S2O3 – este considerat de unii ca o posibilă alternativă la cianurare, dar prin metoda CIP formează un complex Au(S2O3)2]3, foarte rezistent la extragerea aurului, ceea ce determină o creștere foarte mare a cheltuielilor de producție până la nivelul ineficienței investiționale. În plus, reziduurile de tiosulfat ridică probleme de mediu încă nerezolvate. Tiosulfatul de sodiu se folosește la recuperarea aurului din zăcăminte aurifere refractare la cianurare, cum ar fi cele tip Carlin sau cele care conțin cărbune.

    Dle Emil, pentru mine NU metoda de extragere ma intriga, ci MODUL IN CARE S-A INCHEIAT CONTRACTUL, foarte pagubitor ptr ROMANIA in care locuim si noi (chiar daca dvs gresit considerati ca eu mi-am luat talpasita). Daca e sa ne gandim din start CA SE POATE DEVERSA cianura, nu inteleg de ce mai lasam in functiune reactoarele de la Cernavoda? S-a dovedit ca o explozie nucleara este mult mai periculoasa pe plan national, decat o deversare accidentala.
    Dezastrul ecologic produs de NEGLIJAREA normelor internaționale este un real pericol, dar asa cum am spus DOAR PRIN NEGLIJARE, nici iminent si nici obligatoriu.. În plus, nimeni nu protestează contra întreprinderii rusești sau kazahe Romaltyn din Baia Mare care va folosi aceeași tehnică a cianurației în următoarele luni, ceea ce este o altă dovadă de ipocrizie.
    Asa cum spunea cineva, reeditam povestea cu DROBUL DE SARE.
    Ecologistii si cei din Rosia Montana fac jocul de interese al unora. Cu buna stiinta sau nu, ei servesc interesele obscure legate de acest proiect.

  • 19 septembrie 2013 at 0:14

   Toa’L’ent Cucuruzer V(anturici)8

   N-ati prea fost atent la lectiile de chimie dintr-a VI-a. Sau minciunile v-au alterat memoria?
   Acidul cianhidric (ca mai toti acizii) nu este atat de instabil pe cat este de volatil, ceea ce inseamna ca nu “se descompune cu alte substante” ci se vaporizeaza la temperatura ambientala.
   Cianurile sunt saruri. Sarea este un precipitat care se depune in apa ce rezulta, sau formeza in solutie ceea ce se numeste curent “saramura”.
   Cele doua “reactii” pe care le-ati copiat sfertodoct de pe “GOAGAL” sunt reactii clasice de neutralizare a acizilor cu baze, din care rezulta invariabil o sare si apa.
   Nemetalele, in reactie cu hidrogenul formeaza acizi iar metalele (in cazul nostru alcaline) in reactie cu oxigenul formeaza un oxid bazic care in reactie cu apa formeaza o baza in a carei fomura chimica oxidrilul (gruparea oxigen-hidrogen OH cu valenta -1) este caracteristica.
   “HCN + NaOH → NaCN + H2O
   HCN + KOH → KCN + H2O”
   In relatiile de mai sus, in care se spune ca acidul cianhidric HCN reactioneaza cu hidroxidul de sodiu NaOH sau hidroxidul de potasiu KOH rezultand, in urma acestei reactii de neutralizare a acidului cianhidric HCN, cianurile (si abia aici vorbim de cianuri): cianura de sodiu NaCN si cianura de potasiu KCN.
   Despre aceste doua saruri vorbim cand discutam despre RM ce se afla fie in saramura, fie in precipitat, in functie de agitatia mecanica si agitatia termica a solutiei.
   Rezulta ca cianurile ar fi un pericol pentru sol (local) daca anvelopa de separare a iazului n-ar fi corespunzatoare.
   Despre acidul cianhidric nu se vorbeste prea mult desi mi se pare ca avia vaporii astia ar putea umbla bagabonti, portati de vant, putand provoca ploi acide tocmai prin Piata Universitatii.

   Interesant era daca, admitand ca ati fost atent in clasa aVI-a, ne-ati fi dezvaluit niste reactii chimice in care participa direct sau indirect si aurul alaturi de cianuri sau componentii din steril.

   Dar trecand peste perioada in care ati invatat pentru “permisia de duminica” as vrea sa va supun atentiei un alt aspect.

   Dupa nesimtirea fara margini in care ati manjit memoria tatalui meu mort de peste 20 de ani, a nasului meu – mort inaintea tatalui meu – si a bunicului meu mort de aproape 90, am incercat sa las un ragaz de timp ca sa nu dau drumul indignarii in forme necontrolate. Am hotarat totusi ca intre noi, cel putin din partea mea, nu mai are ce cauta reverenta
   In tot acest timp mi-am dat seama ca nu te-am auziit vreodata pomenind nici macar in treacat de cineva din familia ta.
   Am avut brusc revelatia (si in contextul in care ai putut ataca un tata si un bunic) ca poate n-ai avut niciodata asa ceva, In sensul ca nu i-ai cunoscut.
   Pentru Academia Navala nu exista pe vremea in care te-ai facut “marinar galonat”, “dosar” mai bun decat al unui individ cu parinti biologici “NECUNOSCUTI”, crescut la “Pompierie”, avand ca parinti adoptivi Statul Totalitar si Partidul Comunist iar ca nas Securitatea.

   • 19 septembrie 2013 at 10:03

    Theo, imi cer scuze, dar mitocania si mojicia unora nu cunoaste limite. Lipsa de reactie vad ca este interpretata ca slabiciune, si asa cum orice jigodie se crede lup in haita, tot asa si unii mitocani, se dau voinici la adapostul (incert) al blogosferei.
    Stiu ca este doar la latitudinea ta, dar te rog sa nu trimiti, sau sa lasi, in spam acest “reply”.

    @INCOGNITO!!!
    Singur v-ati jignit obarsia stimate necunoscut, prin minciunile dvs. Aveti curajul sa spuneti cand ati minti? Atunci cand ati afirmat:
    “Cand ma antrenam, in Obor, eram pust dar de atunci au trecut peste 45 de ani, timp in care mi-a devenit habitat zona Scoala Iancului – Liceul Mihai Viteazul si nu prea sunt nici blocuri prin zona…( | martie 19, 2013 la 12:11 am |)”
    sau in comentariul :
    “incognito | septembrie 16, 2013 la 11:42 pm |”??
    (e prea lung sa-l reproduc, dar poate fi accesat usor de oricine vrea sa verifice spusele mele)
    Cand va dati “oropsit” de comunisti, cand spuneti ca “rudele” aveau vile frumoase (superbe) pe Splai. Ce sa inteleg din toate aberatiile astea incoerente? Ori ca ati fost ostracizat de comunisti, cu arestati prin beciurile securitati, ori ati fost “nomclaturist” cu vila superba pe Splai. Ori, din “dusman al poporului”, prin “colaborationism” ati ajuns sa “colindati prin Institute de Cercetare” (ca ce??)
    Nu vedeti ca uitati de la mana pan’la gura ce mintiti??? Nu vedeti ca stati prost la capitolul “artimetica” atunci cand socotiti anii?? Si-i mai acuzati pe altii de mitomanie.
    Haideti sa fim seriosi, dar cred ca boala dvs v-a afectat si ratiunea cumva, desi n-ar fi trebuit.
    Stiu ca este frustrant sa-ti demoleze cineva “piedestalul” ala frumos, dar din lut. Dumneavoastra sunteti incapabil sa purtati niste discutii decente cu cei de o alta parere indiferent de topic. Blogul e martor, si o simpla rasfoire a lui dovedeste ca nu a existat un poster cu comentarii contrare opiniei dvs, care sa nu fie balacarit in stilul dvs caracteristic, de “meltean” (ca tot va place cuvantul).
    Nimeni nu v-a jignit familia, ci ati facut-o singur atunci cand ati adus-o in discutie. Eu doar am punctat neconcordantele din afirmatiile dvs. Ce rost are sa aducem aici pe blog familia? Nu v-ati gandit ca poate din respect pentru parintii mei nu i-am adus in discutie? Eu nu am frustrari pe tema asta si de aceea nu am de ce sa-i bag la inaintare ca sa ies eu in fata cum faceti dvs. Aveti un baiat, un nepot, SA VA TRAIASCA SI SA FIE FERICITI!!! Ce cauta ei aici??? Va duc numele mai departe???? NU!!!!!! Si-l vor duce pe al lor. A ajuns baiatul dvs bine??? FOARTE BINE, dar este pur si simplu meritul lui, realizarea lui. DVS CA PARINTE NU V-ATI FACUIT DECAT DATORIA. Ce vreti acum, statuie ca v-ati educat copilul sa nu ajunga borfas???
    Vreti sa va dati in spectacol pe blogul lui Theo, ca pe al dvs ati pus doar balarii mediocre?? N-aveti decat, dar eu nu va mai tin isonul. V-am mai spus odata ca aveti destule probleme, atat financiare cat si de sanatate, ca sa mai particip si eu la ele. NU MERITATI EFORTUL!!! Asa cum v-am tot spus, in speranta ca pana la urma o sa intelegeti, SINGURUL VINOVAT DE SITUATIA IN CARE VA AFLATI, SUNTEIT DOAR DVS!! E mai simplu sa stai pe prispa si sa te vaiti ca munca-i grea, decat sa muncesti din greu. E foarte simplu sa-i blamezi pe aia care muncesc si au, decat sa cauti si tu sa muncesti ca ei. Domnule …. INCOGNITO (haideti s-o lasam asa, sa nu dam nume) cine are ceva de oferit pe plan profesional, este imposibil sa nu gaseasca pe cineva sa-i aprecieze profesionalismul. Si in Romania, CALITATEA este apreciata cand vine vorba de munca, indiferent de domeniu si de nivelul pregatirii. Dvs v-ati dovedit mediocru in toate, asa ca nu ii mai condamnati pe altii care sunt mai buni profesional. Nu toti cei ce conduc Mercedes sau BMW sunt “melteni” cu cefe groase. Multi dintre ei chiar le merita. La cum ganditi si cum ii judecati pe cei “ce au” V8-uri (ca exemplu) sigur aveti acea “origine sanatoasa” atat de apreciata de pseudo-comunistii lui Iliescu de dinainte de ’89. Urmasul unui chiabur nu poate sa gandeasca asa cum ganditi dvs, decat in cazul in care a fost orfan si crescut asa cum pretindeti ca am fost eu crescut. Daca ati fi avut tinere de minte, eu am afirmat ca “sunt liberal din tata’n fiu”, cu traditii liberale din perioada interbelica, iar carnetul meu de membru PNL are nr de ordine din februarie 1990, Originile mele, “pe unde imi taram mucii” find intre “Podul Marasesti” si “Strada Martisor”
    Sa traiti bine si fericit, dar mai ales SANATOS!!!

    P.S.
    In cazul in care acest “drept la replica” apare, iti multumesc Theo ptr rabdare. Asta chiar ca este ultima interventie la aberatii si elucubratiile pline de venin scuipat ale necunoscutului,

 4. 18 septembrie 2013 at 23:05

  Vad ca pe saitul asta se vorbeste chimizeste! Hai sa discutam pragmatic. Eu as fi de acord cu exploatarea, cu urmatoarele conditii SIMULTANE:
  – RMGC ar depune garantii ferme, reale si perene pentru situatia in care solutiile de cianuri s-ar infiltra in apa freatica ori vreun bazin s-ar fisura / crapa / sparge si zeama ar lua-o la vale
  – aceeasi companie ar plati statului roman, pentru CELELALTE METALE REZULTATE DIN PROCESUL DE EXTRACTIE, O REDEVENTA DE 50%
  Stiu, o sa ma intrebati: si-atunci, care mai e tunul?
  V-as raspune: da’ mai cu prastia, asa, nu se poate?

  • 18 septembrie 2013 at 23:36

   @augustinradescu
   pai de ce sa picure daca poate sa curga?

  • 19 septembrie 2013 at 18:47

   Pai da dle Radescu, asa ar fi normal, corect, cinstit. In cazul in care toata investitia ar fi facuta de compania respectiva, iar statul n-ar misca un deget, chiar am putea considera ca si un MINIM de 35% ar putea fi acceptabil. In orice afacere, parteneriat sau nu, cauti sa castigi cat mai mult intre limitele date de conditiile afacerii. Asta in cazul in care AI INTERES ca afacerea sa fie facuta corect ptr ambele parti. Dar cand una din parti “ESTE A NIMANUI” de ce n-ar cauta cei care sunt pusi sa reprezinte interesele “NIMANUI” sa-si traga cat mai mult pe turta lor, ca si asa nu le-ar reveni nimic altfel.
   Cum credeti ca se vor multumi ei cu prastia, cand TUNUL este mai interesant. 😉

 5. 18 septembrie 2013 at 23:08

  Nono, dragule, lasa ca-i bine, ca mai desfunda narile lu’ care e racit!

 6. 19 septembrie 2013 at 7:57

  Daca lumea ar fi interesata cat de cat de acest subiect, poate ar afla ca adevarata afacere, care s-a derulat fara sa fi fost extras vreun gram de aur, de la inceputurile acestei afaceri si pana acum, este, asa cum am mai spus, cea bursiera. In care rechinii, cumparand si vanzand actiuni la bursa de la Toronto, au castigat sume fabuloase. Si nu au fost simple speculatii la “ghici”. Ei au beneficiat de informatii privilegiate, adica obtinute ilegal. Au lucrat mana in mana cu demnitari ai statului roman pe care i-au platit la greu. Si acum, toti acesti demnitari, din TOATE PARTIDELE POLITICE CE S-AU PERINDAT PE LA PALATUL VICTORIA DIN 1999 SI PANA AZI cauta sa-si acopere urmele prin declaratii care mai de care mai populiste si mai “aproape de sufletul alegatorului”. Sa fim seriosi, si in Moreni oamenii mor de foame pentru ca singura industrie de acolo a fost distrusa, si ca Moreni sunt mii si mii de exemple de zone din tara asta in care s-a distrus totul prin asa-zisele “privatizari imperios necesare iesirii din criza”. Se vad cumva pe sticla stirilor oamenii din aceste zone? Va asigur eu ca in Moreni “NU F**E BUHA” nicio femeie, indiferent ca e mama sau sotie de miner de acolo.
  Tot scandalul asta cu cianurile, este doar praf in ochi. Daca intr-adevar s-ar dori inceperea exploatarii acolo, nu i-ar putea opri nimeni, mai ales ca au avut SI AU IN CONTINUARE Guvernul in spate. Dar sa fim seriosi, CAT AUR este in acel zacamant, fata de alte metale rare pentru care STATUL NU PRIMESTE NIMIC??? Daca s-ar lasa ceata aruncata de cele doua parti ale conflictului, poate ca atunci s-ar putea vedea si cu ochiul liber de prejudecati ca aurul este parte insignifianta fata de zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram, ce sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale. Acestea sunt metale mai pretioase decat aurul, ascunse la Rosia Montana si omise din proiectul de lege. Cine stie, sau macar are idee, ca prin exploatarea acestor metale rare, nementionate in proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizari in industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine “multimiliardara in doi-trei ani, in timp ce statul roman nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zacaminte facute cadou”.
  Pai daca vrem sa vorbim despre PRO sau CONTRA proiectului din Rosia Montana, haideti sa vorbim documentati. Nu trebuie sa fim impoptriva exploatarii resurselor naturale, care ne pot aduce BANI SERIOSI LA BUGET, fara sa mai fim nevoiti sa ne imprumutam de la “ITZIC si SHTRUL” sa ne platim pensiile si salariile medicilor si profesorilor. Banii obtinuti din aceste resurse, pot sa asigure si o protectie a mediului adecvata, si totodata sa asigure si acel 6% ptr sanatate si inca 6% ptr invatamant.

  Cer scuze pentru eventualele gresiri de tastare. Sper sa nu fi schimbat sensul ideii in asa fel incat iar sa “fiu genocidul in persoana”
  😀

 7. csapo ioan nicolae
  23 septembrie 2013 at 9:26

  locuri de munca da !!! _ NU CIANURA !!! _ Nu TEZAURUL TARII ptr. Straini !!!

 8. Stefan Babutiu
  23 septembrie 2013 at 13:34

  Draga Teodora!
  Ca unul in varsta ma feresc sa ma entuziasmez pentru o cauza fara sa cunosc cat mai multe amanunte si dedesubturi ale ei.

  Esti contra proiectului de la Rosia Montana fiindca, dupa parerea ta, (1) ar trebuie folosite alte tehnologii fara cianura, si (2) participatia statului e prea mica.

  Ce ai contra cianurilor?
  Da, sunt toxice si utilizarea lor incompetenta poate periclita sanatatea oamenilor, mediului, etc.
  Dar stii, nu, ca in lume se foloseste aceasta tehnologie si sunt putine cazuri de defectiuni – nu spun catastrofe – ce s-au intamplat.

  Mereu se pomeneste despre accidentul de la Baia Mare, dar putini cunosc cum s-a produs, de ce s-a produs, care au fost urmarile pentru locuitori – din Baia Mare si aval – si pentru mediu, adica fauna raului Somes. Si din pacate marea majoritate a protestatarilor impotriva proiectului nu cunosc nimic din tehnologie, modul sau de aplicare, si adevaratele implicatii de mediu, sociale, economice ale proiectului. Si ce-i mai trist, nici nu doresc sa cunoasca, nu se informeaza din surse credibile cum ar fi manualele de metalurgie. Nu au timp, asa ca tot ce se spune la televizor sau alte surse mass-media sunt receptionate si crezute fara a fi “mestecate”.
  Uniunea Europeana a elaborat o legislatie care, daca e respectata, reduce la minimul posibil pericolul utilizarii cianurii. Acest procedeu este folosit in Europa, si lumea intreaga, si e intezis doar in tarile fara zacaminte de aur.

  Spui ca participatia statului ar trebui sa fie mai mare. Cat de mare? Probabil te gandesti chiar la 100%. Dar (1) statul nu are bani sa realizeze un asemenea proiect, (2) condus de directorii pusi politic, proiectul ar da faliment urgent, si (3) cat crezi ca ar reveni statului – adica noua – daca printr-o minune un proiect al statului ar avea succes? Dupa parerea mea, cu o astfel de participatie, statul va castiga mai mult decat daca au realiza proiectul de unul singur.

  Probabil ca sustii folosirea procedeului cercetatorului Jack Goldstein. Domnul Goldstein a fost oarecum colegul meu, eu lucrand in alt domeniu. Este un om foarte capabil, onest, si procedeul sau scoate aurul din solutie. Dar acest procedeu a fost studiat doar in laborator, fara a fi urmat treptele de studiere in faza pilot, faza la scara naturala, estimarea costurilor, estimarea periculozitatii reziduurilor sau produsilor secundari rezultati, studierea proceselor si procedeelor de epurare a acestora.
  Vezi, draga Teodora, de la eprubeta pana la aplicarea practica la scara mare e o cale lunga care, din nefericire, nu a fost parcursa inca, ca sa putem spune sa aplicam acest procedeu in cunostinta de cauza.

  Imi pare ca iei parte la o “Cruciada a copiilor” si ma tem cu acelasi rezultat.

  Un batran

 9. ama
  23 septembrie 2013 at 13:52

  Dacii, romanii si austriecii au scos deja din masivul Cirnic tone de aur. Ce a ramas (coloanele de sustinere ale galeriilor) nu poate fi folosit decit daca e trecut prin masina de tocat, indiferent daca s-ar folosi sau nu cianura. In concluzie, dicutia despre tehnologii alternative pentru cianura nu are nici un sens in cazul Rosiei Montane, pentru ca rezultatul ar fi in continuare un macel cultural. Dar raminind in registrul eficientri si al solutiilor economice, toate rapoartele economistilor si academicienilor au aratat ca dezvoltarea durabila in Rosia Montana ar putea fi sustinuta cu adevarat prin valorificarea turistica a galeriilor si imprejurimilor. Nu ar fi o premiera, in Spania se gasesc galerii mult mai putin spectaculoase care aduc beneficii economice locale.

 10. Anton
  28 septembrie 2013 at 22:28

  Stimate un batran! presupun ca si tu iti amintesti cum arata raul Săsar in fiecare zi si de cate ori isi schimba apa lui zilnik culoarea………. CE era mai injos de flotatia de la Sasar unde acum se gasesc cateva firma si showroomuri de masini si de acele locuri iti amintesti si iti amintesti si de dealulde sterild e acolo. eu un singur lucru te rog sa iti amintesti cate cazuri de cancer au fost in perioada 1962-2002 in municiupiu. Asta ca de la Baimarean la Baimarean. Pe urma tot eu te rog frumos sa faci o excursie prin Bozanta dar nu cu Dacia Logan din dotare ci pe jos in aval de aceiasi flotatie. Si daca nu iti ajunge excursia atunci nu pot decat sa iti doresc sa consumi din pestele de la flotatie in jos prins pana la conflunentza cu Somesul. 2. Vorbesti de ce s-a intimplat in 200a la iazul de decantare cu o “ususrare” gen ” nu e treaba mea ca acel perete al iazului a fost proiectat si construit si intretinut de altii decat de mine” , si spune mi cate lucururi efectuate de romani prin fortze propii au rezistat timpului, spune mi cu mana pe inima cateva opere “ingineresti” care sant intretinute printr-o mentenanta sustinuta.
  Numi aminiti depodul Saligny ca el amaratul a fost bavarez de felul lui, ba fara sa fiu rauvoitor iti spun numai uita-te cum arata barajulde la Firiza, si explika-mi si mie de ce e colmatat. Asta spune-o te rog de altfel cu mana pe inima ca toti mastodonti industriali din zona fostului combinat chimic sant in buna stare de functionare la parametri.Aminteste-ti te rog toate astea cand doresti sa exploatezi cu ajutorul cianurii aurul acela.Si afirma linistit si cu coonstinta impakata ca acel iaz de decantare va rezista 120 de ani, avand in vedere tot ce am scris sus./In memorian pastravilor care colkaiau inainte de 1932 cand a inceput prelucrarea chimica in Baia Mare dupa cum mi-a pus taika mio si unchiul meu..P.S. sa ma anunti si pe mine cand or hi pastravi in Sasar mai jos de Romplumb …semn ca ph -ul apei e in regula si nivelul de oxigen dizolvat in apa este la parametri doriti.

Lasă un răspuns


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function giornalismo_related_stories() in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php:58 Stack trace: #0 /home3/cristihaicase/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home3/cristihaicase/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/home3/cristiha...') #2 /home3/cristihaicase/public_html/index.php(17): require('/home3/cristiha...') #3 {main} thrown in /home3/cristihaicase/public_html/wp-content/themes/giornalismo/single.php on line 58